StoryEditorOCM
RegionalVELIKO SRCE

S rekordnih sedam tona donirane hrane i potrepština Virani su danas velikom akcijom donijeli radost u mnoge zadarske domove!

Piše K. Škrbić
18. prosinca 2023. - 22:03

Ispred Pučke kuhinje u Zadru dočekale su ih slasne fritule i topli čaj, a uzvratili su sa sedam tona higijenskih potrepština te razne konzervirane i druge hrane. Članovi i volonteri Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Vir dopremili su danas s dva kamiona virskog komunalnog poduzeća Čisti otok nikad veću donaciju u hrani i potrepštinama za korisnike Caritasa Zadarske nadbiskupije, Pučke kuhinje sveti Vinko Paulski u Zadru., jer je čak 226 virskih obitelji tijekom prošlog tjedna ponudilo svoju pomoć. Kada god treba, Viranima u humanitarnim akcijama nema ravnih.

– Uvijek je poseban osjećaj kada nam dolazi UDDK Vir. Već nekoliko godina koliko traje ova njihova akcija, mi smo uvijek sigurni kako će se Virani odazvati u velikom broju i dopremiti pomoć u hrani i potrepštinama za naše korisnike. Danas su Virani donijeli radost i ljubav u mnoge domove. Mnogi naši sugrađani nemaju što pripremiti za jelo u vrijeme Božića – kaže zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije Mirjana Tadić izražavajući zahvalnost Viranima za više puta iskazanu nesebičnost. Caritas je pastoralna i karitativna ustanova Zadarske nadbiskupije, a Pučka kuhinja dirljiv dokaz materijalne i psihosocijalne pomoći koja se pruža širem krugu pojedinaca i skupina. U zadarskoj Pučkoj kuhinji priprema se 300 obroka dnevno za socijalno ugrožene građane na području Zadra s dostavom obroka te priprema 60 obroka dnevno za beskućnike, odnosno doručak, ručak i večera. Sedam tona pristiglih s otoka Vira, koje su velikodušne virske obitelji donirale korisnicima Pučke kuhinje, olakšat će tu tešku situaciju.

– Pomoć je obilata i sigurno je da će nam dobro doći. Imamo oko 300 korisnika i uglavnom je riječ o samcima, starijim i nemoćnim ljudima, odnosno teže oboljelima koji ne mogu sami pripremiti obrok. Još 600 korisnika imamo u Socijalnoj samoposluzi, a riječ je o ljudima u siromaštvu ili na samom egzistencijalnom rubu – govori zamjenica ravnatelja Tadić, naglašavajući kako do pojave sve većeg broja korisnika Pučke kuhinje i Socijalne samoposluge dolazi i zbog velikog broja doseljenih Ukrajinaca kojima se pruža potpora. Za

tu potporu zaslužni su i Virani koji su na adresu Pučke kuhinje donijeli sedam tona potrepština i hrane, ili na stotine kilograma i litara ulja, mlijeka, soli, šećera, tjestenine, konzervirane hrane, brašna, slatkiša, šampona, sapuna i drugih potrepština. Tako je lanjska donacija 180 obitelji s otoka Vira ovog prosinca obilato nadmašena.

– Donacija je rekordna, ovo je zaista najveća akcija u Zadarskoj županiji. Prva dva-tri dana prikupljanja donacija činilo se da neće biti baš puno prikupljenih potrepština, ali onda je krenulo i ponovno se pokazalo kako Virani imaju veliko srce. Posebno me veseli što su naša osnovnoškolska djeca, njih sedamdeset, sudjelovala u ovoj akciji – kaže predsjednik virskog UDDK-a Goran Vicković koji je s članovima i volonterima udruge kreirao, organizirao i proveo ovaj tradicionalni humanitarni događaj koji je svojim petim izdanjem doživio mali jubilej. Potrepštine su se od nedjelje do nedjelje prikupljale u dvorani župnog ureda u Viru, a potom u ponedjeljak dopremile do Pučke kuhinje. Tu su voditeljici Socijalne samoposluge i Pučke kuhinje Zdenki Cvitkušić, volonterki Caritasa Borki Pantalon i djelatnici Pučke kuhinje Violeti Šimić, pomoć u slaganju u skladištu Pučke kuhinje pružili Virani Alen Glavan, Alida Bulić Cvitkušić, Ljiljana Kapović, Lucija Vukoja i Marija Horvat. Ovom akcijom nije završena ovogodišnja humanitarna aktivnost virskog UDDK-a, jer već u utorak Virani kreću put Otočca gdje će predsjednik Vicković i članovi virskog UDDK-a obiteljima u potrebi uručiti donirana novčana sredstva te donacije u osnovnim higijenskim potrepštinama, hrani i poklonima za djecu.

 

 OPĆINA VIR UVIJEK BRINE

Za potrebite redovito brine Vir, ali posebno i Općina Vir. Današnjoj akciji i tjednu prikupljanja pomoći za korisnike Pučke kuhinje pridružili su se načelnik Općine Vir Marino Radović, općinski vijećnik Antonio Vučetić te vijećnik i direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić. Zamjenica ravnatelja Caritasa Tadić pokazala je predstavnicima Općine Vir dnevne prostor Pučke kuhinje i kuhinju u kojoj se sprema doručak, ručak i večera za korisnike.

28. travanj 2024 11:36