StoryEditorOCM
4 kantunaU VLADI IMAJU UŠI

Nova pobjeda Antonija Milanovića, Ministarstvo ipak neće oduzeti naknade invalidima koji zarađuju više od 4000 kuna: "Sretan sam, ali pušem na hladno"

Piše Iva Ivanac
13. siječnja 2022. - 19:30

Novi Zakon o socijalnoj skrbi ipak neće osobama s invaliditetom čija primanja prelaze 4000 kuna smanjivati ili oduzimati osobnu invalidninu. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ovu je odluku donijelo nakon što je Zadranin Antonio Milanović, stopostotni invalida četvrtog stupnja koji od rođenja boluje od cerebralne paralize, preko portala Zadarski.hr upozorio na diskriminirajući prijedlog zakona prema kojem bi invalidi koji zarađuju više od 4000 kuna mjesečno izgubili pravo na invalidski dodatak. Ministar Josip Aladrović na sjednici Vlade u četvrtak odlučio je povući takav prijedlog Zakona te u potpunosti ukinuti imovinski cenzus za invalidnine.

- Na sjednici Vlade RH ukinut je cenzus u visini od četiri tisuće kuna u sklopu novog Zakona o socijalnoj skrbi s ciljem pravednijeg osiguravanja materijalnog prava odnosno osobne invalidnine. To znači da će osobe s najtežim stupnjem invaliditeta i dalje imati pravo na invalidninu, bez obzira na visinu zarade koju ostvaruju, kazali su iz Ministarstva, naglašavajući kako je i povećana visina naknade za osobe s invaliditetom s 1500 kuna na 1750 kuna, što je povećanje od 250 kuna.

- Cilj novog Zakona i općenito svih Vladinih politika je aktivno uključivanje osoba s invaliditetom u sve aspekte društvenog života na ravnopravan način, kroz jačanje društvene solidarnosti. Uz predloženo povećanje naknade za osobe s invaliditetom na 1750 kuna, povećava se i zajamčena minimalna naknada na 1000 kuna, te naknada za osobne potrebe, istaknuli su iz Ministarstva.

Međutim, Milanović je, unatoč najavi ministarstva o ukidanju cenzusa, na oprezu.

- Sretan sam što je Ministarstvo donijelo ovakvu odluku i što su u jako kratkom roku reagirali na naše apele, ali isto tako sam jako oprezan. Puno puta me je država iznevjerila i sada pušem i na hladno. Novi Zakon mora proći i drugo čitanje i dok god se to ne dogodi, bit ću jako oprezan. Nadam se da sam ovaj put u krivu da će sve biti onako kako Ministarstvo sada obećava i da nitko više nikada neće osobama s invaliditetom, bez obzira na njihova primanja, ukidati ili smanjivati osobnu invalidninu, kazao je Milanović dodajući kako će i dalje pomno pratiti razvoj situacije oko novog Zakona o socijalnoj skrbi te ponovno reagirati ako za to bude bilo potrebe. 

Novim zakonom o socijalnoj skrbi predviđeno je i proširenje kruga osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja čime se potiče ostanak djeteta s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u vlastitom domu i sprječava njihova institucionalizacija. 

Za dijete s teškoćama u razvoju i osobu s invaliditetom koje zbog zdravstvenog stanja nije moguće uključiti  u programe i usluge u zajednici roditelj njegovatelj i njegovatelj ima pravo na veći iznos naknade, a koji iznosi 900 posto osnovice odnosno 4.500 kn. Roditelji koji samostalno njeguje dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom  naknada se dodatno uvećava za 400 posto osnovice i iznosi ukupno 6.000 kn.

Iz Zakona o socijalnoj skrbi su brisane odredbe koje se odnose na obiteljski dom, a već osnovani obiteljski domovi nastavljaju pružati socijalne usluge kao obiteljski domovi i nakon stupanja na snagu zakona, najkasnije do 31. prosinca 2026. Nakon toga, obiteljski domovi će moći nastaviti raditi kao primjerice obrt, društvo s ograničenom odgovornošću, ustanova.

Također, razrađeni su različiti uvjeti za pružanje socijalnih usluga smještaja ovisno o kapacitetu pružatelja usluga. Za djecu će biti različiti kriteriji za domove do desetero djece i za domove s više od desetero djece te će za odrasle i starije osobe biti različiti kriteriji do dvadeset osoba i za domove s više od dvadeset osoba

Propisana je iznimka kod načina utvrđivanja mjerila za pružatelje usluga za žrtve nasilja i žrtve trgovanja ljudima na način da ako postoje tehnički preduvjeti, mjerila će se moći utvrditi osim očevida i putem slike i zvuka.

20. travanj 2024 07:02