StoryEditorOCM
RegionalUDRUGA BRANIMIR

Obilježavanja sakralne i povijesne kulturne baštine: srednjovjekovna crkva sv.Marije u Stankovcima dobila info ploču

Piše M. Ledenko Mane
3. ožujka 2024. - 09:23

Udruga Branimir, udruga za poticanje zaštite kulturne baštine Zadarske županije, u suradnji sa župom Stankovci i općinom Stankovci, nastavlja s obilježavanjem kršćanske sakralne baštine u javnom prostoru, posredstvom informativnih poučnih ploča u digitalnom tisku. Ovom prigodom postavljena je poučna informativna ploča o starohrvatskoj srednjovjekovnoj crkvi sv. Marije (XIV-XV. st.), u narodu zvana Gospa Podrebača, kao i o tisućljetnoj opstojnosti hrvatskoga naroda na području Ravnih kotara i postanku župe Stankovci. Ploča je postavljena ispred mjesnoga groblja župe Stankovci, ispisana na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku. Do sada su takve poučno informativne ploče postavljene u selu Budaku za starohrvatsku crkvu sv. Katarine Aleksandrijske (IX-XI. st.), u Banjevcima za starohrvatsku crkvu sv. Ivana Krstitelja (XII.st.) te u selu Parčići za starohrvatsku crkvu sv. Ilije (XII. st).

- Značajan broj tih građevina razaran je i oštećen tijekom obrambenoga Domovinskoga rata, pa je važno naglasiti da se time potakne i brža obnova porušenih crkava, kapelica i utvrda, napominje predsjednik Udruge Branimir Zvonimir Pandžić, dipl. inž.

Udruga Branimir i nadalje nastavlja s navedenom djelatnošću obilježavanja sakralne i povijesne kulturne baštine na području Zadarske županije i u svrhu promidžbe hrvatske kršćanske baštine.

27. travanj 2024 07:48