StoryEditorOCM
SportPREDSTAVLJAMO ZADRANE NAJBOLJE NA SVIJETU

Jure, Slobodan, Predrag, Tonči i Josip - svjetski prvaci u policijskom malom nogometu!

Piše Ivica Gjergja
23. listopada 2017. - 14:13
policajci_zlato-181017

Što se dobije kada povežete jednog policijskog inspektora, jednog policijskog narednika, jednog bivšeg specijalca i dvojicu branitelja iz Domovinskog rata? Policijsku patrolu? Policijsku udarnu snagu? Ili pola policijske postaje? Možda, možda sve to po malo, ali prije svega dobijete – svjetske policijske prvake u malom nogometu!

Da, dobro ste pročitali, svjetski prvaci, najbolji malonogometaši na kugli zemaljskoj među policajcima i najbolji policajci među malonogometašima! Jure Čulina, Slobodan Marušić Riba, Predrag Drago Verunica, Tonči Pijaca i Josip Pavičić! Ova petorica Zadrana bili su udarni sastav hrvatske reprezentacije u futsalu, koja je prije nekoliko dana osvojila titulu svjetskog prvaka na dvoranskom prvenstvu za policajce u Nizozemskoj. Naši sugrađani natjecali su se u kategoriji 40+ i do zlatne medalje nisu izgubili niti jedan susret. Baš kako treba, šampionski!

U konkurenciji 32 momčadi došli su do finala gdje su pobijedili Slovence 4:1, a uz njih su nastupili i njihovi kolege policijski službenici iz Zagreba, Varaždina, Bjelovara i Sinja. Ipak, najveći doprinos zlatu dali su Zadrani. Ovoj "petorici zadarskih mušketira" ovo je drugo svjetsko zlato, a Pavičić još ima i jednu svjetsku broncu.

Tko su ti Zadrani najbolji na svijetu?

Josip Pavičić je samostalni policijski inspektor, Jure Čulina je viši policijski narednik, Predrag Drago Verunica je umirovljeni specijalac, a Slobodan Marušić Riba i Tonči Pijaca su bivši branitelji. Svi na diku i ponos PU zadarske. Sastali smo se s njima, a neki su donijeli odličja jer da bi pokazali sve što su dosad osvojili trebao bi im kamion.

Najstarijem su 53 godine

- Ova zlatna medalja krasit će moje vitrine na najboljem mjestu mojih priznanja. Neka mladi vide gdje sam bio i što sam radio i uradio - kaže popularni Riba, najstariji među šampionima.
Ima 53 godine i igra na poziciji vratara. Nadimak Riba dobio je zbog stila branjenja, brani i izvija se za balunom kao riba. Nogomet je počeo igrati s osam godina i danas, kada je zaradio nogometnu mirovinu, u njegovim venama teče nogometna krv. Nije slučajno došao do zlatnog odličja. Prošao je gotovo sve u nogometu, od pionira, kadeta i seniora Zadra, pa do veterana i sada člana MNK Vrsi. Ranije je bio član Hajduka iz Pridrage, Tenkista, mnogih malonogometnih klubova, sudjelovao na raznim turnirima.

- Ne mislim stati. Još mi se igra. Zašto? Jer ne mogu promijeniti ni zaustaviti vrijeme, a ja vrijeme trošim u nogometu. Ja sam prava riba u malonogometnoj mreži, kaže popularni Riba koji je na SP-u, kao i Jure Čulina, nastupio načet ozljedama, ali su svejedno obojica dali posljednje atome snage za uspjeh. Kao i kapetan ekipe Tonči Pijaca i dakako najbolji strijelac Josip Pavičić. Kada smo ga pitali što bi još htio osvojiti u nogometu, Riba nam je kazao: "Samo da još igram dosta utakmica!"

Predrag Drago Verunica je napadač i ima 47 godina. Kao umirovljeni specijalac živi u Visočanima gdje je i rođen i gdje je napravio prve nogometne korake koje nastavlja u mlađim uzrastima NK Zadra. Nije se dugo tamo zadržao i već s nepunih 14 godina osvaja turnir malog nogometa u Visočanima s daleko starijim i iskusnijim igračima. Profilirao se u napadača, nakon toga odlazi u vojsku, pa ima peh i doživljava prometnu nesreću koja ga udaljava od terena. Igra u Trećoj HNL-Jug, u Raštanima, Arbanasima, Dragovoljcu, pa u najpoznatijim malonogometnim klubovima Tin, Dorset, njegovim Visočanima gdje je "Katica za sve".

- Dođeš u Poličnik, pogledaš sastav Dragovoljca bez Verunice, isto je kao da si bio u Rimu a nisi vidio papu – zapisao je jednom jedan kolega.

Tisuću golova Verunice

O broju postignutih golova Drago nije vodio statistiku, no sigurno je prešao magičnu granicu od tisuću. Igrao je šest-sedam godina u veteranskoj reprezentaciji HNS-a s Adrijanom Koznikuom i Dariom Šimićem, dva puta je bio prvak na vojnim igrama Hrvatske, a sa MNK-om Tinom i prvak Dalmacije. Sa svojim Visočanima bio je prvak Katoličke malonogometne lige Zadra i drugi u Hrvatskoj. Njegova niska trofeja, odličja i priznanja je velika i duga, a za ovu posljednju svjetsku titulu bez lažne skromnosti kaže:

- Velika je stvar biti najbolji na svijetu u našim godinama. Nisam vjerovao da još imamo "špirita" u sebi. No kad je počelo finale zaigrali smo ko sat, bez greške, i osvojili odličje koje mi je među najdražima u karijeri - kaže Verunica.

Jure Čulina ima 43 godine i igra lijevog bočnog. Aktivni je policajac, odnosno viši policijski narednik. Nogomet je njegova ljubav i opsesija, kojim se bavi cijeli život. Najviše što je postigao u nogometu bio je ulazak u amatersku reprezentaciju Hrvatske, gdje je od 2000. godine bio stalni član. Počeo je igrati u Pridrazi, pa u mlađim uzrastima NK Zadra, da bi nastavio s velikim nogometom u trećeligašu Velebitu. Odigrao je bezbroj utakmica za Dorset, Ploter, Poskoke, Svetog Antu i svaki put je bio visoko plasiran, nerijetko i prvak. Posljednje je igrao za MNK Sindikat policije, iz kojeg je pozvan u sastav MUP-a Hrvatske kao nezamjenjiva "karika" u skladnom i harmoničnom sastavu izbornika Branka Bolanče.

Tandem asova

- S prestankom igranja velikog nogometa prošao sam edukaciju za trenera. Osam godina sam vodio Hajduk iz Pridrage, posjedujem UEFA A licencu i kanim se i dalje educirati – govori Jure koji je igrao i u veteranima Hajduka, Plotera i drugima... Kada igra u istom sastavu s Verunicom, tada je to "za prste polizat". Pravi su tandem asova. Toliko se dobro poznaju da mogu igrati zatvorenih očiju. U finalu turnira u Nizozemskoj igrao je malo jer je zaradio uklještenje vrata.

Josip Pavičić s 42 godine je sjajni napadač i vezni igrač, ali i kapetan pobjedničke reprezentacije. Inače je samostani policijski inspektor. U nogometne vode uputio se kao dječak u Škabrnji, odakle je nastavio u Raštanima igrati veliki nogomet. Kada je okačio kopačke o klin, nastavio je igrati za MNK Paljuvu i Bulevar, a s Frestijem je bio prvak. I prije igranja u Sindikatu policije bio je član reprezentacije MUP-a gdje je već 11 godina, starosjedilac. Ima dva svjetska zlata (2015. i 2017.) i jednu broncu (2007.). I ovaj put u Nizozemskoj je bio najbolji strijelac, postigavši devet zgoditaka.

- Za tu pobjedu igra se do kraja. Ako se izgubi, a dao si sve, tada je protivnik bolji i treba mu čestitati - kaže Josip, koji je dan nakon dolaska iz Nizozemske nastavio uobičajenim ritmom: treningom u Perivoju Vladimira Nazora.
- Kao policajac i malonogometaš moram uvijek biti fizički i psihički spreman - sa smiješkom kaže Josip.

I peti naš mušketir je Tonči Pijaca. Ima 47 godina, dragovoljac je Domovinskog rata i trenutno je u Italiji. I on je počeo igrati nogomet kao svaki dječak u rodnom mjestu Ninu, a potom je nastavio, najprije u mlađima naraštajima NK Zadar. Prije nego što je prošao školu nogometa obitelj mu se preselila u Italiju, gdje je nastavio svoj nogometni život. Igrao je veliki i mali nogomet, pa i sada igra u veteranima iz Vicenze za klubu Citadela. S njima je bio prvak tamošnje B lige, a igrali su i polufinale Kupa. I dalje misli igrati mali nogomet i uvijek je na raspolaganju reprezentaciji MUP-a. Inače, i on je trener s UEFA A licencijom.


Zdenko Škara izliječio Juru Čulinu!
Dva dana prije finalnog ogleda s policijom Slovenije Jure Čulina imao je uklještenje vrata. Nije se dobro osjećao, pa su u pomoć uskočili naši momci koji znaju brojne naše ljude na radu u Njemačkoj. Jedan od njih je i Zdenko Škara, brat poznatog autolimara MPere, koji ima svoj restoran "Mediteran" u Duisburgu. Zvone je Juru odveo kod našeg čovjeka, liječnika Damira Pernara, koji je Juru osposobio za igru. Dečki se zbog toga Zdenku i Damiru ovim putem zahvaljuju.

06. svibanj 2024 18:06