StoryEditorOCM
RegionalSTELLA CROATICA

Otvoren Muzej masline u Mihovilovićima kod Klisa: spajanje poduzetništva i ljubavi prema baštini

Piše Sandra Barčot/SD
21. svibnja 2021. - 21:48

Odali ste priznanje poljoprivrednoj kulturi koju njegujemo od biblijskih, antičkih do modernih vremena. Ovaj reprezentativni projekt „Muzej masline” još je jedan rezultat kada se spoji poduzetnička vještina, kreativnost i vizija, sve temeljno na ljubavi prema baštini. Posebno mi je drago što je i Ministarstvo poljoprivrede sudjelovalo u sufinanciranju ove hvale vrijedne investicije, koja je na temelju poljoprivrednog ulaganja rezultirala krasnom turističkom pričom – riječi pohvale uputila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković tijekom svečanosti otvorenja jedinstvenog "Muzeja masline” u sklopu "Etno-agro parka Stella Croatica" u zaseoku Mihovilovići u Klisu.

Prvoj ženi ministarstva pripala je čast „otvoriti” stalni postav muzeja "Maslinarstvo Dalmacije” gdje se posjetitelji u prvom dijelu upoznaju sa bogatom povijesnom baštinom masline, a u drugom dijelu prezentirano je što je maslina, upoznavanje s tom poljoprivrednom kulturom, dok treći dio postava prikazuje sve blagodati masline i njenog ploda u zdravstvenom segmentu.

- Prva atrakcija bio je naš park, a sada imamo i muzej, što je novi proizvod no sa svim zadržanim visokim standardima koje smo postavili osnivanje etno-agro parka "Stella Croatica" 2002. godine. Objedinili smo prirodu, kulturu i gastronomsku baštinu, što su prepoznali brojni posjetitelji – zadovoljan je Andrija Polić, vlasnik kompleksa kojeg je u predpandemijskoj 2019. godini obišlo preko 50.000 gostiju. Uz brojne radionice i predavanja koje organiziraju za učenike i osnovnih i srednjih škola.

image
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je Muzej masline 
Tom Dubravec/ Cropix

A kompliment priči započetoj u dalmatinskom kršu, gdje su sada na devet brežuljaka posađene sve autohtone biljke Dalmacije, dao je i prvi čovjek Splitsko-dalmatinske županije župan Blaženko Boban:

- Ovo su vrata Splita i ulaz u najljepšu solinsku prodolinu, a raj tih vrata je "Stella Croatica". Ima četiri godine da smo potpisali Sporazum o suradnji na području očuvanja baštine i unaprijeđenja turističke ponude, a sve ovo je dokaz kako se trudom i radom puno toga može napraviti u dalmatinskom kršu i Zagori!

U istom smjeru zborio je i Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije:

- Kada imate viziju, upornost i radišnost onda rezultat neće izostati. Energija Andrije Polića je nemjerljiva, premda je u početku njegova najava kako će ovdje prvo biti kušaonica vina, pa zatim botanički vrt, da bi danas imali i muzej, bila po mnogima neostvariva. No sve nas je dematirao! I već sada mi najavljuje nove projekte...

image
Suvenirnica
Tom Dubravec/ Cropix

Inače u projekt "Stella Croatice” koji se razvija minulih deset godina uloženo je preko 20 milijuna kuna, od čega je 7 milijuna kuna fondovskih sredstava, što je okupljenima iznio voditelj poslovanja Marin Jerković:

- Sad smo pred samim krajem ulaganja, muzej je zaokružio cijelu priču, pa slobodno mogu reći kako sada posjetitelji uživaju i u djeliću naše tradicije, naše povijesti. Postav muzeja je ona točka na „i” priče o maslini, preradi, alatima, čuvanju, utjecaju na zdravlje... Sve je prezentirano na engleskom jeziku jer su 90 posto naši gosti stranci, no audio vođenje imamo, naravno, i na hrvatskom.

Uz napomenu kako dolaskom u Klis imate mogućnost uživati u atrakcijama „3u1”, odnosno ulaznica od 60 kuna za odrasle, te 20 za djecu, osigurava vam posjet i Kliškoj tvrđavi, te etno-agro parku "Stella Croatica”, a sada i Muzeju masline, u periodu od 10 do 16 sati svaki dan.

Detalje s otvaranja pogledajte gore, u našoj foto-galeriji...

image
Tom Dubravec/ Cropix
Poruka mladima: ulažite u poljoprivredu


Ministrica Vučković poslala je poruku mladim obiteljima da ostanu u ruralnim područjima, ulažu u poljoprivredu a strateški plan ministarstva je još veća potpora mladim i malim poljoprivrednicima.
- U Splitsko-dalmatinskoj županiji prijavljeno je 1215 projekata mladih i malim poljoprivrednika vrijednih 170 milijuna kuna od čega smo već isplatili 130 milijuna kuna. A najvažnije je da za novo razdoblje, 2021.-2027. imamo na raspolaganju 5 milijardi eura, koje ćemo posvetiti obnovi sela.
Inače, na području naše regije 2600 OPG-ova se bavi maslinarstvom na 3500 hektara. No kako se radi o usitnjenim parcelama, nova aktivnost ministarstva je komasacija maslinika, te novi natječaji za poticanje stalnih nasada. Uz lijepu vijest za prerađivače maslina, koji će također imati mogućnost potpore za još bolju i moderniju opremu, a u SDŽ trenutno imamo 42 uljare.

Ministrica: Naša ulja su kvalitetna


Kako je patvorenje maslinovog ulja unosan biznis koji je itekako uzeo maha, upitali smo ministricu Vučković, što se radi na očuvanja kvalitete naših ulja, poglavito ekstra djevičanskih?
- Kontrola senzorskih i kemijskih svojstava ulja se provodi, analize se obavljaju i možemo reći kako su naša ulja kvalitetna, kako najmanje odstupaju od zacrtanih parametara. No uvidjeli smo kako ima nepravilnosti i stoga smo poduplali sredstva za monitoriranje koje provodi inspektorat.
Ujedno je Marin Jerković tijekom obilaska Muzeja maslina naglasio kako za ekstra djevičansko ulje treba brati plod u svjetlozelenoj-ljubičastoj fazi, a ne kada maslina pocrni. Kisik i temperatura veća od 27 stupnjeva, su neprijatelji kvalitetnog ulja tijekom prerade masline, uz savjet svima da ulje ne čuvaju u plastičnim bocama.

27. travanj 2024 03:31