StoryEditorOCM
KalelargaUSELJENJE

Odjel za infektologiju prvi je stanar nove zgrade Dnevnih bolnica! "Naši pacijenti sada imaju najbolje uvjete u Hrvatskoj"

Piše Zadarski.hr
16. siječnja 2024. - 14:27

„Neopisivo smo sretni, premda se još ne snalazimo po Odjelu. Na trenutke imamo osjećaj kao da nismo u svojoj kući. Jedva čekamo da se usele i drugi Odjeli, da nismo sami!“, kazala nam je danas voditeljica Odjela za infektologiju, Vedrana Terkeš, dr.med. Ona je, zajedno sa svojim timom i pacijentima, prvi stanar nove zgrade Dnevnih bolnica. Odjel za infektologiju, od petka, 12.siječnja, službeno se nalazi na 1.katu, a za sve informacije i dalje možete zvati na 023/505-390 i 023/505-008. Ambulanta za infekcijske bolesti i febrilna stanja nalazi se u prizemlju zgrade Dnevnih bolnica. Radno vrijeme joj je od 7:00 do 15:00 sati, a broj telefona je 023/505-758.

Podsjetimo, koncem prosinca započelo je postupno preseljenje Odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju, a sve u cilju neometanog rada svih Službi. Na pitanje zašto je Infektologija prva zakoračila u novu zgradu, odgovor je vrlo jasan. Prostori u kojima su djelovali od 2019., kada je srušena zgrada „zaraznog“, bili su daleko su od adekvatnih. Najprije su preselili na 1.kat zgrade stare Interne, iznad tadašnjeg Centralnog laboratorija. To je bio šok za pacijente i osoblje, no onaj pravi tek je uslijedio. Nastupila je pandemija i tada Odjel za infektologiju seli u zgradu ATD-a i bivši prostor Onkologije.

Taj prostor nikako nije bio prilagođen njihovim potrebama. Dok je Covid 19 divljao, kojekakve pomoćne prostorije pretvorene su u bolničke sobe, a osoblje je nadljudskim naporima pomagalo pacijentima. Dr.Terkeš kaže kako su to dani koje bi rado potisnula u zaborav, no s ponosom dodaje: „Sve smo izdržali prvenstveno zahvaljujući našim medicinskim sestrama i mladim liječnicima koji su bačeni u vatru!“.

Selio je tako Odjel za infektologiju nekoliko puta da bi se sada, s prvim danima 2024.godine, prvi smjestio u novu zgradu Dnevnih bolnica. Deset bolesničkih kreveta za pacijente koji su na hospitalizaciji, šest kreveta za potrebe Dnevne bolnice; dakle ukupno 16 kreveta je na Odjelu. Dvije su sobe jednokrevetne, to su tzv.“izolacijske sobe“, dok su ostale dvokrevetne. Sve imaju vlastiti sanitarni čvor te su klimatizirane. „U ovom trentutku zadovoljavamo sve svjetske standarde, a u Hrvatskoj nigdje nema boljih uvjeta za pacijente.“, ističe dr.Terkeš. Na Odjelu je i dovoljno medicinskih sestara, dok se nadaju pojačati liječnički tim. Za sada su aktivna dva specijalista te jedna specijalizantica.

Posjet našoj Infektologiji zaključili smo i osvrtom na aktualnu situaciju; gripa je u velikom zamahu što se osjeti na OHBP-u i na samom Odjelu. Sada hara gripa tipa A koja kod pojedinih bolesnika stvara teške kliničke slike. Dr.Terkeš moli sve koji osjete tegobe u vidu povišene temperature, da se najprije jave svom obiteljskom liječniku kako bi rasteretili preopterećeni bolnički sustav.

 

27. travanj 2024 12:10