StoryEditorOCM
DubrovnikPOZIVNICA IZ ŽUPE ZA DOČEK PRVAKA

Ne može svatko igrati vaterpolo, skočite u bazen pa probajte. Zato danas pođite na Stradun pozdraviti naše mladiće, pokažimo kako se cijene vrhunski sportski rezultati!

Piše dv
19. veljače 2024. - 12:36
Doha, Katar, 170224. Aspire Dome Arena. Hrvatska pobijedila Italiju na penale rezultatom 15-13 u finalnoj utakmici Svjetskog prvenstva u vaterpolu. Na fotografiji: hrvatski reprezentativci osvojili su zlatnu medalju.Tonci Vlasic/Cropix

Tužan nakon ponižavajućeg dočeka naših vaterpolista u Zagrebu,  Župljanin Nikola Duper poslao je medijima i građanima poziv za današnji doček svjetskih prvaka u Dubrovniku:

"Hrvatska je po treći put prvak svijeta. Dogodilo se to u godini kada je većina vaterpolskih znalaca sumnjala u mogućnosti ove momčadi. Dogodio se ulazak u polufinale deseti put u zadnjih 11 svjetskih prvenstava, u godini kada više nemamo igrača koji će odnijeti nagradu najboljeg na turniru. Ali zato imamo sjajnu momčad i izvanrednog trenera. Osim Tucka tu je i cijeli stručni stožer s već legendarnim Kuterovcem koji samozatajno radi posao koji samo rijetki mogu prepoznati i cijeniti. Sve u svemu jedna divna priča, zahvaljujući kojoj smo u svijetu prepoznati dugi niz godina. Unatoč tome vaterpolo je na popisima sportova pod „Ostalo”.

Bio je vaterpolo pod „ostalo” i na dočeku svjetskih prvaka u Zagrebu. Valjda broj ljudi na dočeku mora biti proporcionalan zaradi vrhunskih sportaša. Pa će tako zlatni vaterpolisti dobiti za ovu medalju 74.000 €, koje će podijeliti 15 igrača, članovi stožera i savez. Uz to svaki igrač će dobiti od Vaterpolskog saveza oko 16.000 €. Svakome je jasno da su prihodi u sportu proporcionalni interesu, odnosu novcu koji se oko njega „vrti”, ali možemo li odati priznanje – koje ništa ne košta – bez obzira na financijske učinke? Možda i zato što se nitko od ovih mladića neće obogatiti s naporima koji graniče s bolom u sportu kojeg mnogi smatraju među najtežima na svijetu?

Naravno, uvijek će se pojaviti dežurni pametnjaković koji će izgovoriti, ili napisati, najgluplju frazu o vaterpolu ikada: „Pa ozbiljan vaterpolo igra svega nekoliko zemalja na svijetu.” Sve i da je tako, postojao bi razlog za to. Naime, ne može svatko igrati vaterpolo, a ako nikada niste, skočite u bazen ili u more pa probajte. Ustanoviti ćete da se lopta neće dokotrljati do vas. Kada je uzmete u podignutu ruku, ako uspijete, potonuti ćete barem do nosa. Pokušajte primiti loptu, a da vam ne ispadne. Pokušajte samo dobaciti do gola s udaljenosti od 3-4 metra, znajući da se kazneni udarci pucaju s 5 metara. A niste još pokušali otplivati do protivničkog gola, organizirati napad i postići pogodak, sve to u 20 sekundi.

Nakon ovog malog eksperimenta sljedeći put ćete gledati vaterpolsku utakmicu s više poštovanja i sigurno ćete se doći pokloniti mokrim gladijatorima.

Zato mi, koji manje više svi znamo što je vaterpolo, otiđimo danas na Stradun u 16.30 pozdraviti naše mladiće koji su pokorili vaterpolski svijet i učinili nas još jednom ponosnima. Pokažimo Zagrebu kako se cijene i pozdravljaju vrhunski sportski rezultati, piše Duper.

27. travanj 2024 20:49