StoryEditorOCM
RegionalLIJEPO I KORISNO

Održana Završna konferencija projekta „Zaželi za općinu Stankovci“ - deset teže zapošljivih žena skrbilo za 60 krajnjih potrebitih korisnika

Piše M. Kalajžić
18. srpnja 2023. - 15:00

Završna konferenciju projekta „Zaželi za općinu Stankovci“ održana je u Domu kulture u Stankovcima. Razdoblje provedbe je od 7. prosinca 2022. godine do 7. kolovoza 2023. godine, a vrijednost projekta je 65.618,16 eura. Partneri su Hrvatski zavod za socijalni rad Benkovac, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zadar i Građanska udruga ˝Babuša˝.    

Ciljevi projekta su osnažiti i unaprijediti radni potencijal deset teže zapošljivih žena s ciljem ublažavanja posljedica njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života za 60 krajnjih korisnika – osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom. Ciljane skupine su nezaposlene žene bez obzira na duljinu prijave u evidenciji HZZ-a, s najviše sa završenom srednjom školom. Poseban naglasak je na skupine: žene 50 i više godina, osobe s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, žene izašle iz sustava socijalne skrbi, liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unatrag 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine i beskućnice.

- Zaposlene žene svojim radom i aktivnostima poboljšavaju kvalitetu života krajnjim korisnicima pružajući im razne usluge koje uključuju: pomoć u dostavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć u pranju i glačanju odjeće, pomoć u socijalnoj integraciji, podrška kroz razgovor i druženja. Svaka žena pruža potporu i podršku najmanje šest korisnika, a krajnji korisnici su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom kojima je potrebna pomoć i žive na području općine Stankovci, koja obuhvaća mjesta: Stankovci, Banjevci, Velim, Budak, Bila Vlaka, Crljenik i Morpolača - istaknula je Ivana Miletić, mag.oec., voditeljica projekta Zaželi za Općinu Stankovci.

- Već sam se sprijateljila sa svojim korisnicima. Bilo mi je ugodno raditi s njima i osjećati se korisno, posebno jer se radi o ljudima kojima je potrebna pomoć. Ljudima je prije svega potreban razgovor i bez obzira na godine vedri su i nasmijani. Zajedno smo obavljali poslove, ali i zbližavali se. Projekt Zaželi starijim osobama omogućuje kontakt s ostalim naraštajima i ne isključuje ih iz društva. Bilo mi je odlično surađivati s predivnim ljudima. Kako sam majka djeteta s posebnim potrebama, lako smo se dogovarali oko rasporeda. Nažalost zbog statusa majke njegovateljice moram odustati od projekta, ali se nadam uspješnom nastavku i stoga ostajem uz svoje korisnike bez obzira na projekt - rekla je Sajda Perica.

- Na početku su svi bili skeptični, ali  s vremenom uz trud i strpljenje zadobile smo povjerenje svojih korisnika. Kroz rad s njima uvidjele smo kako im je zaista potrebna pomoć, posebice ako nemaju nikoga. Sad pred kraj projekta teško je i nama i korisnicima jer smo se povezali i bilo bi doista potrebno da se projekat nastavi. Zahvalila sam se korisnicima za njihovo povjerenje i vrijeme provedeno zajedno, svim kolegicama na trudu koje su posvetile svojim korisnicima i voditeljici koja je bila uz nas - istaknula je Snježana Lepur.

Općina Stankovci planira aplicirati za slijedeću fazu projekta Zaželi, a prijave za kreću u rujnu ove godine.

 

27. travanj 2024 08:55