StoryEditorOCM
SplitA OČEKIVAO SE KRAJ...

Još jednom odgođeno ročište u slučaju napada na novinarku Dalmatinskog portala; obrana dovodi još svjedoka incidenta kojeg su snimile kamere više različitih medija

Piše Gabrijela Radanović
7. rujna 2022. - 13:25

Odgođeno je još jedno ročište u postupku koji je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo zbog napada na Živanu Šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala. Podsjećamo, riječ je o incidentu koji se dogodio na Uskrs u crkvi na Sirobuji u travnju 2020.

Nakon što su saslušani svi svjedoci te pregledane sve dostupne snimke, očekivano je bilo da će se na današnjem ročištu postupak privesti kraju. Ali, neće.

image

Živana Šušak Živković

Ante Čizmić/Cropix

Branitelji okrivljenika Tonćija i Antonija Čukušića predložili saslušanje još tri svjedoka, što je sudac Tomislav Zlodre uvažio.

Obrana nije prihvatila prijedlog Općinskog državnog odvjetništva da se pred svjedocima pročita mišljenje stalnog sudskog vještaka medicinske struke Antonija Alujevića u pogledu ozljeda oštećene Živane Šušak Živković koje je zadobila tog dana kada joj je vratima crkve prignječena ruka.

Tako će se postupak još malo odužiti saslušanjem sudskog vještak a Antonija Alujevića, ali dvojice svjedoka Cvitka Maleša te Mate Buljubašića. Budući da je nekolicina ljudi toga dana bila na misi, nema sumnje da se može pronaći još svjedoka koji bi imali ponešto za reći o napadu kojeg su zabilježile kamere više medijskih kuća.

image
Ante Čizmić/Cropix

Sljedeća rasprava je zakazana za 3. studenoga, a vrlo je izvjesno da će se postupak nastaviti i u idućoj godini.

Podsjećamo, novinarka Dalmatinskog portala napadnuta je 12. travnja 2020. godine kada je pokušala ući u crkvu sv. Leopolda Bogdana Mandića i snimiti kako se građani okupljaju uoči mise.

U crkvi na splitskoj Sirobuji na Uskrs je don Josip Delaš održao misu, iako je to zbog epidemije koronavirusa tad to bilo zabranjeno. Novinarka je zbog toga otišla na zadatak kada joj je prišao muškarac i izbio mobitel iz ruke, a potom joj je vratima prikliještena ruka.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tada je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite komentirao održavanje mise u crkvi u Splitu i napad na novinarku Dalmatinskog portala te još tad naglasio da će napadači biti prijavljeni prema novom Kaznenom zakonu koji predviđa do tri godine zakona za onoga tko bude proglašen krivim za ovu prisilu, a ako je žrtva u takvom napadu ozlijeđena propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Pred sudom svoj iskaz je dala napadnuta novinarka, don Josip Delaš i Ivan Kero koji je svjedočio dijelu događaja ispred crkve.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Ovo je za mene dodatno prisjećanje na traumatičan događaj i nadam se da će čim prije završiti - nakon prvog ročišta je kazala Živana Šušak Živković, a danas je tek kratko prokomentirala:

- Unatoč svemu vjerujem u pravo i pravdu - poručila je Šušak.

Podsjećamo, osim Živane Šušak Živković, na istom terenu napadnuta je i snimateljica N1 televizije. Ona još uvijek čeka prvo ročište koje je konačno zakazano za 14. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 13:16