StoryEditorOCM
Regional‘PALI NA PLITVICAMA‘

U kombiju za selidbu prevozili izbjeglice: ‘Moja obitelj dogovorila je sve s krijumčarskim lancem. Sa 45 izbjeglica i vodičem krenuo sam iz Bihaća...‘

Piše Božana Sviličić
12. listopada 2022. - 20:36

Zbog ilegalnog prijevoza četrdeset i šest državljana Islamske Republike Pakistan, Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću (ODO) podignulo je optužnicu protiv četvero državljana Španjolske.

Španjolci su optuženi su da su iz koristoljublja omogućili i pomagali drugim osobama nedozvoljeno se kretati u Republici Hrvatskoj. Pri tome su im doveli u opasnost život i tijelo i s njima postupali na nečovječan i ponižavajući način, čime su počinili kazneno djelo protiv javnog reda – protuzakonitim ulaženjem, kretanjem i boravkom u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Nezakoniti prijelaz preko državne granice Republike Hrvatske i dalje u Italiju, prvookrivljeni Sergio B.C. (40), drugookrivljena Maria J.C.L. (42), trećeokrivljeni Carlos C. S. (44) i četvrtookrivljena Lidia P.R. (44), dogovorili su, prema optužnici, za iznos od tisuću eura s osobom po imenu ‘Dani Puti‘.

On je na mobitel drugookrivljene Marie poslao lokacije mjesta ukrcaja i iskrcaja što je ona prenijela Sergiu i tako ga usmjeravala. Prvokrivljeni Sergio je, nakon toga, prema optužnici, u teretno vozilo marke "VW Crafter" primio četrdeset i šest državljana Pakistana i započeo njihov prijevoz prema Italiji. To je učinio iako je, prema optužnici, bio svjestan da su na nezakonit način prešli državnu granicu RH i nezakonito borave na području RH. Uz to je bio svjestan i da teretno vozilo nije namijenjeno za prijevoz putnika budući da nema sjedeća mjesta, sigurnosne pojaseve, ventilaciju te da je nedovoljan za smještaj tolikog broja ljudi. Takav način prijevoza bio je ponižavajući i nehuman ugrožava njihovo zdravlje i živote

Ispred Sergia i Marie su u automobilu su bili Carlos i Lidia kako bi ih upozoravali na moguće policijske ophodnje.

Granična policija PU Ličko - senjske uhitila ih je 29. rujna 2020. u 23,25 sati na dionici ceste D1 u smjeru Korenice u mjestu Rastovača na području općine Plitvička Jezera. U zatvorenom tovarnom prostoru teretnjaka zatečeno je 46 nepoznatih osoba za koje se ustanovilo da su ilegalni migranti Pakistana.

Jedan od izbjeglica zatečenih u kombiju na ispitivanju je izjavio da je oko 29. rujna 2020. godine u jutarnjim satima sa skupinom 45 izbjeglica i jednim vodičem krenuo iz Bihaća prema Republici Hrvatskoj. Njegova je obitelj u Pakistanu dogovorila sa krijumčarskim lancem da ga prebace do Italije, pa su u organizaciji vodiča došli do lokacije koju im je dao i tu su se ukrcali u kamion nakon što su za to dobili znak. Kasnije ih je zaustavila policija.

Optuženi Španjolci su rekli kako su u kontakt sa osobom po imenu ‘Dani Puti‘ koji se predstavio kao Pakistanac i koji im je ponudio da prevezu osobe do lokacije koju bi im poslao na mobitel, dogovorili u Zagrebu. On im je rekao da će im nakon izvršenog posla platiti novčani iznos od ukupno tisuću eura, ali da je bila riječ o četiri, a ne 46 državljana Pakistana. Prijevoz su vršili svojim kamionom s kojim su u Rumunjskoj vršili selidbu.

Prvookrivljeni Sergio je rekao kako nije znao da je u tovarni prostor koji nije opremljen sjedalima ušlo 46 ilegalnih migranata, te je mislio da ih prevoze četvero.

Drugookrivljena Maria izjavila je da je sa Sergiom, Lidiom i Carlosom putovala iz Rumunjske u Španjolsku, te da su kratko boravili u Zagrebu radi odmora. Dok je ona odmarala u hotelskoj sobi, Sergio i Carlos su izašli te susreli pakistanskog državljanina koji im je ponudio da za iznos od tisuću eura izvrše prijevoz četiri ilegalna migranta s čim su se Sergio i Carlos složili.

Kada je ušla u kamion kojim su putovali, mislila je da prevoze namještaj. Budući da je Sergio izgubio mobilni uređaj, Carlos je na njeni mobitel poslao lokaciju prema kojoj trebaju putovati. Ona je tu lokaciju predala Sergiu, te joj je on tada rekao da je pristao na dogovor kako je ranije rekao. Dva ili tri puta je kontaktirala putem mobilnog uređaja s Carlosom kako bi ga pitala što se događa, te je on tada odgovorio da je sve u redu. Da je u tovarnom prostoru 46 ilegalnih migranata, saznala je tek nakon što ih je zaustavila policija.

Zajedno sa Lidiom i Mariom su putovali iz Španjolske u Rumunjsku kamionom u kojem su vozili namještaj, a vraćali su se s prazni.Na povratku im je bio potreban novac, te su dogovorili da će navedeni iznos kojeg će primiti nakon izvršenog posla međusobno podijeliti.Prilikom dogovora u Zagrebu Pakistanac ih je upozorio neka paze na policiju, ali im nije rekao da se radi o ilegalnim migrantima.

26. travanj 2024 04:41