StoryEditorOCM
ForumSTRANI TISAK

Loše prognoze u njemačkim medijima: ‘Zapad hoda po tankoj žici. Kad bi NATO napravio ovaj korak, svjetski rat bi počeo za nekoliko sati‘

Piše PSD
14. ožujka 2022. - 21:55

Ruski raketni napadi u blizini poljske granice pokazuju koliko nas malo dijeli od ulaska NATO-a u sukob, pišu njemački mediji. No, razvoj na ratištu u Ukrajini sugerira da bi uskoro moglo doći i do nekakvog sporazuma, navodi DW.

Ruska vojska u nedjelju je s više od trideset projektila gađala vojni poligon Javoriv nedaleko od Lavova – samo dvadesetak kilometara od poljske granice. Prema ukrajinskim izvorima, ubijeno je najmanje 35 ljudi, dok je 134 ranjeno. Prema Moskvi, u napadu je ubijeno "do 180 stranih plaćenika".

Poligon je ranije služio za vojne vježbe ukrajinske vojske s članicama NATO saveza, a instruktori NATO-a i SAD-a su tamo obučavali ukrajinske vojnike.

"Ako Moskva, kako je najavljeno, nanišani i isporuke oružja sa Zapada, onda bi moglo doći do novih udara u blizine istočne granice NATO pakta" piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Ne treba pasti na tu provokaciju, ali ne treba se ni bojati. S obzirom na trenutne vojne probleme i snagu NATO-a, čak bi i za pogibeljnog ratnog vođu kakav je Putin bio jedva izgledan pothvat da sad još uđe u konfrontaciju sa NATO-om. Zapad bi trebao ostati pri svojoj strategiji, a to je vidljivo i vjerodostojno osiguranje istočnog krila, praćeno posrednom podrškom Ukrajini - ocjenjuje frankfurtski list.

Putin napadima kod Lavova šalje poruke u više smjerova, smatra komentator Ludwigsburger Kreiszeitunga: ​"Ukrajincima poručuje da ni na zapadu zemlje nisu sigurni. Ali to je i poruka za NATO, jer su na poligonu navodno bili strani instruktori i promatrači. Putin nije spreman trpjeti inozemnu vojnu pomoć za Ukrajinu, i napadom ostvaruje prijetnju da će prekinuti isporuke oružja vlastima u Kijevu".

image

Napredovanje ruskih trupa u Ukrajini

Screenshot

Raketiranje kod poljske granice pokazuje "da Zapad hoda po tankoj žici", piše list Stuttgarter Nachrichten.

"Jasno je da bi NATO morao reagirati na eventualni ruski udar na Poljsku i time vlastiti teritorij. Ali, ukoliko NATO jamči zabranu letenja iznad Ukrajine, time bi se obavezao pucati na ruske borbene avione. Time svjetski rat ne bi bio pitanje kilometara, nego sati", navodi se.

List Mitteldeutsche Zeitung vidi strateške greške Kremlja jer je podcijenjena spremnost Ukrajine na otpor, a precijenjeno prorusko raspoloženje u toj zemlji. Rusko stanovništvo uz to pati pod sankcijama.

- U tome stoji neočekivana šansa za ukrajinskog predsjednika. Kremlj još računa jedino na ratnu pobjedu. Ukrajina se, nasuprot tome, može jedino nadati rješenju za pregovaračkim stolom. Do tada, mora se opirati napadima, to Zelenski zna", stoji u navedenom listu.

Vrijeme je da se "izgradi most" ka ruskom predsjedniku, piše Südwest Presse: "Ne iz suosjećanja s Putinom, nego da bi se patnje u Ukrajini što prije okončale. Most ne bi zamijenio sankcije, već im bio pridodan", piše list.

To bi moglo ovako izgledati: "Zatežemo uzde jače, ali ih popuštamo ako Putin dođe za pregovarački stol. Zapad mora djelovati, a ne samo reagirati na Putina", piše navedeni njemački portal.

24. travanj 2024 20:52