StoryEditorOCM
Regijaakcija ‘Black Tie 2‘

Optužbe protiv krimi grupe iz BiH: preko tvrtke za izvoz voća izvozili i kokain, spremali osnivanje političke stranke...

Piše vijesti sd
25. travnja 2024. - 11:29
U velikoj policijskoj akciji uhićene su 23 osobe, tri su zadržane u pritvoru, 12 ih je pušteno uz mjere zabrane, a osam je pušteno bez ikakvih mjera (ilustracija)Afp

U Sudu Bosne i Hercegovine jučer su održana ročišta u predmetu "Black Tie 2" u okviru kojeg su u ponedjeljak uhićene 23 osobe. Ukupno tri osobe su zadržane u pritvoru, 12 njih je pušteno uz mjere zabrane, a osam je pušteno bez ikakvih mjera i opravdanih osnova za zadržavanje.

Tužiteljstvo je na ročištu iznijelo sumnje za njih 18, za koje su tražili pritvor, da su počinili kaznena djela u periodu od 2016. do marta 2021. godine, u BiH, Nizozemskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Južnoj Americi, Južnoafričkoj Republici, Belgiji, Njemačkoj i drugim, za sada neutvrđenim mjestima.

Također u prijedlozima za pritvor se spominju i kodna imena koja su optuženi koristili u Sky aplikaciji. Tako je Aida Halač bila "Griselda", Nedžad Suljević je bio "Lucky Luke", dok je Husmir Gabeljić koristio "Icon" i "Torro".

Prema navodima Tužiteljstva, Edin Gačanin i Adnan Smajlović donosili su odluke o izvršenju kaznenih djela, kao i podjeli koristi stečene kaznenim djelima pripadnicima skupine, dok su sami pripadnici te skupine postupali po njihovim zapovjedima i uputama. Također, Tužiteljstvo tvrdi da su pripadnici skupine prali novac koji potiče iz ilegalne trgovine opojnom drogom narkokartela Tito i Dino širom svijeta, piše Klix.ba.

image

Pod optužbom su se našli i neki visokopozicionirani policijski djelatnici (ilustracija)

Elvis Barukčić/Afp

Tužiteljstvo BiH kaže da su Smajlović, Kadrić, Jerković, Jukić, Miladin, Čobović, Halač, Helić, Zulović, Behram, Suljević, Skopak, Šemšić, Sarić, Šikalo, Gabeljić, Kol, Serdarević i Sačić dobrovoljno pristupili i postali članovi skupine.

Kako navodi Tužiteljstvo, Gačanin ih je vrbovao preko njemu pouzdanih i odanih osoba, ponajprije rodbinski vezanih. Kako se dodaje, oni su znali o kakvoj se skupini radi i čime se bavi, te su imali unaprijed određene planirane uloge i zadatke.

Za Gačanina tvrde da im je direktno ili posredno davao sredstva i opremu zaštićene komunikacije, odnosno, mobilne telefone i na njima instalirane Sky aplikacije s ciljem prikrivanja tragova o dogovoru.

Blagajna i u Nizozemskoj

Gačanin im je navodno osiguravao i potrebna logistička i financijska sredstva, pa su tako formirana najmanje dva mjesta za čuvanje novca, tzv. blagajne. Jedna blagajna je locirana u Sarajevu kod Smajlovića, dok se druga nalazila u Nizozemskoj kod Gabeljića.

Oni su, kako kaže Tužiteljstvo BiH, zaduženi da vode precizne evidencije utroška nelegalno stečenih sredstava iz blagajna, kao i evidenciju iznosa novčanih sredstava namijenjenih članovima kriminalne skupine za potrebe mjesečnih plaća, troškova određenih obuka, putovanja, nabave opreme…

image

Skupina je vrtjela velike količine novca i držala članove na plaći (ilustracija)

/Shutterstock

Prema prijedlogu za pritvor, skupina je novac koristila u poslovanju u BiH sa ciljem stavljanja u zakonite novčane tokove na način da su veće količine novca u gotovini upotrijebili i ulagali u razne vidove poslovanja u BiH te na taj način prikrili njegovo stvarno podrijetlo. Tako su, prema navodima tužitelja Sanjina Kulenovića, ostvarili znatnu nezakonito stečenu materijalnu korist i to putem pravne osobe "Diblong"u vlasništvu Šemšić Maka (Smajlović Adnana), zatim pravne osobe"Tratoria Dvor" u istom vlasništvu, zatim pravne osobe "Bauman" u vlasništvu Serdarević Almira (vodi se na licu Elma Denarević), pravnog lica "Black Box" u vlasništvu Boška Jerkovića (direktorica Nidžara Dizdar), te pravne osobe "Bosnet" u vlasništvu Sančez Jukić, te pravne osobe "Clear Security" u vlasništvu Dražena Čobovića, kao i pravne osobe "H Beauty skupin" podružnice navedene tvrtke Adna caffe i salon ljepote "Adna", vlasništvo Helić Adna.

Na popisu je i pravna osoba "Apsolute fit" u vlasništvu Halać Aide, "Atlas trading" u vlasništvu Skopak Mirsade, kao i "Foto art" u vlasništvu Gordana Memije, "A2B" Ermina Mulaomerovića (ova firma je kasnije prodana, a sumnje se odnose na vrijeme kada je Mulaomerović bio vlasnik) te "RHEA Expres" čiji je isti vlasnik, kao i Udruženje građana "Brankovac" čija je odgovorna osoba Haris Behram, a u njegovom vlasništvu je i "Gold product" te "Prosvjetitelj mualim tim".

ulaganje novca u političke stranke

To su navodno pravne osobe putem kojih su u legalne tokove stavljali veće količine nelegalno stečenih sredstava prema prethodnim dogovorima, a za koje su odgovorne osobe znale ili morale znati da potiču od Gačaninovih nezakonitih aktivnosti.

Prema tvrdnjama Tužiteljstva, Smajlović je u kolovozu 2020. godine primio, držao i raspolagao novcem za koji je znao da je pribavljen kaznenim djelom od Gačanina koji se nalazio u Dubaiju, i narko kartela Tito i Dino u inozemstvu, od proizvodnje i trgovine teškim opojnim drogama, na način da mu je Gačanin poslao novac u iznosu od oko 500.000 KM i koji je stavljen na raspolaganje Smajloviću.

Kod njega se, kako navodi Tužiteljstvo, nalazila blagajna u ukupnom iznosu od oko 600.000 KM koji je trebao dostavljati članovima organizirane skupine na način da su navedene osobe od Smajlovića iz blagajne uzimala različite novčane iznose, a on je to upisivao i evidentirao, pri čemu je o tome prvo obavještavao Gačanina.

image

Članovi skupine komunicirali su kriptiranom komunukacijom pod imenima Gladijator, Šumar... (ilustracija)

/Shutterstock

Kako tvrdi Tužiteljstvo, Dženis Kadrić je u periodu od 27. 12. 2020. do 8. 3. 2021. godine, primio, držao i raspolagao novcem za koji je znao da je pribavljen kaznenim djelima od Gačanina i narko kartela na način da je sa Behram Harisom, sky imena KHABIB, koji je član Gradskog odbora SDA Mostar i predsjednik Udruženja građana Brankovac, planirao osnivanje nove stranke ili ulaganje novca u postojeće stranke, dogovarao prebacivanje većih iznosa novca iz Dubaija, preko spomenutog udruženja građana.

Behram mu je, navodi Tužiteljstvo, objašnjavao da je za prebacivanje novca potrebno registrirati udrugu koja će djelovati na teritoriju BiH, prilikom čega Kadrić spominje milijunske iznose koji bi se uplaćivali preko inozemnih tvrtki iz Dubaija. Behram navodi da je najbolji način prebacivanja u vidu pozajmica od 300.000 konvertibilnih maraka te navodeći da se tome ne može ući u trag.

Gladijator, Šumar i ostali

Kadrić, tvrdi Tužiteljstvo dalje, navodi da bi čelnici jedne od stranaka iz BiH trebali doći u Dubai na sastanak, povodom eventualnog dogovora oko pomoći u vidu financiranja te da je on "završio" da dođu iz stranke NIP, navodeći da će im ponuditi da rade kako oni žele ili će u protivnom oni osnovati svoju stranku.

Serdarević je početkom rujna 2020. godine postao član ove skupine s ciljem prebacivanja velikih količina droge iz Perua u Skandinaviju, a potom prema Nizozemskoj, da bi s Gubeljić Husmirom, idenficiranim kao Sačić Suad – kodno ime Gladijator, neidenficirano lice s kodnim imenom Šumar, te Nedžadom Suljevićem, navodi Tužiteljstvo.

Prema njima, Gačanin je svima dodijelio uloge pa tako Šumar ima zadatak osnovati firmu za izvoz voća u peeunaskom gradu Limi. Serdarević je imao ulogu u Europi pronalaziti tvrtke koje će izvoziti voće u Europu, dogovarati sastanke i prodaju. Zatim, kako tvrdi Tužiteljstvo, osnivaju firmu s ciljem legalnoga rada godinu i pol, kako bi izbjegli sumnju da se bavi nelegalnim poslovima.

image

Dio kokaina stigao je do Hrvatske u ambalaži s bananama (ilustracija)

Cropix/Cropix

"Onda bi sa transportom prebacivali količine od 7.000 do 10.000 kilograma kokaina", ističe se.

Serdarević ugovara sastanke s tvrtkama na području Švedske i Danske da bi zadobili povjerenje, a kad se uvjere da transport funkcionira, počnu ubacivati u kontejnere veće količine kokaina, da bi ga prevozili do Nizozemske, navodi Tužiteljstvo.

Munjić je navodno od 2016. godine do danas u svojstvu službene osobe zloupotrijebio taj položaj i ovlaštenja na način da nije izvršio svoje službene dužnosti, nakon saznanja da su pripadnici FUP-a pružali usluge osiguranja Gačaninu 2016. godine, te je navodi Tužiteljstvo, svjesno propustio pokrenuti disciplinske i interne postupke za odgovornost, a samim tim je propustio obavijestiti i nadležno Tužiteljstvo.

Za njega se sumnjalo i da u svojstvu rukovoditelja 2024. godine donosi Odluku o izmjeni liste radnih mjesta u FUP-u za koja je potrebna Dozvola za pristup tajnim podacima na način da je izuzeo oko 20 pozicija za ovlaštena službene osobe, za koje je odlučio da nije potrebna dozvola za pristup.

Međutim, Sud BiH je odbacio sumnje na račun Munjića i drugih pripadnika FUP-a, navodeći kako su zasnovane na indicijama i iskazima, koji se ne mogu promatrati kao dokazi, piše Klix.ba.

image

U velikoj policijskoj akciji uhićene su 23 osobe, tri su zadržane u pritvoru, 12 ih je pušteno uz mjere zabrane, a osam je pušteno bez ikakvih mjera (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:31