StoryEditorOCM
ForumHRABRO

Mladi hrvatski tehničar Hitne pomoći svakodnevno se na svom balkonu kupa u kaci punoj leda, pogledajte

Piše Piše PSD
14. siječnja 2024. - 18:06

Patrik Kovjanić je mladi medicinski tehničar zagrebačke Hitne pomoći. Na TikToku ga prati oko 45 tisuća ljudi. Patrik objavljuje zanimljiva videa, a među najgledanijima su hladne kupke. Naime, u ledu se zna kupati i u četiri sata ujutro, jako je veliki popularizator te metode koja, po nekim autorima, može pospješiti fizičko i mentalno zdravlje.

image

TIK TOK

No, svakako je ne bi smjeli isprobavati bolesni ljudi, primjerice oni koji imaju problema sa srcem, zatim premršavi ljudi. Svakako se prije ulaska u hladnu vodu ili vodu s ledom treba posavjetovati sa stručnom osobom.

@patrick.kovjanic Zasto ovo radim?  Prvenstveno radi psiholoskog ucinka!  #fyp #zagreb #icebath #ledenakupka ♬ Solas - Gibran Alcocer
@patrick.kovjanic Ovo je klasican dan, kad nema dnevne smjene. Vlasnik sam @LEVIKO_ciscenje i radimo punom parom. Ja u zadnje vrijeme uzmem koji dan free, ali do nedugo je bio ubitacan tempo. #fyp #zagreb #vlog ♬ Good To Be - Mark Ambor
@patrick.kovjanic Koliko trosim na led? Sva sreca, @Tvornica leda je vidla moju muku, pa mi je odlucila zagorcati zivot free ledom.? #fyp #zagreb #icebath #ledenakupka #jutarnjarutina #led ♬ snowfall - Øneheart & reidenshi

- Ohrabrite se i uvedite hladne kupke ili tuševe u svoju rutinu. Ugodno ćete se iznenaditi kada shvatite kolikom energijom hladna voda puni vašu kožu i tijelo. Tijelo preplavljeno valom ledene vode rano ujutro čini se zastrašujućim no osjećaj vara. Hladni šok pokreće obrambenu reakciju koja pumpa krv iz unutrašnjosti tijela na njegovu površinu kako bi se što brže i bolje ugrijala. Reakciju na hladnu vodu prate duboko disanje, dizanje razine kisika u organizmu, ubrzan rad srca i buđenje cirkulacije, faktori koji tijelu daju dodatnu energiju i vitalnost. Dizanje iz kreveta i izlazak u kišni, tmurni dan lak su i poletan zadatak nakon kratkog hladnog tuša - navodi Ordinacija, uz napomenu kako je odavno poznato da tuširanje hladnom vodom potiče cirkulaciju, a time izmjenu tvari što ubrzava lučenje toksina. Za vrijeme tuširanja hladnom vodom krvne žile se stežu što podiže krvni tlak i ubrzava protok krvi.

Prema nekim istraživanjima izloženost hladnoj vodi poboljšava imunitet zbog porasta bijelih krvnih zrnaca. – tvrdi dr. Maja Ceković za Ordinaciju.

- Ljudima s premalom tjelesnom masom ne preporučuje se kupanje u hladnoj vodi jer je njihova tjelesna temperatura već snižena, a njihov organizam obilježava i slabiji metabolizam čija je moć u stvaranju dovoljno topline na hladnim temperaturama upitna.

Naročito moraju biti oprezne starije i bolesne osobe, a osobe sa suhom kožom ne bi se trebale tuširati u hladnoj vodi s obzirom na to da topla voda dodatno isušuje kožu što dovodi do njezinog prijevremenog starenja. – upozorava dr. Ceković, navodeći da ulazak u hladnu vodu treba biti postepen.

Blagodati:

- Ispitivanje provedeno u Nizozemskoj na oko 3000 zdravih odraslih osoba pokazalo je da je iskorišteno 29 posto manje dana bolovanja kod osoba koje su se tuširale hladnom vodom.

- Hladne kupke mogu pomoći u smanjenju oteklina, bolova u mišićima i drugih oblika upale.

- Bilježi se i povećanje energije, vjerojatno zbog šoka niske temperature.

- Jedna studija koju je 2007. godine provela Medicinska škola Sveučilišta Virginia Commonwealth pokazala je da su hladni tuševi 1 do 2 puta dnevno učinkovit način za ublažavanje simptoma depresije.

- Povećanje imuniteta.

- Brzo razbuđivanje.

06. svibanj 2024 00:29