StoryEditorOCM
ArhivaIZBOR NAJBOLJEG OBITELJSKOG I MALOG HOTELA 2013. DRAGA DI LOVRANA, lovran

Odmor nad liticom i obroncima Učke

Piše PSD.
6. rujna 2013. - 14:04
Nekoliko je aduta koji hotel “Draga di Lovrana” svrstavaju među najbolje hrvatske male obiteljske hotele, a prvi je definitivno lokacija garnirana i više nego zanimljivom poviješću. “Draga di Lovrana” smješten je gotovo na nestvarnoj poziciji, na liticama Lovranske Drage, s veličanstvenim pogledom na Kvarnerski zaljev s jedne strane, a s druge na strme obronke Učke.

Hotel s četiri zvjezdice u čijem je sklopu istoimeni restoran nalazi se u Parku prirode “Učka” na 388 metara nadmorske visine, a datira iz 1909. godine. Sagradio ga je bečki poduzetnik Anton Urm kao omiljeno okupljalište austrougarskog plemstva, a među slavnim gostima bio i car Franjo Josip. No, objekt je 1923. godine stradao u velikom požaru. Legenda kaže da ga je vlasnik sam zapalio žaleći za naglo preminulom suprugom, a postoji i verzija da mu je namjera bila dobiti novac od osiguranja, u čemu nije uspio.

Idućih je desetljeća objekt propadao i uz njega su se vezivale razne misteriozne priče, poput onih da kuću opsjedaju duhovi iz prošlosti. Međutim, 80-ak godina nakon fatalnog požara pojavili su se supruzi Sanja i Christian Nikolac koji do tada nisu imali ugostiteljskog iskustva, ali su bili odlučni vratiti hotel u život. Obnovili su ga s puno pažnje prema nacrtima prvobitnog pansiona, a krajem 2005. godine ponovno je otvoren pod izvornim nazivom “Draga di Lovrana”.

Vinska karta

Tu dolazimo do drugog aduta, a to je restoran koji vodi jedan od najboljih hrvatskih chefova Zdravko Tomšić. Njemu su supruzi Nikolac prepustili potpunu slobodu u kreiranju jelovnika, a definitivno nije odmogla ni činjenica da Christian ima vlastiti ribarski obrt, čime je osiguran dotok svježe ribe. Restoran, koji je Tomšićevo kuhanje svrstalo u sam vrh hrvatske gastronomije, ono je po čemu je “Draga di Lovrana” nadaleko poznat i upravo je taj gastronomski dio priče najprivlačniji gostima.

Karakterizira ga kreativna mediteranska kuhinja s jelima kao što su kvarnerski škampi na učkarskoj skuti, najpoznatije jelo s Tomšićevim potpisom. Ponudu upotpunjuje 70-ak domaćih etiketa vina. Cijena menija od četiri slijeda iznosi 250 kuna. Ambijent je sjajan, a večera na terasi s koje se, kao na dlanu, otvara praktički cijeli Kvarnerski zaljev nezaboravno je iskustvo. -Hotelski kapaciteti su maleni i 90 posto prihoda osigurava nam restoran. Hotel je ovdje jedna dodatna vrijednost. Zadovoljni smo jer, unatoč kriznim vremenima, bilježimo rast iz godine u godinu – kaže Sanja Nikolac.

Hotel sadrži četiri ukusno uređene sobe i apartman u potkrovlju koji, po potrebi, može ugostiti dvoje ili četvero ljudi. Noćenje s doručkom u sobama stoji 98 eura, a apartman za dvije osobe košta 206 eura, dok za četiri cijena iznosi 315 eura. Vlasnica Sanja Nikolac kaže da su sobe uredili sami te da su se, sukladno vizurama objekta, odlučili za klasičan stil, dok je restoran u nešto modernijem stilu.

Kvarner na dlanu

Apartman je prava mala oaza za odmor i opuštanje daleko od vreve gradova. Jacuzzi s pogledom na Kvarner u prostranoj kupaonici upotpunjuje doživljaj, a tu je i stol za večeru, ručak ili doručak za one koji se odluče za besplatan room servis. “Draga di Lovrana” ima 14 zaposlenih tijekom sezone u kojoj hotel posjeti glavnina gostiju. -Jako smo dobar tim i to je najvažnije u cijeloj priči – govori vlasnica. Prema riječima Sanje Krmpotić, zadužene za marketing i PR hotela, na sezonu otpada 77 posto prometa. Rentabilnosti, priznaje Krmpotić, baš i nema izvan sezone, ali je sezonski promet dovoljan za cijelu godinu.

Ne nastojimo biti bolji od drugih. Želimo biti bolji od samih sebe, konstantno napredovati. Ne natječemo se s konkurencijom. Ona je u našem slučaju dobrodošla jer nam odgovara da imamo kvalitetne kolege u okruženju – govori. Vlasnica Sanja Nikolac kaže da su ambijent i pristup gostima ono po čemu se ističu od drugih. Gost ovdje dobiva jako puno pažnje, odnos je jedan na jedan. Zadovoljni su i zbog toga nam se iznova vraćaju – priča vlasnica.

Profil gostiju je različit, dolazi ovdje puno stranaca, a zajednička im je strast prema gastronomiji, kao i ljubav prema prirodi koja je savršena kulisa za rasterećeni odmor. Iako je hotel na planini, more je na samo desetak minuta vožnje automobilom i Mediteran se ovdje osjeća svim osjetilima. Sanja Nikolac napominje da je “Draga di Lovrana” profiliran i kao mjesto za vjenčanja koja se ovdje održavaju praktički svaki vikend. Nakon ukusne večere u nesvakidašnjem ambijentu mladenci odsjedaju u apartmanu. Nikolac kaže da je posebna zanimljivost što u posljednje vrijeme imaju velik broj međunarodnih svadbi.

Luka Benčić
Snimio Davor Žunić/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:15