StoryEditorOCM
ForumIZ ZATVORA

Mafijaš Sretko Kalinić zvani "Zver", okrutni ubojica rodom iz Zadra, prvi put u javnosti progovorio o ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića

Piše Anita Belak Krile/SD
31. svibnja 2021. - 16:49

Mafijaš Sretko Kalinić (47), zvani „Zver“ i „Beli“ jedan je od najbolje čuvanih zatvorenika u Sedmom paviljonu strogoga zatvora "Zabela" u Požarevcu, gdje služi 30-godišnju kaznu zbog sudjelovanja u ubojstvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića, kao i likvidacija koje je počinio u ime zemunskog klana. Prema optužnici, Kalinić je bio u "Passatu" u vrijeme atentata na premijera Đinđića, ispred zgrade Instituta za fotogrametriju, iz koje je Zvezdan Jovanović Zveki pucao u Đinđića. Zadatak mu je bio da oružanom vatrom pokriva ostale ako dođe do sukoba.  

Kalinić je rođen 1974. godine u Zadru, a predratne godine proveo je u Bilišanima, selu kod Obrovca. Iako jedva punoljetan, ranih devedesetih uzeo je pušku i pridružio se srpskim pobunjenicima, a jedno je vrijeme bio i u postrojbi kapetana Dragana. U vrijeme rata je upoznao i Milorada Ulemeka Legiju, što mu je kasnije bila odskočna daska za mafijaški status koji je brzo stekao u "zemunskom klanu".

On je bio prvi hrvatski državljanin  koji je izručen Srbiji na temelju  sporazuma koji je potpisan nakon što se doznalo da su se on i Miloš Simović, još jedan 'zemunac' nakon atentata na Đinđića skrivali u Hrvatskoj. A da se tu skrivaju nisu znali ni MUP ni hrvatske obavještajne službe. Doznali su nakon što su se u lipnju 2010., njih dvojica oružano obračunali na jezeru Rakitje.

Simović je nakon toga pobjegao u Srbiju gdje je uhićen dok je Kalinić bio ranjen pa je prvo odveden u zatvorsku bolnicu, a zatim u Remetinec.

U razgovoru za srpski „Alo!“ otkrio je sad prvi put kako je izravni sudionik likvidacije Đinđića bio i Aleksandar Simović (44), koji iz straha, kako je kazao: 'sje*ao sve planove'. 

image
Komemoracija ubijenom premijeru Đinđiću 
Medin Halilovic/AFP

„Simović je bio u ćeliji blizu mene, a sada je dobio povlašten položaj iako je bio izravan sudionik u ubojstvu premijera. Bio je u prostoriji odakle je pucano na Đinđića i imao je zadatak sve zaliti bocom benzina i zapaliti kako bi uništili sve tragove. Znam za to jer sam prisustvovao tim dogovorima. Međutim, on to od straha nije učinio. Pobjegao je i tako sve sje*ao i ostavio tragove. Eto koliki je junak, ali je zato sada nagrađen privilegijama. Čuo sam da je za to navodno platio 15.000 eura. Prebačen je u takozvani 'krug' jer ga liječi šef osiguranja Goran Nenadović, koji je porijeklom s planine Radan, odakle su Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Voli slušati kriminalne priče, laže o tome, pa su ga osvojila braća Simović - prvi je put ispričao srpski kriminalac za Alo.  

Već je 11 godina u samici, a u zatvoru je više puta pokazao da je spreman na sve.

- Kad netko provede godinu dana u samici, smatra se da više nije čovjek, a ja sam u njoj 11 godina i smatram se normalnim. Psihički sam jak, iako me šef Službe sigurnosti Goran Nenadović, koga svi nazivaju "napaljenim momkom", pokušava uništiti. Kaznio me zbog dva navodna pokušaja bijega, zabranjivao mi primanje paketa, novac za menzu i posjete – požalio se Kalinić na tretman u zatvoru.

image
uhićenje u Zagrebu

Okrutni kriminalac i jedan od najpoznatijih zatvorenika u Sedmom paviljonu žali se da je tijekom pritvora u Centralnom zatvoru u Beogradu i na posebnom odjelu u Ustaničkoj, doživljavao stravična mučenja.

- Tri godine sam šetao vezanih nogu i ruku. To je bio pakao. Stražari mi nisu dopuštali da zaspim. Čim bi vidjeli na video-nadzoru da sam zaspao, počinjali su nepodnošljivo lupati. Tamo sam iz revolta čak osam puta kidao lisice na nogama. Trebalo mi je po 15 sati da pokidam alke oko nogu.-ispričao je za Alo. 

Kalinić ima poduži kriminalni dosje, a njegovo uhićenje prije 11 godina u Zagrebu šokiralo je sve. Ubojica je imao hrvatske dokumente i krio se na zagrebačkom Laništu.

Nakon što je priznao ubojstvo Milana Jurišića postao je vijest s naslovnica, ne samo zbog ubojstva nego i zbog okrutnosti kako je to učinio. Osim što se okitio skalpom svoje žrtve, od nekih dijelova njegovog mesa je skuhao gulaš koji je zatim poslužio svom kolegi "zemuncu" Vladimiru Milisavljeviću, zvanom Vlada Budala. Kalinić je kasnije na sudu povlačio iskaz o Jurišićevom ubojstvu i sve svalio na drugog okrutnog ubojicu, Luku Bojovića. No to ga nije spasilo robije.

25. travanj 2024 14:03