StoryEditorOCM
Zadar plusU ZNAK SJEĆANJA NA MIRKA MIOČIĆA

Najbolji hrvatski kvizaši stižu u Zadar!

Piše Ana Franić
27. rujna 2017. - 00:00
zd091006mozmiocic06

Mirko Miočić, po mnogima najbolji kvizaš svih vremena, napustio nas je prerano, u svibnju ove godine, pa su zadarski kvizaši, njemu u čast i spomen, prvo izdanje otvorenog kviz prvenstva Hrvatske nazvali "Memorijal Mirka Miočića".

Dvodnevno natjecanje najboljih kvizaša i ljubitelja enigmatike održat će se ovog vikenda, 30. rujna i 1. listopada, i okupit će najbolje kvizaše iz cijele zemlje, a svoj dolazak i sudjelovanje potvrdili su poznati lovci iz popularnog kviza "Potjera", Mirkovi bivši kolege: Morana Zibar, Dean Kotiga, Krešimir Sučević Međeral te novi član Mladen Vukorepa.

– Nakon što nas je Mirko prerano napustio, odlučili smo sačuvati uspomenu na njega, a kako drukčije nego okupljanjem kvizaša. Nešto slično na proljeće je organizirano u Požegi, što nas je potaknulo da jedno kvizaško okupljanje i mi organiziramo u Mirkovu rodnom kraju – kaže Lovro Jurišić, jedan od članova ekipe "Zadarskog pub kviza" i inicijatora "Memorijala Mirka Miočića".

170 natjecatelja

Natjecanje će se odvijati u tri discipline: pojedinačni kviz, kviz parova i ekipni kviz. Svi ti kvizovi su općeg znanja i kulture, za što je pripremljeno ukupno 620 pitanja, koje je sastavilo sedam profesionalnih sastavljača kviz-pitanja.

– Odaziv je vrlo dobar i za sada imamo oko 170 prijavljenih natjecatelja. Ponosni smo što smo zaprimili i prijavu Mirkova brata, Marijana Miočića, koji će nastupati u disciplini pojedinačni kviz, dok će se u ekipnom dijelu natjecati Mirkovi najbliži rođaci okupljeni pod nazivom "ekipa Mirkovi" – dodaje Jurišić.

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 40 kuna po natjecatelju, a prijave se zaprimaju do srijede, 27. rujna, do ponoći.
Već sada poznato je da će jednu ekipu činiti Dean Kotiga i Mladen Vukorepa s dva prijatelja, a njima bi se mogli suprotstaviti redatelj Mario Kovač, pobjednik treće sezone Big Brothera Danijel Rimanić, ali i neka poznata kvizaška imena s juga Hrvatske, kao što su Kristo Kristić i Davor Vukosav.

Pojedinačni kviz sastoji se od osam setova po 20 pitanja, a svaki set će se rješavati 10 minuta. Kviz parova sadržava pet puta 40 pitanja, a svaki krug traje 20 minuta. Ekipni kviz bit će pravi "pub" kviz s četiri seta po 25 pitanja, a u timu maksimalno mogu sudjelovati četiri osobe. Prve četiri ekipe ulaze u borbu za trofeje u dva zasebna dvoboja s različitim pitanjima, a finale će se održati u nedjelju u zadarskom klubu "Arsenal".

– Memorijal se održava na tri lokacije. Individualni kviz u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, ekipni na bazenu Kolovare, a parovi i finale ekipnog dijela u "Arsenalu" – navodi Lovro, dodajući kako im veliku podršku u organizaciji memorijala pružaju Općina Ražanac, Zadarska županija, Turistička zajednica grada Zadra, zagrebačka tvrtka "Ciklopea" te Sveučilište u Zadru i "Arsenal", koji su im besplatno ustupili svoje prostore.

Unikatne medalje

Najbolji natjecatelji dobit će i nagrade u obliku unikatnih medalja s motivom morskog vala, ali i gurmanske košarice sastavljene od različitih proizvoda OPG-a "Šoša", OPG-a "Matulić", "Adriatic Shella", "Vina otoka Paga" i Sirane "Mih" iz Kolana.

– U sve tri kviz-kategorije dodjeljivat ćemo i priznanja za "najbolje Zadrane". Pod tom kategorijom računamo na natjecatelje iz Zadra koji žive ili studiraju u Zadarskoj županiji, ali i na naše zadarske studente po Zagrebu i drugim gradovima. Par mora biti sto posto zadarski, a kod ekipa je dovoljno da bude 75 posto Zadrana. Nadam se da će se svi dobro zabaviti te da će "Memorijal Mirka Miočića" postati tradicija – vjeruje Lovro.

28. travanj 2024 19:19