StoryEditorOCM
RegionalUSTAVNI SUD ODLUČIO

Zbog uvjeta u ćeliji Kaznionica u Lepoglavi povrijedila ustavna prava 63-godišnjem Ivici Hudoroviću. Žalio se i na druge povrede prava jer je Rom...

Piše Božana Sviličić
6. travnja 2020. - 20:01
Kaznionica u Lepoglavi osnovana je 1854. godine, a 1914 izgradjena je sadasnja zatvorska zgrada s pet krila.Danas su uvjeti u kaznionicu uskladjeni s najvisim europskim standardima.U kaznionici kaznu sluzi oko 600 muskaraca. U lepoglavi su kaznu sluzili i poznate osobe kao kardinal Stepinac, Tito, Franjo Tudjman, Drazen Budisa. Na fotografiji: centralni dio zatvora.Nikola Vilić/Hanza media

Dok je u Lepoglavi služio dio kazne od devet godina i jedanaest mjeseci zatvora na koju je osuđen kao glavni akter u skupini prevaranata koja je ucjenjivala žrtve medijskih afera, te im nudila pravnu pomoć, 53-godišnjem Ivici Hudoroviću iz Zagreba su bila povrijeđena ljudska prava.

Ustavni sud RH utvrdio je, naime, nakon njegove tužbe, da ga je kaznionica u Lepoglavi nezakonito prikratila u pravu na odgovarajući smještaj u spavaonici propisane površine i volumena. U tri navrata - 44, 33, i 21 dana od 2013. do 2015. godine Hudoroović je bio u prostoriji koja je imala površinu ispod tri četvorna metra. Sva tri razdoblja prema ocjeni Ustavnog suda smatraju se duljim boravkom te predstavljaju povredu ustavnog prava zbog nedostatka osobnog prostora. Lepoglavskoj kaznionici naloženo je otklanjanje nezakonitog prikraćivanja bez određivanja roka.

Hudorović je 2018. godine premješten u Zatvor u Gospić, a zahtjev za sudsku zaštitu Županijskom sudu u Varaždinu podnio je 8. veljače 2013. prigovarajući da spavaonica u kojoj se nalazi ne zadovoljava zakonske standarde površine i zapremnine od tri metra četvorna površine po zatvoreniku u prostoriji u kojoj boravi više zatvorenika.
Uz boravak u premalenoj ćeliji Hudorović se žalio i da mu je u Lepoglavi uskraćeno pravo I na adekvatnu zdravstvenu skrb, te da je kao pripadnik Roma, kao i svi drugi Romi diskriminiran u odnosu na ostale zatvorenike uskratom prava na rad, te prava na stručnu pravnu pomoć. Žalio se da ima problema s vidom zbog neadekvatnog osvjetljenja u ćeliji, te da je zbog neodgovarajuće zdravstvene skrbi obolio u predjelu kralježnice. Naglasio je kako ta prava drugi zatvorenici koriste na puno manje obime bolova i oštećenja kralježnice, ali nisu “Cigani kao on."

Ustavni sud mu je te navode odbacio kao neosnovane, nakon što je iz kaznionice stiglo obrazloženje da je Hudorović imao kontakt sa šest različitih odvjetnika. Naveli su i kako se Hudurović postavlja kao zaštitnik prava romske populacije zatvorenika, na što nema pravo.
Naveli su kako tijekom boravka u kaznionici nije pokazao interes da se radno angažira, te da su mu zbog problema s vidom osigurane dioptrijske naočale. Utvrđeno je da su prostorije u kojima je bio smješten osvijetljene dnevnim svjetlom i standardnim umjetnim svjetlom, te da se njegov oslabljeni vid treba povezati i s godinama. U odnosu na njegove probleme s vratnom kralježnicom u zatvoru mu je odobreno deset tretmana fizikalne terapije.

28. travanj 2024 17:57