StoryEditorOCM
TribinaPROJEKCIJA

U stankovačkom Domu kulture prikazan dokumentarni film ‘Štafeta smrti‘

Piše Marko Ledenko Mane
10. veljače 2023. - 12:08

U stankovačkom Domu kulture 9. veljače, prikazan je dokumentarni film ‘Štafeta smrti‘.

U produkciji Laudata film podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. do 22. studenog 1991. u minskom polju nedaleko od Marinaca. Redateljica filma je Nada Prkačin. Dom kulture bio je popunjen do posljednjeg mjesta hrvatskim braniteljima iz Općine Stankovci i šire benkovačke okolice.

Jedanaest hrvatskih branitelja u nedjelju 10. studenog 1991. krenuli su iz okupiranih Bogdanovaca u proboj s civilima. Bili su to Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Piđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić, te jedini danas preživjeli Đuro Kovačević i Ivica Jurčan. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili nakon što je prvi u proboju nedaleko od Marinaca nagazio na minu.

Ranjeni i gotovo nepokretni, bez hrane, na velikoj hladnoći, u strahu i neizvjesnosti, provodili su sate u molitvi i održavajući se budnima pričama o prošlosti i dobrim sjećanjima. Bili su i u napasti da se ubiju, a jedina želja bila je ‘samo da netko naiđe na njih, da ih izvede‘.

Sedmero ih je umrlo čekajući pomoć, a od preostalih četiri, posljednji je bio pronađen tek nakon 12 dana. Dvojica su umrla od posljedica ranjavanja u godinama nakon rata. Ivica Jurčan bio je pronađen tek nakon dvanaest dana, te je zarobljen i proveo je pet mjeseci u srpskim koncentracijskim logorima. Dvojica su umrla od posljedica ranjavanja u godinama nakon rata.

- Dragi hrvatski branitelji dužni smo svjedočiti istinu o tome kako smo stvarali dragu nam domovinu Hrvatsku.. To je zakon sveti svih nas hrvatskih branitelja, pišite ljudi, govorite i svjedočite sve dok nas ima, kazao je na kraju u emotivnom obraćanju Damir Radnić zapovjednik obrane Bogdanovaca.

Na projekciji filma bili su nazočni glavni junak stvarnog događaja Ivica Jurčan, Damir Radnić, pukovnik HOS-a, zapovjednik obrane Bogdanovaca i Ante Đapić. Hrvatski branitelj Dražen Orlović, Općina Stankovci i Udruga branitelja 1.A satnije 113. brigade Šibenik ZNG-a, organizirali su projekciju ovog potresnog dokumentarnog filma iz Domovinskog rata.

Ante Nadomir Tadić Šutra poznati pjesnik vodio je program i recitirao svoje domoljubne pjesme. Peta je godina kako se ova potresna priču o herojima iz Vukovara i Bogdanovaca prikazuje širom Hrvatske, BiH i Europe, ali i dalje vlada nezapamćen interes za prikazivanje ovog filma.

27. travanj 2024 07:47