stdClass Object ( [id] => 1380571 [title] => Tragom slučaja Matanić: ‘Izašla sam s ispita i povratila. Ispisala sam se s tog fakulteta...‘ [alias] => tragom-slucaja-matanic-iskustvo-nase-novinarke-izasla-sam-s-ispita-i-povratila-ispisala-sam-se-s-tog-fakulteta-1477981 [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije tridesetak godina, bila sam 18-godišnja studentica prve godine jednog zagrebačkog fakulteta. Profesor, tada star oko pedeset godina, a danas već pokojni, prvo je sjeo na stol ispred mene, tako da je moj pogled bio u ravnini njegovih prepona.

Malo sam se odmaknula, ali iza mene je bio zid, a profesor me je počeo milovati po licu, rekao mi da sam lijepa, i da ne moram ni odgovarati na pitanja ako se s njim sprijateljim i obećam da neću vikati ako on zaključa vrata ureda.

---

---

Bilo mi je strašno neugodno, počela sam drhtati i plakati na što je on ustao, sjeo na svoje mjesto i rekao: "Dajte mi indeks." Pružila sam mu ga, a on je kazao: "Za takve studentice i dvojka je previše." Tako sam na prvom ispitu kojeg sam na fakultetu uopće polagala, dobila dvojku i pobjegla iz ureda. Na hodniku sam povratila...

Nakon nekoliko dana sam se ispisala s tog fakulteta i nastavila studij u Splitu... Taj osjećaj poniženja jesam potisnula, ali ga nikad nisam zaboravila.

Na dvadeset slučajeva prijavi se jedan

Ovo je samo jedna od mnogih situacija kakve su doživjele stotine tisuća žena koje nikome, osim prijateljici ili sestri, nikad nisu povjerile što im se dogodilo. Prije trideset godina, o pojmu spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj nije se gotovo ni pričalo, no premda danas ponašanje profesora iz ove priče potpada pod kazneno djelo, i danas se vrlo malo slučajeva prijavljuje. Na dvadeset slučajeva, prijavi se samo jedan, a i tad je riječ o težim oblicima spolnog nasilja.

Dokazivanje seksualnog uznemiravanja mučno je i neizvjesno, žrtve ni danas nisu sigurne gdje je pravna granica između uznemiravanja i drugih oblika spolnog nasilja, a kad je žrtva u poziciji podređenosti ili zavisnosti od počinitelja, stvar postaje još teža. No, sporo, ali ipak se naprijed kreće svijest o neprihvatljivosti spolnog nasilja bilo koje vrste pa nevelik, ali ipak određeni broj zlostavljača dobije i zatvorske kazne.

---

image

Slučaj Dalibor Matanić ponovo je u prvi plan doveo žrtve

Marko Todorov/Cropix
---

"Dobra si", kazao je prije više od deset godina 60-godišnji šef jedne dvorane u Splitu, prišao s leđa ženi kojoj je bio nadređen dok je ona spremala ključeve na zidnu ploču te položio obje ruke na njezine grudi, a potom je desnu ruku spustio na njenu stražnjicu. Ona ga je odgurnula laktom te pobjegla iz garderobe, osjećajući uvrijeđenost te strah za svoju egzistenciju zbog ovisnosti o njegovoj volji, bilo je 2014. navedeno u prvoj splitskoj presudi za spolno uznemiravanje kojom je rečeni muškarac dobio uvjetnu kaznu od sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od godine dana. Danas bi možda dobio nešto veću kaznu budući da je za isto kazneno djelo, premda su najavljene oštrije mjere, nedavnom izmjenom zakona propisano da "tko spolno uznemirava ili grubo uznemiri drugu osobu kojoj je nadređen ili koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine".

Štipkanje i diranje...

Za zakonodavca, "spolno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje".

Ukratko, to je i ponašanje profesora iz priče na početku, i ponašanje voditelja sportske dvorane, kao i, uostalom, i trenutačno aktualnog hrvatskog redatelja Dalibora Matanića protiv kojega je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podnijela kaznenu prijavu.

Takvo je ponašanje demonstrirao i bivši ravnatelj Doma za odrasle u Bjelovaru, Zlatko Kraljić, kojeg su zaposlenice prijavile za uznemiravanje i zlostavljanje jer ih je, primjerice, još prije četiri godine štipao za stražnjicu, dirao po leđima po liniji grudnjaka, ‘tepao‘ im neprimjerenim i lascivnim izjavama... Presuda još nije niti na vidiku.

---

image

Slučaj olimpijca Damira Škare jedan je od najskandaloznijih
 

Srđan Vrančić/Cropix
---

Malo manje od godinu dana prošlo je od izricanja nepravomoćne presude Damiru Škari, osvajaču boksačke olimpijske medalje, bivšem saborskom zastupniku HDZ-a i bivšem čelniku AK Siget, a o žalbama na tu presudu odlučuje Visoki kazneni sud. Škaro je lani osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije i pol godine zatvora zbog silovanja i seksualnog uznemiravanja svoje tajnice, od čega je za uznemiravanje dobio - osam mjeseci.

Prema tumačenju Ženske sobe, a koje je sukladno i sudskoj praksi, najčešći su oblici seksualnog uznemiravanja seksističke primjedbe i šale, verbalni prijedlozi seksualnih ponuda, neželjene seksualne primjedbe, kao što su komentari o tijelu ili seksualnosti žrtve, fizički dodiri i govor tijela kao što su dodirivanje, trljanje uz tijelo, štipanje, stajanje suviše blizu, pokazivanje "prostih" gesta rukama ili tijelom, neprikladna pažnja, emocionalno proganjanje tipa opscenih i uznemirujućih telefonskih poziva, poruka te praćenje žrtve, seksualno podmićivanje ocjenama, raznim uslugama, napredovanjem na poslu za što je cijena spolni odnos kao i širenje seksualnih laži o drugoj osobi.

Ženska soba pojašnjava i što je spolno zlostavljanje te, premda se takav opis ne nalazi u Kaznenom zakonu, kažu da ono uključuje oblike koji su teži od seksualnog uznemiravanja i obuhvaća širok spektar neželjenih seksualnih ponašanja koja uključuju fizički dodir s nasilnikom.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Zlostavljanje u tom smislu jest svaki neželjeni ili prisilni dodir tijela, primjerice fizičko sputavanje ili neželjeno dodirivanje tijela kakvo je demonstrirao i splitski šef sportske dvorane pipajući grudi sebi podređene radnice, to je također i neželjeno dodirivanje intimnih dijelova tijela, ali i prisiljavanje osobe da nasilnika ili neku drugu osobu dira po spolovilu, spolno zlostavljanje je i svaka izmanipulirana seksualna aktivnost, primjerice seksualni odnos ostvaren prijetnjama ili neprestanim pritiskom, kao i prisiljavanje na masturbaciju što uključuje i prisiljavanje na gledanje masturbacije, masturbaciju nasilnika ili samozadovoljavanje dok nasilnik gleda.

Kako na kraju prođu žrtve?

Vladin Ured za ravnopravnost spolova lani je, sastavljajući protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, objavio kako se ‘seksualnim nasiljem smatra čin moći i kontrole, iskazan na seksualan način, koji je neželjen, za koji nije dan pristanak ili nije dan slobodno i svjesno.

Čin može biti vizualan, verbalan i/ili fizički, koji je osoba doživjela, tijekom ili kasnije kao prijetnju, poniženje, povredu i/ili napad. Može, a ne mora, uključivati prijetnju, prinudu i/ili prisilu‘.

No, ruku na srce, golema većina žena – ali i muškaraca, naravno! – vrlo dobro znade što ih spolno uznemiruje te, bez obzira na sve klasifikacije, samo od njih ovisi hoće li se upustiti u sudski postupak protiv nasilnika. Nažalost, ti postupci nisu previše ohrabrujući za žrtve.

---

image
Hanza Media
---

Poznat nam je bizaran slučaj s jednog hrvatskog sveučilišta kad je skupina studentica, njih sedam ili osam, suočenih s neprimjerenim i nepriličnim porukama i načinom komunikacije jednoga profesora, stvar prijavila rektoratu. Rektorat je dotičnom fakultetu naložio da ispita slučaj što je fakultet, u okviru svojih relativno skromnih ovlasti, i napravio, proveo postupak te profesoru uručio opomenu kao najblažu disciplinsku mjeru propisanu zakonom i statutom ustanove. Profesor je tada, budući da kazneni postupak nitko nije ni pokrenuo, tužio fakultet radi nezakonito izrečene opomene. Postupak još uvijek traje...

Da nije tragično, bilo bi urnebesno smiješno, ali ta ‘šala‘ svakoj studentici jasno daje do znanja koliki su joj izgledi da ishodi pravdu sada i ubuduće u sličnoj situaciji.

---

Kako je definirano silovanje?

Izmijenjeni Kazneni zakon koji je na snazi od 2. travnja ove godine o silovanju kaže: ‘Tko s drugom osobom bez njezinog pristanka izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili navede drugu osobu da bez svog pristanka s trećom osobom izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili da bez svog pristanka nad samom sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od tri do osam godina. Tko pak ovo djelo počini uporabom sile ili prijetnje da će izravno napasti na život ili tijelo silovane ili druge osobe, kaznit će se kaznom zatvora od pet do 12 godina zatvora‘.

---

---

Što su to bludne radnje?

Bludne radnje u užem smislu, predstavljaju svaku radnju učinjenu na tijelu druge osobe - osim spolnog odnošaja ili s njime izjednačene spolne radnje - kojom se ide za zadovoljenjem spolne pohote, pri čemu se vrijeđaju spolne slobode i spolno ćudoređe.

Kazneno djelo bludne radnje zakonodavac nije definirano, nego ga stavlja u odnos s drugim djelima pa navodi da je onaj tko ne počini ili ne pokuša počiniti kazneno djelo silovanja, spolnog odnošaja s nemoćnom osobom, prisilu na spolni odnošaj, spolni odnošaj zlouporabom položaja i spolni odnošaj s djetetom, ostvario bludnu radnju.

Ovakav negativni opis bludne radnje stvara poteškoće u sudskoj praksi jer je sudovima prepušteno da samostalno odrede što jest, a što nije bludna radnja. Bludna radnja postojat će samo onda kada se ostvaruje na tijelu ili dodirom tijela oštećenika pa promatranje žrtve, premda sa seksualnom namjerom ne predstavlja bludnju radnju, bludna radnja ne postoji ni kada osoba obavlja neke seksualne radnje na vlastitom tijelu...

Ipak, za bludne radnje, kad ih se utvrdi, propisana je kazna do dvije godine zatvora, baš kao i za spolno uznemiravanje.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO IM MOŽE ZAKON... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => ŠTO IM MOŽE ZAKON... 2 0 7571 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-12 12:02:26 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-13 19:51:49 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2024-04-13 19:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tragom slučaja Matanić: 'Izašla sam s ispita i povratila. Ispisala sam se s tog fakulteta...' page_title=Tragom slučaja Matanić: 'Izašla sam s ispita i povratila. Ispisala sam se s tog fakulteta...' [metakey] => Slučaj Matanić, silovanje, spolno uznemiravanje, Kazneni zakon [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/12\/26772285.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/23480040.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/15841350.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/24096608.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/19663976.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/15267552.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/12\/13052838.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Marko Todorov\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Slu\u010daj olimpijca Damira \u0160kare jedan je od najskandaloznijih
\n\u00a0<\/p>","

Slu\u010daj Dalibor Matani\u0107 ponovo je u prvi plan doveo \u017ertve<\/p>","

S jednog zagreba\u010dkog prosvjeda povodom slu\u010daja silovanje djevoj\u010dice...<\/p>","","

Zadarski prosvjed iz 2019. godine, tada je pona\u0161anje pravosu\u0111a u slu\u010daju silovanja izvelo ljude na ulice<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n


\n\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26772285_1920.jpg":"1920x1080","k_26772285_1280.jpg":"1280x1280","k_26772285_1024.jpg":"1024x1024","k_26772285_640.jpg":"640x640","k_26772285_480.jpg":"480x480","k_26772285_340.jpg":"340x340","k_26772285_220.jpg":"220x220","o_26772285_1280.jpg":"1280x853","o_26772285_1024.jpg":"1024x682","o_26772285_640.jpg":"640x426","o_26772285_480.jpg":"480x320","o_26772285_340.jpg":"340x226","o_26772285_220.jpg":"220x146","h_26772285_1280.jpg":"1280x854","h_26772285_1024.jpg":"1024x683","h_26772285_640.jpg":"640x427","h_26772285_480.jpg":"480x320","h_26772285_340.jpg":"340x227","h_26772285_220.jpg":"220x147","pp_26772285_1280.jpg":"1280x1628","pp_26772285_1024.jpg":"1024x1303","pp_26772285_640.jpg":"640x814","pp_26772285_480.jpg":"480x611","pp_26772285_340.jpg":"340x432","pp_26772285_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1226","hd_23480040_1920.jpg":"1920x1080","k_23480040_1280.jpg":"1280x1280","k_23480040_1024.jpg":"1024x1024","k_23480040_640.jpg":"640x640","k_23480040_480.jpg":"480x480","k_23480040_340.jpg":"340x340","k_23480040_220.jpg":"220x220","o_23480040_1280.jpg":"1280x817","o_23480040_1024.jpg":"1024x653","o_23480040_640.jpg":"640x408","o_23480040_480.jpg":"480x306","o_23480040_340.jpg":"340x217","o_23480040_220.jpg":"220x140","h_23480040_1280.jpg":"1280x854","h_23480040_1024.jpg":"1024x683","h_23480040_640.jpg":"640x427","h_23480040_480.jpg":"480x320","h_23480040_340.jpg":"340x227","h_23480040_220.jpg":"220x147","pp_23480040_1280.jpg":"1280x1628","pp_23480040_1024.jpg":"1024x1303","pp_23480040_640.jpg":"640x814","pp_23480040_480.jpg":"480x611","pp_23480040_340.jpg":"340x432","pp_23480040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15841350_1920.jpg":"1920x1080","k_15841350_1280.jpg":"1280x1280","k_15841350_1024.jpg":"1024x1024","k_15841350_640.jpg":"640x640","k_15841350_480.jpg":"480x480","k_15841350_340.jpg":"340x340","k_15841350_220.jpg":"220x220","o_15841350_1280.jpg":"1280x853","o_15841350_1024.jpg":"1024x682","o_15841350_640.jpg":"640x426","o_15841350_480.jpg":"480x320","o_15841350_340.jpg":"340x226","o_15841350_220.jpg":"220x146","h_15841350_1280.jpg":"1280x854","h_15841350_1024.jpg":"1024x683","h_15841350_640.jpg":"640x427","h_15841350_480.jpg":"480x320","h_15841350_340.jpg":"340x227","h_15841350_220.jpg":"220x147","pp_15841350_1280.jpg":"1280x1628","pp_15841350_1024.jpg":"1024x1303","pp_15841350_640.jpg":"640x814","pp_15841350_480.jpg":"480x611","pp_15841350_340.jpg":"340x432","pp_15841350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24096608_1920.jpg":"1920x1080","k_24096608_1280.jpg":"1280x1280","k_24096608_1024.jpg":"1024x1024","k_24096608_640.jpg":"640x640","k_24096608_480.jpg":"480x480","k_24096608_340.jpg":"340x340","k_24096608_220.jpg":"220x220","o_24096608_1280.jpg":"1280x853","o_24096608_1024.jpg":"1024x682","o_24096608_640.jpg":"640x426","o_24096608_480.jpg":"480x320","o_24096608_340.jpg":"340x226","o_24096608_220.jpg":"220x146","h_24096608_1280.jpg":"1280x854","h_24096608_1024.jpg":"1024x683","h_24096608_640.jpg":"640x427","h_24096608_480.jpg":"480x320","h_24096608_340.jpg":"340x227","h_24096608_220.jpg":"220x147","pp_24096608_1280.jpg":"1280x1628","pp_24096608_1024.jpg":"1024x1303","pp_24096608_640.jpg":"640x814","pp_24096608_480.jpg":"480x611","pp_24096608_340.jpg":"340x432","pp_24096608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19663976_1920.jpg":"1920x1080","k_19663976_1280.jpg":"1280x1280","k_19663976_1024.jpg":"1024x1024","k_19663976_640.jpg":"640x640","k_19663976_480.jpg":"480x480","k_19663976_340.jpg":"340x340","k_19663976_220.jpg":"220x220","o_19663976_1280.jpg":"1280x853","o_19663976_1024.jpg":"1024x682","o_19663976_640.jpg":"640x426","o_19663976_480.jpg":"480x320","o_19663976_340.jpg":"340x226","o_19663976_220.jpg":"220x146","h_19663976_1280.jpg":"1280x854","h_19663976_1024.jpg":"1024x683","h_19663976_640.jpg":"640x427","h_19663976_480.jpg":"480x320","h_19663976_340.jpg":"340x227","h_19663976_220.jpg":"220x147","pp_19663976_1280.jpg":"1280x1628","pp_19663976_1024.jpg":"1024x1303","pp_19663976_640.jpg":"640x814","pp_19663976_480.jpg":"480x611","pp_19663976_340.jpg":"340x432","pp_19663976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_15267552_1920.jpg":"1920x1080","k_15267552_1280.jpg":"1280x1280","k_15267552_1024.jpg":"1024x1024","k_15267552_640.jpg":"640x640","k_15267552_480.jpg":"480x480","k_15267552_340.jpg":"340x340","k_15267552_220.jpg":"220x220","o_15267552_1280.jpg":"1280x854","o_15267552_1024.jpg":"1024x683","o_15267552_640.jpg":"640x427","o_15267552_480.jpg":"480x320","o_15267552_340.jpg":"340x226","o_15267552_220.jpg":"220x146","h_15267552_1280.jpg":"1280x854","h_15267552_1024.jpg":"1024x683","h_15267552_640.jpg":"640x427","h_15267552_480.jpg":"480x320","h_15267552_340.jpg":"340x227","h_15267552_220.jpg":"220x147","pp_15267552_1280.jpg":"1280x1628","pp_15267552_1024.jpg":"1024x1303","pp_15267552_640.jpg":"640x814","pp_15267552_480.jpg":"480x611","pp_15267552_340.jpg":"340x432","pp_15267552_220.jpg":"220x280"},{"size0":"780x462","hd_13052838_1920.jpg":"1920x1080","k_13052838_1280.jpg":"1280x1280","k_13052838_1024.jpg":"1024x1024","k_13052838_640.jpg":"640x640","k_13052838_480.jpg":"480x480","k_13052838_340.jpg":"340x340","k_13052838_220.jpg":"220x220","o_13052838_1280.jpg":"1280x758","o_13052838_1024.jpg":"1024x606","o_13052838_640.jpg":"640x379","o_13052838_480.jpg":"480x284","o_13052838_340.jpg":"340x201","o_13052838_220.jpg":"220x130","h_13052838_1280.jpg":"1280x854","h_13052838_1024.jpg":"1024x683","h_13052838_640.jpg":"640x427","h_13052838_480.jpg":"480x320","h_13052838_340.jpg":"340x227","h_13052838_220.jpg":"220x147","pp_13052838_1280.jpg":"1280x1628","pp_13052838_1024.jpg":"1024x1303","pp_13052838_640.jpg":"640x814","pp_13052838_480.jpg":"480x611","pp_13052838_340.jpg":"340x432","pp_13052838_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15398387 Threads: 4 Questions: 3191001414 Slow queries: 7168551 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235800353 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/tragom-slucaja-matanic-iskustvo-nase-novinarke-izasla-sam-s-ispita-i-povratila-ispisala-sam-se-s-tog-fakulteta-1477981-1380571 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/tragom-slucaja-matanic-iskustvo-nase-novinarke-izasla-sam-s-ispita-i-povratila-ispisala-sam-se-s-tog-fakulteta-1477981-1380571?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 755475 [name] => Slučaj Matanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-13 21:07:35 [main_article_id] => 0 [alias] => slucaj-matanic [link] => /tag/slucaj-matanic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 355562 [name] => silovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silovanje [link] => /tag/silovanje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 530580 [name] => spolno uznemiravanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spolno-uznemiravanje [link] => /tag/spolno-uznemiravanje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 516233 [name] => Kazneni zakon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kazneni-zakon [link] => /tag/kazneni-zakon ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO IM MOŽE ZAKON... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tragom slučaja Matanić: ‘Izašla sam s ispita i povratila. Ispisala sam se s tog fakulteta...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26772285.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/26772285.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/23480040.jpg [title] =>

Slučaj olimpijca Damira Škare jedan je od najskandaloznijih
 

Srđan Vrančić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/15841350.jpg [title] =>

Slučaj Dalibor Matanić ponovo je u prvi plan doveo žrtve

Marko Todorov/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/24096608.jpg [title] =>

S jednog zagrebačkog prosvjeda povodom slučaja silovanje djevojčice...

Goran Mehkek/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/19663976.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/15267552.jpg [title] =>

Zadarski prosvjed iz 2019. godine, tada je ponašanje pravosuđa u slučaju silovanja izvelo ljude na ulice

 


 

Jure Mišković/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/12/13052838.jpg [title] => Hanza Media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije tridesetak godina, bila sam 18-godišnja studentica prve godine jednog zagrebačkog fakulteta. Profesor, tada star oko pedeset godina, a danas već pokojni, prvo je sjeo na stol ispred mene, tako da je moj pogled bio u ravnini njegovih prepona.

Malo sam se odmaknula, ali iza mene je bio zid, a profesor me je počeo milovati po licu, rekao mi da sam lijepa, i da ne moram ni odgovarati na pitanja ako se s njim sprijateljim i obećam da neću vikati ako on zaključa vrata ureda.

---

---

Bilo mi je strašno neugodno, počela sam drhtati i plakati na što je on ustao, sjeo na svoje mjesto i rekao: "Dajte mi indeks." Pružila sam mu ga, a on je kazao: "Za takve studentice i dvojka je previše." Tako sam na prvom ispitu kojeg sam na fakultetu uopće polagala, dobila dvojku i pobjegla iz ureda. Na hodniku sam povratila...

Nakon nekoliko dana sam se ispisala s tog fakulteta i nastavila studij u Splitu... Taj osjećaj poniženja jesam potisnula, ali ga nikad nisam zaboravila.

Na dvadeset slučajeva prijavi se jedan

Ovo je samo jedna od mnogih situacija kakve su doživjele stotine tisuća žena koje nikome, osim prijateljici ili sestri, nikad nisu povjerile što im se dogodilo. Prije trideset godina, o pojmu spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj nije se gotovo ni pričalo, no premda danas ponašanje profesora iz ove priče potpada pod kazneno djelo, i danas se vrlo malo slučajeva prijavljuje. Na dvadeset slučajeva, prijavi se samo jedan, a i tad je riječ o težim oblicima spolnog nasilja.

Dokazivanje seksualnog uznemiravanja mučno je i neizvjesno, žrtve ni danas nisu sigurne gdje je pravna granica između uznemiravanja i drugih oblika spolnog nasilja, a kad je žrtva u poziciji podređenosti ili zavisnosti od počinitelja, stvar postaje još teža. No, sporo, ali ipak se naprijed kreće svijest o neprihvatljivosti spolnog nasilja bilo koje vrste pa nevelik, ali ipak određeni broj zlostavljača dobije i zatvorske kazne.

---

image

Slučaj Dalibor Matanić ponovo je u prvi plan doveo žrtve

Marko Todorov/Cropix
---

"Dobra si", kazao je prije više od deset godina 60-godišnji šef jedne dvorane u Splitu, prišao s leđa ženi kojoj je bio nadređen dok je ona spremala ključeve na zidnu ploču te položio obje ruke na njezine grudi, a potom je desnu ruku spustio na njenu stražnjicu. Ona ga je odgurnula laktom te pobjegla iz garderobe, osjećajući uvrijeđenost te strah za svoju egzistenciju zbog ovisnosti o njegovoj volji, bilo je 2014. navedeno u prvoj splitskoj presudi za spolno uznemiravanje kojom je rečeni muškarac dobio uvjetnu kaznu od sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od godine dana. Danas bi možda dobio nešto veću kaznu budući da je za isto kazneno djelo, premda su najavljene oštrije mjere, nedavnom izmjenom zakona propisano da "tko spolno uznemirava ili grubo uznemiri drugu osobu kojoj je nadređen ili koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine".

Štipkanje i diranje...

Za zakonodavca, "spolno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje".

Ukratko, to je i ponašanje profesora iz priče na početku, i ponašanje voditelja sportske dvorane, kao i, uostalom, i trenutačno aktualnog hrvatskog redatelja Dalibora Matanića protiv kojega je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podnijela kaznenu prijavu.

Takvo je ponašanje demonstrirao i bivši ravnatelj Doma za odrasle u Bjelovaru, Zlatko Kraljić, kojeg su zaposlenice prijavile za uznemiravanje i zlostavljanje jer ih je, primjerice, još prije četiri godine štipao za stražnjicu, dirao po leđima po liniji grudnjaka, ‘tepao‘ im neprimjerenim i lascivnim izjavama... Presuda još nije niti na vidiku.

---

image

Slučaj olimpijca Damira Škare jedan je od najskandaloznijih
 

Srđan Vrančić/Cropix
---

Malo manje od godinu dana prošlo je od izricanja nepravomoćne presude Damiru Škari, osvajaču boksačke olimpijske medalje, bivšem saborskom zastupniku HDZ-a i bivšem čelniku AK Siget, a o žalbama na tu presudu odlučuje Visoki kazneni sud. Škaro je lani osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije i pol godine zatvora zbog silovanja i seksualnog uznemiravanja svoje tajnice, od čega je za uznemiravanje dobio - osam mjeseci.

Prema tumačenju Ženske sobe, a koje je sukladno i sudskoj praksi, najčešći su oblici seksualnog uznemiravanja seksističke primjedbe i šale, verbalni prijedlozi seksualnih ponuda, neželjene seksualne primjedbe, kao što su komentari o tijelu ili seksualnosti žrtve, fizički dodiri i govor tijela kao što su dodirivanje, trljanje uz tijelo, štipanje, stajanje suviše blizu, pokazivanje "prostih" gesta rukama ili tijelom, neprikladna pažnja, emocionalno proganjanje tipa opscenih i uznemirujućih telefonskih poziva, poruka te praćenje žrtve, seksualno podmićivanje ocjenama, raznim uslugama, napredovanjem na poslu za što je cijena spolni odnos kao i širenje seksualnih laži o drugoj osobi.

Ženska soba pojašnjava i što je spolno zlostavljanje te, premda se takav opis ne nalazi u Kaznenom zakonu, kažu da ono uključuje oblike koji su teži od seksualnog uznemiravanja i obuhvaća širok spektar neželjenih seksualnih ponašanja koja uključuju fizički dodir s nasilnikom.

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Zlostavljanje u tom smislu jest svaki neželjeni ili prisilni dodir tijela, primjerice fizičko sputavanje ili neželjeno dodirivanje tijela kakvo je demonstrirao i splitski šef sportske dvorane pipajući grudi sebi podređene radnice, to je također i neželjeno dodirivanje intimnih dijelova tijela, ali i prisiljavanje osobe da nasilnika ili neku drugu osobu dira po spolovilu, spolno zlostavljanje je i svaka izmanipulirana seksualna aktivnost, primjerice seksualni odnos ostvaren prijetnjama ili neprestanim pritiskom, kao i prisiljavanje na masturbaciju što uključuje i prisiljavanje na gledanje masturbacije, masturbaciju nasilnika ili samozadovoljavanje dok nasilnik gleda.

Kako na kraju prođu žrtve?

Vladin Ured za ravnopravnost spolova lani je, sastavljajući protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, objavio kako se ‘seksualnim nasiljem smatra čin moći i kontrole, iskazan na seksualan način, koji je neželjen, za koji nije dan pristanak ili nije dan slobodno i svjesno.

Čin može biti vizualan, verbalan i/ili fizički, koji je osoba doživjela, tijekom ili kasnije kao prijetnju, poniženje, povredu i/ili napad. Može, a ne mora, uključivati prijetnju, prinudu i/ili prisilu‘.

No, ruku na srce, golema većina žena – ali i muškaraca, naravno! – vrlo dobro znade što ih spolno uznemiruje te, bez obzira na sve klasifikacije, samo od njih ovisi hoće li se upustiti u sudski postupak protiv nasilnika. Nažalost, ti postupci nisu previše ohrabrujući za žrtve.

---

image
Hanza Media
---

Poznat nam je bizaran slučaj s jednog hrvatskog sveučilišta kad je skupina studentica, njih sedam ili osam, suočenih s neprimjerenim i nepriličnim porukama i načinom komunikacije jednoga profesora, stvar prijavila rektoratu. Rektorat je dotičnom fakultetu naložio da ispita slučaj što je fakultet, u okviru svojih relativno skromnih ovlasti, i napravio, proveo postupak te profesoru uručio opomenu kao najblažu disciplinsku mjeru propisanu zakonom i statutom ustanove. Profesor je tada, budući da kazneni postupak nitko nije ni pokrenuo, tužio fakultet radi nezakonito izrečene opomene. Postupak još uvijek traje...

Da nije tragično, bilo bi urnebesno smiješno, ali ta ‘šala‘ svakoj studentici jasno daje do znanja koliki su joj izgledi da ishodi pravdu sada i ubuduće u sličnoj situaciji.

---

Kako je definirano silovanje?

Izmijenjeni Kazneni zakon koji je na snazi od 2. travnja ove godine o silovanju kaže: ‘Tko s drugom osobom bez njezinog pristanka izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili navede drugu osobu da bez svog pristanka s trećom osobom izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili da bez svog pristanka nad samom sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od tri do osam godina. Tko pak ovo djelo počini uporabom sile ili prijetnje da će izravno napasti na život ili tijelo silovane ili druge osobe, kaznit će se kaznom zatvora od pet do 12 godina zatvora‘.

---

---

Što su to bludne radnje?

Bludne radnje u užem smislu, predstavljaju svaku radnju učinjenu na tijelu druge osobe - osim spolnog odnošaja ili s njime izjednačene spolne radnje - kojom se ide za zadovoljenjem spolne pohote, pri čemu se vrijeđaju spolne slobode i spolno ćudoređe.

Kazneno djelo bludne radnje zakonodavac nije definirano, nego ga stavlja u odnos s drugim djelima pa navodi da je onaj tko ne počini ili ne pokuša počiniti kazneno djelo silovanja, spolnog odnošaja s nemoćnom osobom, prisilu na spolni odnošaj, spolni odnošaj zlouporabom položaja i spolni odnošaj s djetetom, ostvario bludnu radnju.

Ovakav negativni opis bludne radnje stvara poteškoće u sudskoj praksi jer je sudovima prepušteno da samostalno odrede što jest, a što nije bludna radnja. Bludna radnja postojat će samo onda kada se ostvaruje na tijelu ili dodirom tijela oštećenika pa promatranje žrtve, premda sa seksualnom namjerom ne predstavlja bludnju radnju, bludna radnja ne postoji ni kada osoba obavlja neke seksualne radnje na vlastitom tijelu...

Ipak, za bludne radnje, kad ih se utvrdi, propisana je kazna do dvije godine zatvora, baš kao i za spolno uznemiravanje.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Srđan Vrančić/Cropix Marko Todorov/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Jure Mišković/Cropix Hanza Media
Srđan Vrančić/Cropix

Slučaj olimpijca Damira Škare jedan je od najskandaloznijih
 

Marko Todorov/Cropix

Slučaj Dalibor Matanić ponovo je u prvi plan doveo žrtve

Goran Mehkek/Cropix

S jednog zagrebačkog prosvjeda povodom slučaja silovanje djevojčice...

Jure Mišković/Cropix

Zadarski prosvjed iz 2019. godine, tada je ponašanje pravosuđa u slučaju silovanja izvelo ljude na ulice

 


 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/tragom-slucaja-matanic-iskustvo-nase-novinarke-izasla-sam-s-ispita-i-povratila-ispisala-sam-se-s-tog-fakulteta-1477981-1380571 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6046c44915420adf0c11c0f07429daa01491a147 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tragom+slu%C4%8Daja+Matani%C4%87%3A+%E2%80%98Iza%C5%A1la+sam+s+ispita+i+povratila.+Ispisala+sam+se+s+tog+fakulteta...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Ftragom-slucaja-matanic-iskustvo-nase-novinarke-izasla-sam-s-ispita-i-povratila-ispisala-sam-se-s-tog-fakulteta-1477981-1380571 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Ftragom-slucaja-matanic-iskustvo-nase-novinarke-izasla-sam-s-ispita-i-povratila-ispisala-sam-se-s-tog-fakulteta-1477981-1380571 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO IM MOŽE ZAKON... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaŠTO IM MOŽE ZAKON...

Tragom slučaja Matanić: ‘Izašla sam s ispita i povratila. Ispisala sam se s tog fakulteta...‘

Piše Eda Vujević
13. travnja 2024. - 21:18

Prije tridesetak godina, bila sam 18-godišnja studentica prve godine jednog zagrebačkog fakulteta. Profesor, tada star oko pedeset godina, a danas već pokojni, prvo je sjeo na stol ispred mene, tako da je moj pogled bio u ravnini njegovih prepona.

Malo sam se odmaknula, ali iza mene je bio zid, a profesor me je počeo milovati po licu, rekao mi da sam lijepa, i da ne moram ni odgovarati na pitanja ako se s njim sprijateljim i obećam da neću vikati ako on zaključa vrata ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 16:30