StoryEditorOCM
ForumNOVA VLADA

Portreti ključnih igrača Domovinskog pokreta: Ovo je 14 zastupnika o kojima ovisi sastavljanje nove vlade. Pogledajte ih

Piše JL
21. travnja 2024. - 19:56

Domovinski pokret osvojio je na parlamentarnim izborima 14 mandata i smatra se ključnim igračem u osnivanju nove hrvatske Vlade.

Oči cijele Hrvatske okrenute se prema njima, svi čekaju s kime će ‘najpoželjnija udavača‘ u postizbornu koaliciju. Danas su se oglasili priopćenjem:

"Domovinski pokret priprema ključne programske točke koje su uvjet za moguće dogovore. Mi nismo trgovci foteljama i takav razgovor ne vodimo i odbacujemo.Točno je da nas zovu sa svih strana, ali budite sasvim sigurni da mi, ni pod koju cijenu nećemo iznevjeriti ne samo svoje birače, mi nećemo iznevjeriti hrvatski narod" - poručili su.

A ovo je 14 zastupnika o kojima ovisi sastavljanje nove vlade.

Ivan Šipić

image

Nekadašnji gradonačelnik Trilja Ivan Šipić nacionalnu je slavu stekao u travnju 2018., kada je kao saborski zastupnik HDZ-a glasao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i protiv volje vodstva premijera Andreja Plenkovića.

Tom Dubravec/Cropix

Mislav Kolakušić

image

Bivši sudac na trgovačkom sudu kao eurozastupnik profilira se kao antiglobalist i ”suverenist”. U DP-u su se požalili kako im se nakon izbora, osnivač stranke Pravo i pravda ne javlja na telefon.

Damir Krajač/Cropix

Stjepo Bartulica

image

Doktora filozofije i profesora na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, šira javnost upoznaje tek nakon što je postao savjetnik predsjednika Republike Ive Josipovića za religijska pitanja. Gorljivi ambasador konzervativizma odrastao u SAD-u.

Damjan Tadić/Cropix

Igor Peternel

image

Rođeni Zagrepčanin u politiku ulazi tek u kasnim tridesetima - i to u SDP. Kasnije prelazi u Domovinski pokret Miroslava Škore na čijoj listi 2021. ulazi u zagrebačku Gradsku skupštinu

Damir Krajač/Cropix

Josip Jurčević

image

Aktivni sudionik Hrvatskog proljeća (1970.-1971.), ali i dragovoljac u Domovinskom ratu. U političku arenu prvi put ozbiljnije ulazi 2009. godine, kada se natječe u utrci za predsjednika Republike.

Robert Fajt/Cropix

Damir Biloglav

image

Zadarski liječnik obiteljske medicine ozbiljnije se politički angažirao usred pandemije koronavirusa, kada se u svibnju 2021. godine ispred Domovinskog pokreta natjecao za gradonačelnika Zadra. Na glasu je kao heroj antivakserske desnice.

Zvonko Pavić/Cropix

Ivan Kukavica

image

Nezavisni kandidat.. Prije nego što je u Sabor ušao kao drugi na listi Domovinskog pokreta u X. izbornoj jedinici, Kukavica je sa svojom Nezavisnom listom surađivao s DP-ovim konkurentima iz Mosta.

Vladimir Dugandžić/Cropix

Ivan Penava

image

Predsjednik stranke Domovinski pokret i gradonačelnik Vukovara, kao pripadnik desnog krila HDZ-a, Penava nikada nije skrivao svoje stavove, osobito prema SDSS-u.

Damjan Tadić/Cropix

Tomislav Josić

image

Umirovljeni je vukovarski branitelj i stradalnik srpskih koncentracijskih logora, prometnuo se 2013. u lidera tzv. Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i jurišnika na dvojezične ploče.

Vlado Kos/Cropix

Josip Dabo

image

Bivši HDZ-ovac, upravitelj zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, političar, predsjednik podružnice Domovinskog pokreta Vukovarsko-srijemske županije, glavni tajnik Domovinskog pokreta

Vlado Kos/Cropix

Željko Lacković

image

Odvjetnik iz Đurđevca nije član DP-a, a u Sabor ulazi zahvaljujući preferencijalnim glasovima. Od 2016. do 2020. bio je i nezavisni saborski zastupnik s liste stranke Milan Bandić 365.

Damir Krajač/Cropix

Mario Radić

image

Za njega se već godinama govori da je zapravo lider DP-a.Ključni operativac stvaranja ovog pokreta i čovjek koji je Škoru vratio u politiku. Vlasnik je tvrtke Bobi Snack, a ima i 17 posto dionica Pevexa.

Damjan Tadić/Cropix

Dubravka Lipovac Pehar

image

Diplomirana ekonomistica iz Slavonskog Broda novo je i politički potpuno nepoznato lice ne samo na nacionalnoj nego i na lokalnoj razini. 

Domovinski Pokret

Stipo Mlinarić Ćipe

image

U politiku i DP ušao je zahvaljujući prijateljstvu s Miroslavom Škorom, međutim, nije slijedio njegov put nakon raskola u stranci, već je postao jedan od njenih ključnih ljudi. Heroj obrane Vukovara poznat je kao veliki zagovornik tvrde politike prema Srbiji.

Nera Šimić/Cropix
25. travanj 2024 06:06