StoryEditorOCM
RegionalMILIJUNI SE VRTE

FINA objavila dobit čuvenog dalmatinskog poduzetnika, vlasnika najružnijeg kolodvora. Zarada mu je lani procvjetala

Piše Diana Barbarić
16. siječnja 2023. - 21:27

Financijska agencija objavila je finacijske podatke 6780 prijevoznika u 2021. godini. Ima tu svega, ali generalno većini je išlo puno bolje nego godinu dana ranije, a najbolje je išlo Mati Jujnoviću, vlasniku "Prometa" iz Makarske, ali i vlasniku koječega drugoga, pa i nakaradnog splitskog autobusnog kolodvora.

Iako je, ogorčen na birokraciju i sudske postupke koje zbog splitskog kolodvora vodi s lokalnom upravom, kolegi Vinku Vukoviću u urnebesnim razgovorima najavio kako će ga zatvoriti u kolovozu 2022., eno ga i dandanas stoji na istom mjestu, otvoren i očajan. Otvoren je, istini za volju samo do devet sati navečer.

Nakon toga ne rade ni šalteri nit je otvoreno ono ruglo od čekaonice, ali autobusi na perone pristižu i u noćnim satima, a putnici ih čekaju nezaštićeni od bure, kiše, hladnoće... Dobro je rekao Mate Jujnović, i Bangladeš ima bolji kolodvor od Splita.

image
Nikola Vilić/Cropix

– Zatvorit ću ga kad ja oću! A oću, kako san i reka, jer ne vidin da se išta može riješit. Dosta mi je da me ljudi zovu i da mi suju i mater i oca zbog kolodvora. Ka da ja ne znan da i u Bangladešu ima bolji kolodvor nego u Splitu. Mene je ovakvoga kolodvora sram, ali zato san ja najmanje kriv. Ja bi tija da ovaj moj lipi grad iđe naprid, neću ga valjda ja u tome zaustavljat, ali politika mu ne da. A mene politika nikad nije zanimala, samo interes moje Hrvatske i moga Splita. Lipo san in reka, ako oćete maknit kolodvor udanle nema problema, ja ću van novi sagradit, a možemo, ako oćete, i pedeset pedeset gradit, ali da ćete me maknit, ko ćuku nekoga, e to nema šanse - pojadao se sredinom kolovoza vlasnik makarskog "Prometa".

image

Mate Jujnović

Ivo Ravlić/Cropix

Još je i kazao kako mu ne daju otvoriti ni kafić na kolodvoru, koji je isto kupio, ma čak ni da mu onu ruzinavu ogradu ne daju opiturati. A kako rekosmo, Jujnoviću novca za pituru ne bi trebalo manjkati.

Naime, FINA je objavila kako je njegov "Promet" d.o.o. u 2021. godini imao dobit od 11,7 milijuna kuna, odnosno 1, 56 milijuna eura, što je skoro 150 posto više nego godinu dana ranije. Prihodi su mu, jasno, bili još i veći: 2, 83 milijuna eura, a i to je bilo značajno više nego u 2020. godini. Jujnoviću je 2021. u toj firmi radilo 19 radnika.

image
Ivo Ravlić/

Od ostalih zanimljivijih podataka što je obznanila FINA, a tiču se poduzetnika u području djelatnosti prijevoza i skladištenja, u 2021. godini bilo je 69.845 zaposlenih i imali su iskazanu neto dobit u iznosu od 1,4 milijarde kuna. 

U djelatnosti ostalog kopnenog prijevoza putnika, koja obuhvaća gradski i prigradski prijevoz putnika, taksi službe i ostalo u 2021. godini poslovalo je 1.659 poduzetnika, kod kojih je bilo 12.869 zaposlenih. Navedena skupina poduzetnika ostvarila je ukupne prihode od četiri milijarde kuna, 13,3 posto više nego u prethodnom razdoblju, no rasli su im i rashodi s 3,6 milijardi kuna u 2020. godini, na gotovo četiri milijarde kuna u 2021. godini.

U 2021. iskazali su pozitivan financijski rezultat (65,5 milijuna kuna), a usporedbe radi godinu dana ranije imali su iskazan neto gubitak od 73,6 milijuna kuna, a prosječno su radnicima mjesečno isplaćivali 5.775 kuna. Međutim, plaće se itekako razlikuju, ovisno u koje vrste prijevoznika se radi. Tako najviše zarađuju zaposleni u gradskom i prigradskom prijevozu, mahom javnim firmama, kojima su bušte prosječno težile 7.558 kuna, dok su ostali prijevoznici zaposlenima prosječno isplaćivali 4.764 kune. Uvjerljivo najgore prijavljene plaće imali su zaposleni kod poduzetnika koji se bave taksiranjem. U Hrvatskoj je registrirano čak 970 poduzetnika čija je pretežita djelatnost taksi služba, a oni su svojim radnicima u 2021. godini obračunali prosječnu mjesečnu neto plaću u iznosu od samo 2.815 kuna.

Na koncu, zagrebački ZET ostvario je najveće ukupne prihode, i to u iznosu od 1,3 milijarde kuna, na drugom mjestu je "Čazmatrans promet", treći je "Autotrans" iz Cresa, četvrti splitski "Promet", a peti "Flixbus CEE South". Najveći gubitak razdoblja imalo je društvo "Auto 10001" d.o.o. iz Zagreba, u iznosu od 2,3 milijuna kuna.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image


 

Nikola Vilic/Cropix
image


 

Nikola Vilic/Cropix
image


 

Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image


 

Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
image


 

Nikola Vilić/Cropix
image



 

Nikola Vilić/Cropix

 

25. travanj 2024 02:56