StoryEditorOCM
ArhivaSTO KOLURI LIJEPE NAŠE

U Sutivanu izložene zavjetne makete brodova

Piše PSD.
27. kolovoza 2013. - 18:11
Brač mnoga blaga skriva, među njima i ona koja ga vežu uz pomorce što su sinjim morima jezdili, prolazili kroz nevere i muke, zavjetnim darom naknadno sačuvavši trajnu uspomenu na jedan teški život prožet sa sedam kora. Riječ je o maketama brodova, zbirci najkarakterističnijih zavjetnih darova pomoraca, od kojih se čak 12 nalazi u bračkim crkvama. Vrijedi ih vidjeti na nekom od putovanja po ovom otoku, posjetiti ih u crkvi sv. Roka u Sutivanu, gdje ih je čak šest, u Supetru dvije makete, Pučišćima tri, te u Milni jedna.

Ovog su se ljeta brački zavjetni brodovi našli na jednom mjestu, prvi put, i tko zna kada opet, pokazavši veličanstvenost izrade, preciznost, strpljenje njihovih autora, ali i sve breme pomoračkog života iz kojeg su kao dar i potekli. Lijepo ih je bilo vidjeti na takvom okupu, potvrdio nam je i sutivanski kroničar Franjo Mlinac, svakako ne zaboravljajući napomenuti kako je ovako rijedak prizor obogatilo još i jedno vrlo zanimljivo predavanje.

– Odazvali su nam se brački župnici posudivši nam brodove, koji su izazvali veliku pažnju i domaćih i gostiju. Posebice mještana koji prepoznaju značenje takvoga zavjetnog dara. Izložbu je okrunilo predavanje kustosa Ljubomira Galića iz Hrvatskog pomorskog muzeja Split upravo o ovoj temi. A nadovezalo se na rad koji je napravio s kolegom Stjepanom Lozom, u kojem su proveli istraživanje i katalogizirali zavjetne brodove pronađene u crkvama na hrvatskoj obali Jadrana – naveo je Mlinac.

Ukupno ih je 187 na području od Istre do Boke kotorske, a darovani su od početka 19. do početka 21. stoljeća. Brač se može pohvaliti lijepim brojem zavjetnih maketa u svojim njedrima, čak s njih 12, među kojima se nalazi i jedan pravi rariret. Riječ je o maketi darovanoj upravo u Sutivanu, koja se vodi kao najstarija u cijeloj toj impozantnoj zbirci. Istraživanje stručnjaka iz splitske pomorske ustanove je to i pokazalo, riječ je jedrenjaku s dva jarbola kojem na krmi stoji 1819. godina. Pravi je starac među pomoračkim darovima ove vrste, a nalazi se u sutivanskoj crkvi sv. Roka.

– Značajan je to podatak i značajan povijesni predmet koji pridonosi umjetnosti, kulturi, tradiciji našega malog mista. Svakako se pridružuje i ostalim “bogatstvima”, novootkrivenom antičkom brodolom sarkofagu, prikazu morske medvjedice u zidu nekadašnje ranokršćanske bazilike sv. Ivana, katakombe na mjesnom groblju... – nabraja Franjo Mlinac čitav niz poslastica koje u svojim njedrima čuva malo misto sa sjeverne bračke bande.

TANJA ŠIMUNDIĆ BENDIĆ
FOTO: FRANJO MLINAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:13