StoryEditorOCM
ArhivaSTO KOLURI LIJEPE NAŠE

Zavirite u Dom Marina Držića

Piše PSD.
29. kolovoza 2013. - 11:42
Kako se živjelo u renesansnom Dubrovniku potanko opisanom u djelima slavnog dubrovačkog komediografa Marina Držića, besmrtnog Vidre? Dio bogatog naslijeđa krije se u dubrovačkoj Širokoj ulici 7, gdje je smješten Dom Marina Držića. Naslonjen uz crkvicu Domino, u zgradi izgrađenoj nakon velike trešnje 1667. dijelom na mjestu razrušene kuće i crkve prijašnjeg titulara Svih svetih, u kojoj je Držić prema obiteljskom pravu bio rektor.

Petstotinjak godina kasnije, u pravom obiteljskom ugođaju Držićeva doma kriju se mnogi detalji koji posjetitelju približavaju Vidrinu životnu priču i prikaz njegovih djela kroz povijest.

Osmišljen 1989. godine kao spoj kazališnog naslijeđa, scenskog prikaza i osebujne kostimografije, Dom je jedini teatarski muzej u Gradu i ostatku Hrvatske, svojevrstan kulturni i turistički happening koji traje cijele godine.

Osnovna djelatnost Doma Marina Držića uz izložbe uključuje i prikupljanje i proučavanje teatrološke građe, pa ustanova danas raspolaže vlastitom kazališnom zbirkom koju čine plakati, programi i fotografije Držićevih izvedbi u Hrvatskoj i u svijetu.

Posebno mjesto zauzimaju materijali iz predstava Dubrovačkih ljetnih igara od početka 1950-ih do danas koji osim držićologa privlače i brojne druge posjetitelje zainteresirane za hrvatsku književnu baštinu. Na ulazu posjetitelje dočekuju lutke raznih likova iz Držićevih djela u izvornoj veličini, rad Ivana Mitrovića. Pomet, Hekuba i Skup uvode u izložbeni prostor s ”alejom držićologa”, znanstvenika koji su proučavali piščev život i djelo.

Posebnost Doma Marina Držića čini njegov postav gdje se nizom instalacija nastoji rekonstruirati doba Držićeva življenja, pa tako možete zaviriti u intimu piščeve radne sobe, obiteljsko i genealoško stablo Držićevih, pogledati vlastelinske grbove. Okružen lutkama, antiknim namještajem i vođen auditivnim vodičem, uz glumačke interpretacije Držićevih tekstova, posjetitelj aktivno doživljava Grad 16. stoljeća.

- Prostorno mali i izvornim predmetima siromašan, muzej je svojevrstan spomenik Držićevim komedijama – podsjećaju iz Doma Marina Držića koji je rođen u Dubrovniku vjerojatno 1508. godine, u obiteljskoj kući blizu Kneževa dvora kao najmlađi sin iz trgovačke obitelji pučana podrijetlom iz Kotora.

Iza Držića nije ostalo puno materijalnih tragova, pa čak ne postoji niti jedan književnikov portret, no njegovo neumrlo naslijeđe čuva se u Domu kod Domina.

GABRIJELA BIJELIĆ
FOTO: ARHIVA DOMA MARINA DRŽIĆA

Dom na Twitteru

U Domu Marina Držića vode računa i o suvremenosti, pa tako od svibnja imaju novu web-stranicu, Twitter i Facebook profil za interaktivnu komunikaciju s obožavateljima i kritičarima.

Posebna ustanova u kulturi

S ciljem otvaranja građanima, Dom kroz godinu organizira niz izložbi nadahnutih Držićevim djelom. Proljetos je udomio i gimnazijsku kreativnu radionicu nadahnutu likovima i djelima Vidrinih komedija.

Utemeljitelj i dugogodišnji ravnatelj Doma Marina Držića bio je dubrovački književnik i umjetnik Feđa Šehović. Nakon djelovanja pri Dubrovačkim muzejima, Dom postaje posebna ustanova u kulturi, a danas mu je v.d. Nikša Matić.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:34