StoryEditorOCM
ViralZAR I TO

Kako znati jeste li kompatibilni? Znamo za poljubac, miris i geste, ali ovaj znak nas je baš iznenadio

Piše gloria/zivim.hr
13. travnja 2021. - 16:48

Seksualna privlačnost, frustracije i loše raspoloženje: ljubavne priče mogu se pretvoriti u naizmjeničan slijed mirnih razdoblja i razdoblja emocionalnih oluja. U čemu leži tajna sklada u vezi? Iskrena, empatična i duboka komunikacija predstavlja prvi korak za uspostavljanje ravnoteže. Ipak, postoje znakovi koje je dobro uzeti u obzir prije nego što se naglavce bacite u neku ljubavnu vezu.

Evo nekoliko znakova čije bi vam prepoznavanje moglo biti dragocjeno.

- Poljubac

Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Albany u New Yorku, prvi poljubac predstavlja oblik komunikacije koji može našem mozgu prenijeti neke informacije o partneru, a to naročito vrijedi za žene koje poljubac smatraju gotovo testom za početak neke veze. Ljubljenjem dolazi do razmjene podražaja na kemijskoj razini koje za sobom vuku i neke psihološke „repove”: postoje takozvani nezaboravni poljupci, kod kojih se osjeća trenutačna preplavljenost ljubavlju, dok postoje i poljupci koji...jednostavno s nekim ljudima ne funkcioniraju, to nije to.

- Miris

Prema nekim istraživanjima, percepcija mirisa u kuju je uključena amigdala, povezana je sa seksualnom i emotivnom sferom. Znanstvenici smatraju da miris, koji ima važnu u logu u osjećajima prema drugoj osobi, partneru „odaje” karakteristike imunološkog sustava te ga organizam odmah registrira neposrednim osjećajima privlačnosti ili odbojnosti koji ponekad mogu biti vrlo intenzivni.

- Pogled i geste

Kad se javi osjećaj privlačnosti, u mozgu dolazi do stimulacije lučenja dopamina i to je ono što obično nazivamo „ljubav na prvi pogled”. Zjenice se šire i uzbuđenje se prenosi čak i putem kože. Koža, koja predstavlja granicu između tijela i vanjskog svijeta, govori o onome što osjećamo u dubini duše.

- Kontakt

Oksitocin, koji se luči tijekom poroda i dojenja, izaziva osjećaj dubokog zadovoljstva, ugode i opuštenosti. Nakon početne faze, u vezu se uvlače razne dimenzije odnosa koje mogu pospješiti emotivnu povezanost između partnera: željeti ili ne željeti duboki kontakt, i na fizičkoj i na psihološkoj razini, govori nam nešto o tome kakav je naš odnos. Intimnost i povjerenje seksualni fizički kontakt pretvaraju u duboku razmjenu baziranu na užitku, a to se na biokemijskoj razini pretvara u novu fazu ljubavi.

- Seksualni sklad

Seks predstavlja važan „termometar” u vezi jer je povezan s našim najinstiktivnijim dijelom. No, ne treba uvijek očekivati da se u toj sferi sklad pokaže odmah, od samog početka. Naime, kad je riječ o seksu, ključnu ulogu prije svega ima odnos s vlastitim tijelom. Stid, osjećaj krivnje, neprihvaćanje sebe, odgoj i uvjerenja: sve to može se pretvoriti u blokadu koja sprečava da dođe do potpunog prepuštanja užitku i emocijama, a ono je neophodno da bi se moglo slobodno uživati u strasti i istraživati sebe i partnera.

01. lipanj 2024 09:43