StoryEditorOCM
Svijetigre u sjeni

Putinov tajni plan za Iran: Je li ruski predsjednik umiješan u napad na Izrael?

Piše Vijesti sd
16. travnja 2024. - 11:59

Je li Vladimir Putin utjecao na napad Irana na Izrael? Njemački list Bild sugerira da je Putin imao prste u tom konfliktu i da Rusi namjerno koriste širenje rata na Bliskom istoku za svoje interesu.

"Iran bombardira Izrael, svijet zastaje dah, a jedna osoba je posebno sretna: ruski diktator Vladimir Putin. Za njega eskalacija ide točno po planu", piše Bild

"Moguće je da je Kremlju u interesu da sukob na Bliskom istoku ostane nepredvidiv i neobuzdan. To će zaokupirati američke snage i američki novac, koji s druge strane nedostaje u obrani Ukrajine", rekao je za Bild vojni stručnjak Carlo Masala. Prema njegovim riječima, Rusija je bila obaviještena o iranskim namjerama. "Rusija je svakako bila obaviještena. Moskva bi također imala priliku utjecati na Iran da je ova akcija bila u sukobu s ruskim interesima. No, Rusija to nije učinila", ocijenio je Masala. 

Da Rusija stoji iza iranskog poteza pokazuje i nedjeljna reakcija Moskve na iranski teror. Iako je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju službeno pozvalo "sve strane" na suzdržanost, nije osudilo napad na Izrael. Također su poručili da je Rusija dugo upozoravala da će neriješeni sukobi na Bliskom istoku - posebice s Palestincima - izazvati daljnje napetosti. No, cinizam Rusa otišao je i dalje, tvrdi Bild.

image
Sergei Bobylyov/Afp

Kada je izraelska veleposlanica u Rusiji kritizirala odgovor Rusije, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ju je izravno napala na Telegramu. 

"Možete li me podsjetiti kada je Izrael osudio bilo koji napad kijevskog režima na ruske teritorije? Ne sjećam se? Ne znam ni ja. Ali sjećam se redovitih izjava potpore akcijama (ukrajinskog predsjednika) Zelenskog od strane izraelskih dužnosnika," objavila je Zaharova. 

Savezništvo između Putina i Irana posljednjih je godina sve tješnje. Ono što im je zajedničko jest odnos prema SAD-u i Zapadu. Osim toga, Iran i Rusija su štićenici sirijskog diktatora Bashara al-Assada, koji je ubio stotine tisuća svojih sunarodnjaka i natjerao milijune u bijeg u Europu. Iz Irana nisu imali ništa protiv kada je Putin intervenirao u sirijski rat 2015. godine i time stekao svoju sferu moći na Bliskom istoku.

image
Atta Kenare/Afp

U međuvremenu Iran prijeti da će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.

"Kategorički izjavljujemo da će i najmanje djelovanje protiv iranskih interesa zasigurno naići na ozbiljan, širok i bolan odgovor za bilo kojeg počinitelja", rekao je Raisi katarskom emiru, šeiku Tamim bin Hamad Al Taniju.

Šef izraelske vojske Herzi Halevi je u ponedjeljak rekao da napad Irana na Izrael, odmazda za bombardiranje iranskog konzulata u Damasku 1. travnja, zahtijeva odgovor. Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani je na državnoj televiziji kasno navečer u ponedjeljak rekao da će do protuofenzive Teherana, nakon bilo kakvog izraelskog odgovora, doći u "roku od nekoliko sekundi s obzirom na to da Iran neće čekati 12 dana da reagira".

image
Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 20:47