StoryEditorOCM
ForumINCIDENT NA USKRS

Zašto policija jutros nije bila ispred crkve na Sirobuji? Dobili smo službeni odgovor, uz koji Božinovićevo ‘nismo znali‘ još čudnije zvuči 

Piše PSD
12. travnja 2020. - 16:53
Split, 120420. Unatoc policijskoj prijavi i upozorenjima Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Delas, zupnik zupe sv. Leopolda Bogdana Mandica na Sirobuji odrzao je misu na Uskrs. Novinarku Dalmatinskog portala netko je izgurao iz crkve te joj priklijestio ruku vratima. Na fotografiji: crkva.Cropix

Don Josip Delaš već je nekoliko dana najavljivao kako će on bez obzira na sve održati misu na Uskrs. Ponukani time, nekoliko novinara i snimatelja jutros je došlo ispred crkve na Sirobuji kako bi provjerili hoće li don Delaš svoje riječi pretvoriti u djela.

Don Delaš je svoje najave i ostvario te održao misno slavlje, bez ikakvog pardona, a podržao ga je i određeni broj župljana koji su došli na misu. Kako smo doznali, župnik je i tijekom tjedna držao vrata crkve otvorene i održavao misna slavlja na kojima bi se okupilo nekoliko župljana. 

Prije same mise, napao je verbalno novinare i snimatelje koji su se u tom trenutku nalazili ispred crkve i obavljali svoj posao. Napadnuta je i novinarka Dalmatinskog portala koja je sve snimala mobitelom, vratima su joj prikliještili ruku, ali i oduzeli te razbili mobitel.

Policija je po prijavi, izašla na teren i privela dvojicu muškaraca nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje.

Nakon incidenta, postavlja se pitanje, zašto policija jutros nije bila ispred crkve na Sirobuji kada su već svi znali što župnik namjerava?

Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj poslali smo upit. Zanimalo nas je i koliko su puta u proteklih tjedan dana intervenirali na Sirobuji zbog župnika, jesu li jutros radili ophodnje na spomenutom području te zašto nisu bili ispred crkve prije misnog slavlja koje je najavljeno od strane župnika. 

- U odnosu na navedeno do sada smo četiri puta o utvrđenim činjenicama izvijestili Državni inspektorat, Stožer civilne zaštite SDŽ i Splitsko-makarsku nadbiskupiju, danas ćemo i peti put, a do sada smo i jednog muškarca prekršajno prijavili zbog prekršaja iz Zakona prekršajima protiv javnog reda i mira, napisali su nam iz PU Splitsko-dalmatinske.

Dodali su kako navedeno području, kao i sva područja PU SD, policijski službenici obilaze u sklopu redovitih zadaća te sukladno uočenoj potrebi postupaju.

- I jutros smo nakon zaprimljene dojave brzo stigli na područje, uhitili dvije osobe i započeli kriminalističko istraživanje. Danas smo također obilazili navedeno područje. Međutim, nije realno za očekivati da su policijski službenici uz sve naložene poslove nadzora, te poslove iz Zakona o policijskim poslovima i ovlasti, u mogućnosti 24 sata nadzirati svako područje i svakog neodgovornog pojedinca koji u ovom trenutku svojim ponašanjem ugrožava zdravlje drugih.

Reagirali smo do sada na uočena kršenja i tako ćemo raditi i u buduće. Uz to, kontinuirano obavljamo i ostale poslove iz nadležnosti policije što govori o tome koliko smo dnevno angažirani.

Svaki put kada uočimo kršenja, imamo dojavu ili informaciju o tome, izlazimo na mjesto događaja, sačinjavamo pismena, izvješćujemo nadležna tijela i u tome smo dosljedni, ali ne možete očekivati da iza svakog neodgovornog pojedinca koji svojim postupcima ugrožava svih nas hoda jedan policijski službenik i upozorava ga na ponašanje.

Činjenica je da se određeni nesavjesni i neodgovorni pojedinci ne pridržavaju Odluka, uputa i savjeta, te će radi toga biti prijavljeni, ali isto tako je činjenica da njihovo ponašanje mora naići na osudu društva i zajednice te ignoriranje ostalih građana koji će neodazivanjem na javne pozive i osobnim pridržavanjem Odluka, pokazati kako je ovakvo ponašanje u ovom trenutku nedopustivo i ne može se tolerirati, stoji u odgovoru iz PU Splitsko-dalmatinske.

Da se razumijemo, nitko ne očekuje da se policijski službenici kloniraju i istovremeno nadziru sve površine u Splitu na kojima može doći do okupljanja većeg broj ljudi. No, kako su to novinari mogli predvidjeti da će se na Sirobuji održati misa i doći na lice mjesta to provjeriti, a policija nije. Svi smo iste riječi župnika čuli...

Uostalom, mise je i nakon zabrane održavao kroz cijeli Veliki tjedan, što je policija dobro znala. Na naš upit je li istina da je i sinoć na Sirobuji održana misa i jesu li policijski službenici zbog toga izašli na teren, iz PU Splitsko-dalmatinske su nam odgovorili:

- Sinoć smo u 22.45 sati dobili dojavu da je u tijeku misa na Sirobuji. Izlaskom na teren, policijski službenici su utvrdili da se misa održava. U crkvi je bilo između 25 do 30 građana. Svatko je sjedio u svojoj klupi i držali su razmak od dva metra. Policijski službenici sastavili su izvješće i uputili ga županijskom Stožeru civilnom zaštite, nadležnom Državnom inspektoratu te Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, kazali su nam iz PU Splitsko-dalmatinske. 

Tako da, današnja izjava resornoga ministra Davora Božinovića kako policija nije imala dojavu o održavanju mise, u najmanju ruku čudno zvuči.

28. travanj 2024 19:52