StoryEditorOCM
RegionalU OKOLICI SINJA

Istražuje se slučaj spolnog uznemiravanja maloljetnice; bestidno ponašanje 56-godišnjeg nastavnika u ženskoj svlačionici prekinula čistačica

Piše Toni Paštar/PSD
28. ožujka 2022. - 17:55

Splitska policija izvijestila je u ponedjeljak da su, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, za spolno uznemiravanje maloljetnice kazneno prijavili 56-godišnjeg muškarca.

- Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je na štetu maloljetnice dotični ostvario obilježja kaznenog djela spolnog uznemiravanja te je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku - izvijestili su iz policije.

Doznali smo da se radi o prosvjetnom djelatniku odnosno nastavniku koji je na radnom mjestu, u jednoj osnovnoj školi na širem sinjskom području, najvjerojatnije neprimjerenom verbalnom komunikacijom uznemirio učenicu sedmog razreda.

- Nakon što je krajem prošlog tjedna uhićen i priveden na ispitivanje na splitsko Općinsko državno odvjetništvo određene su mu mjere opreza kojih se mora pridržavati do kraja postupka ukoliko ne želi u istražni zatvor, a to je da se ne smije približiti žrtvi te je ne smije kontaktirati i uznemiravati – navedeno je.

Vijest o ovom slučaju do ponedjeljka se proširila među građanima Sinja, ponajprije među učenicima, ali i nastavnicima osnovnih škola. U razgovorima se navodi ime nastavnika, a spominje se i ime učenice. Prema u javnosti prisutnoj priči sve se dogodilo prošloga petka za vrijeme petog sata. Nastavnik se, navodno, s učenicom, koja je još dijete, zaključao u žensku svlačionicu. Priča kaže da je učenica uspjela napustiti svlačionicu nakon intervencije čistačice. Što se sve događalo za vrijeme dok je nastavnik držao učenicu zaključanu u svlačionici i na koji ju je sve način uznemiravao nije poznato. Dotični nastavnik dugo radi u toj školi i do sada nije evidentirano njegovo ponašanje kao u ovom inkriminiranom slučaju.

Još nije poznato kako će se provoditi mjere opreza koje je naložilo Općinsko državno odvjetništvo, a kojima je određeno da se osumnjičeni nastavnik, ukoliko ne želi u istražni zatvor, do završetka postupka ne smije približiti žrtvi niti je smije kontaktirati i uznemiravati. Kako će se provesti naložena mjera upitali smo prof. Tomislava Đonlića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

- Preko škole smo ostvarili saznanje o događaju. Škola je postupila po protokolu koji je propisan u ovakvim situacijama. Istražni organi ispituju sve okolnosti i činjenice te će škola po dobivanju obavijesti Općinskog državnog odvjetništva pokrenuti daljnji postupak – odgovorio nam je Đonlić.

U sličnim slučajevima kada su se nalagale ovakve mjere opreza u školama su u pravilu suspendirali osumnjičene djelatnike do završetka postupka.

Ministarstvo: Nastavnik bi trebao biti suspendiran

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) do ponedjeljka nije zaprimilo nikakvu obavijest iz osnovne škole sa šireg sinjskog područja o tome da je policija kazneno prijavila 56-godišnjeg muškarca, nastavnika te škole, za spolno uznemiravanje maloljetnice – potvrdili su u ponedjeljak iz Ministarstva ministra Radovana Fuchsa. Kako su objasnili, ako školska ustanova, odnosno ravnatelj, raspolaže bilo kakvim saznanjima te vrste dužni su o tome izvijestiti i Ministarstvo i socijalnu službu, a u slučaju da to nije već učinjeno (što u ovom slučaju jest) i policiju.

-Međutim, Ministarstvo nema izravne nadležnosti nad tim nastavnikom, nego škola, odnosno ravnatelj, kao poslodavac. Ako za tim postoji potreba, škola u ovom, kao i svakom kriznom događaju, može od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražiti pokretanje psiholoških kriznih intervencija, odnosno slanje u školu stručnog tima za pomoć učenicima – podsjećaju iz MZO-a, iz kojega očekuju da ih škola obavijesti o slučaju.

Također, navode kako prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, čl. 106. stavak 5, ako školska ustanova kao poslodavac sazna da je protiv osobe u radnom odnosu u školskoj ustanovi pokrenut i vodi se kazneni postupak za neko od kaznenih djela, među kojima su i ona protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži itd., "udaljit će osobu od obavljanja poslova do obustave kaznenog postupka, odnosno najdulje do pravomoćnosti sudske presude, uz pravo na naknadu plaće u visini dvije trećine prosječne mjesečne plaće koju je osoba ostvarila u tri mjeseca prije udaljenja od obavljanja poslova". Nastavnik bi, dakle, u slučaju pokretanja kaznenog postupka trebao biti suspendiran, dok mu prema stavku 4 istog članka, ako za to (ne)djelo bude pravomoćno osuđen, školska ustanova daje izvanredni otkaz ugovora o radu. (M.Cvrtila)

04. svibanj 2024 10:36