StoryEditorOCM
S mora i krajaeu radionica

Kliška priča o uspjehu uz pomoć EU sredstava: Počeli s izradom suvenira, danas kandidiraju za europski muzej godine

Piše Saša Ljubičić
1. lipnja 2023. - 17:32

Za poduzetničku priču bračnog para Polić, Melite i Andrije, zaista se može reći da je ravna čudu; i to kliškom čudu, jer premda su u biznis krenuli s otoka Mljeta, svoje su poslovne ideje realizirali na vratima Splita.

Kad su daleke 2002. počeli proizvoditi gastro suvenire koje su domaći i turisti ubrzo prepoznali kao posebne u odnosu na ono što je na tu temu bilo u ponudi, ni slutili nisu da će jednog dana čak pedeset tisuća gostiju posjećivati njihov Muzej masline i mediteranskog bilja na Klisu.

S iznimnom poduzetničkim pothvatom obitelji Polić, studente i profesore Ekonomskog fakulteta u Splitu na EU radionici u organizaciji te visokoškolske ustanove i "Slobodne Dalmacije", upoznao je voditelj poslovanja Stella Croatice Marin Jerković.

image

Predavanje Marina Jerkovića iz tvrtke Stella Croatica u sklopu projekta "EU smo mi"

Jakov Prkic/Cropix

- Sve je krenulo iz neizmjerne ljubavi bračnog para Polić prema svemu što Dalmacija i njena priroda nude, a toga je na Mljetu u izobilju. Počeli su s ručnom proizvodnjom gastro suvenira na malo, što se kaže - iz garaže. Njihova je prvotna želja bila od našeg maslinovog ulja napraviti brend koji će svaki turist koji nas posjeti odavde ponijeti kao suvenir, a da bi ga kad se vrati kući podsjećao na Dalmaciju.

Mudar potez

Posao je krenuo iznad svih očekivanja. Zato su se najprije preselili u Split, pa onda na Klis i fokusirali na suradnju s renomiranim tvrtkama. Sve je išlo kao po loju do vremena kad je uveden embargo na izvoz određenih proizvoda u Rusiju, koje je za obitelj Polić značilo čak devedeset posto posla.

image
Branko Covic/

Tada su osvijestili činjenicu da je nužno razvijati dodatni posao koji bi im bio neka vrsta sigurnosne mreže. Upravo zahvaljujući tom mudrom potezu su prebrodili i korona krizu, sačuvali stabilnost poslovanja i kadar.

Ispalo je, dakle, da su odlično kontrolirali rizike poslovanja prepoznavši u Herba Croatici svoju poslovnu budućnost. Naime, već etabliranom brendu Stella Croatica dodali su liniju ljekovitih i kozmetičkih proiozvoda na biljnoj bazi Herba Croatica, i posao je procvjetao. U korona krizi nije bilo turista koji bi posjećivali Muzej masline na Klisu, ali je zato prodaja proizvoda iz asortimana Herba Croatice odlično išla putem web shopa - veli Jerković.

image

Muzej je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Ključ uspjeha obitelji Jerković su EU fondovi i suradnja sa stručnjacima iz različitih područja, od prvog dana poslovanja do danas.

- Kad su krenuli u realizaciju prvog objekta na Klisu 2012. godine, praktički se nisu imali s kim savjetovati oko pisanja EU projekata jer Hrvatska još nije bila u EU, a i konzultanti koji bi pripomogli oko iznimno složene i duge procedure, još nisu ni postojali. No kad se apliciralo na fondove EU kod izgradnje druge zgrade na Klisu 2015., na temelju iskustva s prvim realiziranim projektom sve je išlo nešto lakše, da bi 2018., kad su stigla europska sredstva za Muzej masline, bračni par Polić i suradnici već su stekli bogato iskustvo u pripremi i realizaciji EU projekata - kazao je Jerković, i dodao da je pola sredstava u kompleks Stella Croatica od ukupnih četiri milijuna eura, osigurano iz EU fondova.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Nezaobilazna točka

Riječ je o deset tisuća kvadrata prostora s mogućnošću daljnjeg širenja. Upravo se apliciralo za sredstva EU-a koja bi poslužila navodnjavanju botaničkog vrta s pet stotina vrsti biljaka, koje reprezentiraju sve što se može od mediteranskog bilja vidjeti u Dalmaciji.

Danas je u kompleksu Stella Croatica na Klisu zaposleno četrdesetak ljudi. Proizvodnja se, kako su to zamislili vlasnici, odvija isključivo ručno i po tradicionalnim recepturama, i u njoj mahom sudjeluju žene.

Stella Croatica, Herba Croatica i Muzej masline, privlače veliku pozornost turista i nezaobilazna su točka u njihovom posjetu južnom dijelu Hrvatske.

Orancini, džemovi, maslinovo ulje, smokve, biljna i ljekovita kozmetika.., nude se samo u suvenirnici kompleksa obitelji Polić na Klisu, zrakoplovnim lukama i specijaliziranim trgovinama. Da je Muzej masline postao velika turistička atrakcija iz male Hrvatske, svjedoči njegova nominacija za najbolji europski muzej u 2023. godini.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
image

fdf d dfd

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:23