StoryEditorOCM
ForumSUDSTVO NA APARATIMA

Sud već četiri godine utvrđuje je li lažni ratni vojni invalid s dijagnozom PTSP-a: tužiteljstvo traži zatvor, a čitavom slučaju prijeti - zastara

Piše Marko Didić/SD
7. siječnja 2021. - 17:09

Koliko je sporo i neučinkovito hrvatsko pravosuđe najbolje svjedoči primjer 60-godišnjeg Igora Ivančevića iz Trilja, koji već četiri godine živi pod optužom da je lažni hrvatski ratni vojni invalid koji boluje od PTSP-a.

Optužnica protiv njega podignuta je krajem veljače 2016. godine za kaznena djela krivotvorenja isprave i prijevare te ga tereti da je od svibnja 2006. do podizanja optužnice oštetio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (dakle državni proračun) za 380 tisuća kuna.

Optužen je da je nezakonito svaki mjesec primao invalidsku mirovinu u visini od 3100 kuna na osnovi krivotvorene dokumentacije koju je priložio, a koju mu je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje uvažio proglasivši ga tridestpostotnim invalidom.

Mirovina je u međuvremenu Ivančeviću narasla na 3600 kuna i on je još uvijek prima jer pune četiri godine se njegov predmet vucara po Općinskom sudu u Splitu i u svibnju mjesecu ove godine mu prijeti zastara, a da se ne nazire konačan epilog. Doktor Damir Rebić, koji je potpisao i donio to rješenje o Ivančevićevoj invalidnosti, umro je.

Kazna zatvora

Tužiteljstvo od suda traži kaznu od godinu i po dana zatvora za ova dva kaznena djela. Predmet je dvije godine nakon podizanja optužnice bio kod sutkinje Marine Boko koja nije zakazala ni jedno ročište, a u međuvremenu je postala i predsjednica tog Općinskog suda.

Ovaj predmet je u travnju 2018. dodijeljen sucu dr. sc. Miji Galiotu, koji je zakazao nekoliko ročišta, saslušao potrebne svjedoke i predmet je na najboljem putu da se nepravomoćno okonča prije svibnja ove godine, čime se zastarni rok produžava na još dvije godine.

image
Sutkinja Marina Boko u dvije godine nije zakazala ni jednu raspravu
Jakov Prkić/Cropix

Ivančević je optužen da je posredstvom svog liječnika opće prakse Milana Gilića, HZMO-u, Područna služba Split 9. svibnja 2006. podnio zahtjev za procjenu svoje radne sposobnosti te priložio dokumentaciju znajući da su orginalna rješenja i liječnička mišljenja izdana na imena Nediljka Šućura i Ante Prgometa (oba pripadnika 115. imotske brigade i oba prava invalida Domovinskog rata koji i danas uredno primaju svoje mirovine) izbrisana i potom na svako od njih upisano naknadno njegovo ime i prezime. Riječ je o nalazu i mišljenje prvostupanjskog liječničkog povjerenstva za Šućura i otpusnom pismu iz Kliničke bolnice Dubrava za Prgometa, koji su u svojim iskazima na sudu rekli da ne poznaju optuženog Ivančevića te da im ništa nije poznato kako su ta njihova rješenja dospjela u Ivančevićev zahtjev.

Od početka suđenja Ivančević se izjasnio da se ne smatra krivim, a na nekim sudskim ročištima nije ni fizički nazočio jer po zakonu i ne mora.

Optuženi je u ovom predmetu uzeo da ga brani njegov prezimenjak Nediljko Ivančević, odvjetnik iz Splita, ali je na ročištima uglavnom prisutvovala njegova zamjenica Anita Juretić, koja je na sudu rekla da je u odnosu na oba kaznena djela koja se Ivančeviću stavljaju na teret nastupila zastara kaznenog progona.

- Niti tijekom dosadašnjeg postupka nisu prikupljeni dokazi iz kojih proizlazi da bi Ivančević počinio djela koja mu se stavljaju na teret te će tijekom postupka dokazati da navedena djela nije počinio, kao i da je ostvario uvjete za stjecanje prava na invalidsku mirovinu, što proizlazi iz nalaza i mišljenja sudske vještakinje dr. Jasminke Šarić - rekla je odvjetnica na početku suđenja.

Treća sreća

U svom iskazu danom tužitelju tijekom istrage Igor Ivančević je rekao da je u tri navrata podnosio zahtjev za procjenu radne sposobnosti, uz koji zahtjev je prilagao potrebnu dokumentaciju, a sve kako bi ostvario pravo na invalidsku mirovinu. U dva prva navrata su njegovi zahtjevi odbijeni, i to, po njegovu mišljenju, iz političkih razloga (kako je rekao u istrazi), dok je trećem zahtjevu udovoljeno te je 2006. ishodio mirovinu, koja mu je u narednom razdoblju uredno isplaćivana.

- Dragovoljno sam sudjelovao u Domovinskom ratu, od kog vremena osjećam psihijatrijske probleme...

Poradi toga liječio se na Odjelu psihijatrije Kliničkog bolničkog centra Split, a u KB Dubrava nikada se nije psihijatrijski liječio. Nediljko Šućur i Ante Prgomet rekao je da mu nisu poznati, a sporni dokumenti da su vidljivo krivotvoreni na način na koji to ni malo dijete ne bi napravilo. Međutim, da on nije krivotvorio ni HZMO-u predao krivotvorenu dokumentaciju, već da mu je to podmetnuo netko od osoba koje ga ne simpatiziraju, ali da ne zna tko bi to mogao biti te da neovisno o navedenoj dokumentaciji ostvaruje pravo na mirovinu, rekao je tada. Njegova obrana će tek biti iznesena pred kraj glavne rasprave kada sud pregleda sve dokumente i sasluša sve potrebne svjedoke.

image
Sudac Mijo Galiot mora okončati slučaj do svibnja kad nastupa zastara
Nikola Vilic/Cropix
28. travanj 2024 07:45