StoryEditorOCM
Zadar plusPOSEBNA POSVETA

Zadranin Antonio Milanović objavio priručnik "Svijet se vrti oko OSI": "Knjiga je namijenjena svim osobama s invaliditetom i njihovim roditeljima"

Piše Iva Ivanac
14. siječnja 2024. - 22:03

Zapošljavanje, prihvaćenost u društvu, zdravstvena skrb i sustav socijalne skrbi samo su neke od tema koje obrađuje knjiga Zadranina Antonia Milanovića (35) "Svijet se vrti oko OSI" – iskustveni priručnik za osobe s invaliditetom (OSI) i o njima. Antonio koji boluje od cerebralne paralize i koji je prilikom rođenja zadobio oštećenja na mozgu svoje je priče borbe sa sustavom često dijelio s medijima. Svojim javnim istupima pomagao je drugim osobama, hrabrio ih, ali i, slobodno se može reći, mijenjao zakone kako bi pomogao jednoj od najranjivijih skupina društva. Ovo je Antonijeva druga knjiga, prvu autobiografsku knjigu "Istinom protiv svih" objavio je 2019. godine.    

- Na ideju pisanja priručnika došao sam zahvaljujući mom izdavaču iz Hrvatskog književnog društva ogranak Zadar, Nikoli Šimiću Toninu. Našli smo se početkom ožujka prošle godine i rekao je da prati moje kolumne te da bi se ti tekstovi mogli preinačiti u priručnik za osobe s invaliditetom. To me pozitivno iznenadilo, a preda mnom je bilo jako puno posla. Tekstove je trebalo mijenjati i prilagođavati ih vremenu jer su pisani od 2019. godine do 2023. godine, govori nam Antonio kojem je trebalo osam mjeseci intenzivnog rada kako bi nastao ovaj jedinstveni priručnik.

Knjiga je iskustveni priručnik za osobe s invaliditetom i o njima, priča Antonio, koja sadrži zbirku tekstova o još uvijek aktualnim temama koje "more" OSI kao što su prilagođenost cesta, sustav socijalne skrbi, institucionalizacija OSI, stanje u domovima, seksualnost, zašto je teško imati vezu s OSI, školovanje i obrazovanje, osobna asistencija te brojne druge.

- Priručnik se sastoji od dva dijela, prvi dio su aktualne teme u kojima iz osobnog iskustva progovaram na određene teme, a drugi dio knjige sastoji se od dijelova iz intervjua koje su OSI dali meni na portalu TRIS u kolumni koja traje skoro pet godina. U njima sa sugovornicima također raspravljam o temama s kojima se OSI svakodnevno bore, priča nam Antonio dodajući kako je knjiga prvenstveno posvećena OSI, ali i njihovim roditeljima kako bi se što bolje mogli informirati o stvarima s kojima se suočavaju kada postanu OSI ili roditelji takve osobe. To označava i teme poput izdavanja invalidske iskaznice, čemu služi zakon o inkluzivnom dodatku, što je naknada osobne invalidnine, ističe Antonio dodajući kako je knjiga tu i za sve one koji nisu dio tog svijeta kako bi bolje shvatili kompleksnost svijeta osoba s invaliditetom i kako bi što bolje razumjeli i bili im podrška.

- Ono što sam htio postići jest da imaju iskustvene informacije iz prve ruke i da im je sve na jednom mjestu, bar one osnove jer sadrži jako puno smjernica koje mogu pomoći OSI, kaže Antonio i dodaje kako knjiga ima i posebnu posvetu. 

- Priručnik je također posvećen jednoj osobi koja je meni značila sve na svijetu, a to je moj djed Nikola koji je preminuo 12. prosinca prošle godine. To je moja zahvala njemu i svemu čemu me je naučio. Bili smo jako bliski i povezani i dosta toga njemu mogu zahvaliti što se tiče mog razvoja, a njegova velika želja bila je upravo objava moje knjige, ističe Antonio koji se nada da će knjiga pomoći OSI. 

- Upravo je to bio glavni cilj pisanja priručnika. Želim da knjiga bude smjernica svima koji se nađu u ovoj situaciji. Nadam se da će uz pomoć nje naučiti boriti se za svoja prava, sebe i bolje sutra, zaključuje Antonio.  

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
02. svibanj 2024 23:51