StoryEditorOCM
ForumŠTO TO UOPĆE JEDEMO?

Lani s polica povučeno čak 60 posto proizvoda više nego u 2020., najviše zbog pesticida. Donosimo pregled namirnica koje su maknute s polica

Piše Olgica Ivić Grizelj/SD
12. siječnja 2022. - 09:51

Prošlu godinu ćemo kao potrošači najbolje zapamtiti po tome što smo gotovo svakodnevno dobivali obavijesti o povlačenju nekih proizvoda s polica u dućanima.

Prošli smo sve faze, od iznenađenja, preko zadovoljstva što se ipak nešto kontrolira, pa sve do straha od mogućnosti da smo nešto od povučenog već ranije kupili i konzumirali.

Kako su nam kazali u Državnom inspektoratu tijekom 2021. godine, do 28. prosinca 2021. bilo je 117 opoziva, od čega najviše po pitanju pesticida (50) i neoznačenih alergena (10) te pronađenog stranog tijela u proizvodu (10).

Po kategoriji proizvoda najzastupljeniji su proizvodi u opozivu bili: orašasti plodovi (15), sladoledi i deserti (12), dodaci prehrani (12), bilja i začini te žitarice po (9), kao i voće i povrće (7). Broj pesticida je ove godine povećan jer se tijekom srpnja utvrdio etilen-oksid u aditivu gumi od rogača, navode dalje iz Državnog inspektorata.

image
Orašasti proizvodi najčešće su bili problematični...
Luka Gerlanc/Cropix

Naime, sljedivošću su nadalje praćeni gotovi proizvodi u koje je isti ugrađen pa su se zbog nemogućnosti određivanja rizika, tj. zaštite zdravlja ljudi povlačili i opozivali svi proizvodi koji su sadržavali kontaminirani aditiv.

Krekeri, keksi i paste od sezama

Proizvodi koji su bili najzastupljeniji po pitanju sadržaja etilen-oksida su orašasti plodovi i sjemenke (10), sladoledi i deserti (11), dodaci prehrani (9) te žitarice (5).

Godinu ranije, bilo je puno manje povučenih proizvoda. Tijekom prošle, 2020. godine ukupno je bilo 72 opoziva, od čega najviše po pitanju mikroorganizama (24), pesticida (11), neoznačenih alergena (6) i stranog tijela (5).

Prema kategorijama proizvoda najviše su bili zastupljeni orašasti plodovi (7), ribe i proizvodi od riba (7), žitarice i dobiveni proizvodi (6).

Po pitanju etilen-oksida bilo je 10 opoziva. U četiri slučaja radilo se o kontaminiranim sjemenkama sezama dok se šest proizvoda odnosilo na druge proizvode u kojima je sezam bio sirovina. Uglavnom se radilo o krekerima, keksima ili pastama od sezama.

Cijeli ovaj sustav obavještavanja ustanovio se kod nas 2019. kad je osnovan HAPIH na čijim se stranicama vidi sve što je dobilo negativnu ocjenu prilikom kontrole. Najčešće je to stiglo putem RASFF-a, Rapid Alert System for Food and Feed – europskog sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.

A iz Državnog inspektorata su nam već ranije kazali da se putem EU RASFF sustava žurnog uzbunjivanja, međusobno razmjenjuju informacije o nesukladnim proizvodima za koje je utvrđeno da su distribuirani i u druge članice!

Najčešći problem zbog kojeg su proizvodi bili povučeni je bio kancerogeni pesticid etilen-oksid, koji se krije čak i u proizvodima eko ili organskog obilježja.

Upotrebljava se kao fumigant za namirnica i tekstil, za sterilizaciju kirurških instrumenata, opreme i tvari osjetljive na visoke temperature, jer u plinovitom stanju uništava bakterije, plijesni i gljivice.

Kancerogeni etilen-oksid

Etilen-oksid pripada skupini kontaminanata koji kod konzumenata mogu izazvati kronične bolesti, te ima kancerogena svojstva. U izvješću Svjetske zdravstvene organizacije zaključuje se da se etilen-oksid treba smatrati karcinogenom za ljude i da njegove razine u okolišu trebaju biti što je niže moguće. No utješno je što bismo dnevno trebali jesti velike količine sezama, cimeta, kurkume... i drugih začina koji su proteklih mjeseci izbačeni iz prodaje upravo zbog etilen-oksida, da bismo baš zatrovali tijelo.

A sve su to uglavnom bili proizvodi iz "trećih zemalja" čiji su dozvoljeni parametri puno veći nego u Europskoj uniji.

Među zadnjim povučenim proizvodima zbog ovog problema je Supradyn energija 50+ (30 filmom obložene tablete, LOT broja 1E3575, najbolje upotrijebiti do 30. travnja 2023.) zbog utvrđenog 2-klor etanola (preteča etilen-oksida), koji proizvodi Dragenopharm Apotheker Püschl GmbH iz Njemačke, a na tržište stavlja Bayer d.o.o. Zagreb.

Domaćice koje smatraju da je najbolji cejlonski cimet, mogle su se zabrinuti nakon što je Državni inspektorat polovinom prosinca povukao iz prodaje cejlonski cimet​, mljeveni (rinfuzna prodaja, najbolje upotrijebiti do 30. travnja 2023.) zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida, proizvedenog u Enes Gewürze GmbH, Njemačka, koji na tržište stavlja Zlatno zrno j.d.o.o. iz Zagreba.

image
Utješno je što bismo dnevno trebali jesti velike količine sezama, cimeta, kurkume (na fotografiji)... i drugih začina koji su proteklih mjeseci izbačeni iz prodaje zbog etilen-oksida, da bismo baš zatrovali tijelo

Kancerogeni etilen-oksid nedavno je pronađen i u BIO kurkuma u prahu (150 g Biola, LOT broja BL146-24B, najbolje upotrijebiti do 31. kolovoza 2023., Bio planet d.o.o., utvrđen 2-klor etanol, preteča etilen-oksida), potom i u sjemenkama kima – Kumin jeera sjeme (Spices cumin jeera whole TRS, LOT broja HUD2627, najbolje upotrijebiti do 31. listopada 2022., podrijetlom iz Indije, Heuschen & Schrouff OFT B.V., P.O. Box 30202, KE Landgraaf, Nizozemska, a na tržište stavlja Pekinška patka j.d.o.o. Samobor).

Pronađen je etilen-oksid i u dodatku za prehranu ALMAGEA – PRENATAL OMEGA3+ (50 kapsula, EAN kod: 3859892681906, Ident: 01026, serijskog broja: 0126001, roka valjanosti: 7. kolovoza 2023.), pa povučen iz prodaje radi moguće kontaminacije jednog aktivnog sastojka: vitamina B12 (metilkobalamin) s etilen-oksidom.

I komadići metala

Od etilen-oksida, aflatoksina (HOD – SUHA SMOKVA 200 g, broja šarže 56041021, najbolje upotrijebiti do 30. lipnja 2022. podrijetlom iz Španjolske), sulfita (gljive shiitake Arche 40 g, najbolje upotrijebiti do 31. kolovoza 2022. Proizvođač: Arche Naturprodukte GmbH, Hilden, Njemačka, veleprodaja: EcorNaturaSì SpA, San Vendemiano (Treviso), Italija, stavlja na tržište: GARDEN d.o.o. Zagreb).... bilo je i drugih razloga povlačenja proizvoda.

Opozvan je i džem DARBO s manje kalorija jagoda (220 g, LOT broja L 258 1, broja serije 0374099, datuma proizvodnje 15. rujna 2021., najbolje upotrijebiti 15. rujna 2023. Adolf Darbo AG, Austrija) zbog moguće pojave plijesni na površini.

Neki proizvodi su povučeni iz prodaje zbog komadića metala ili čak komadića stakla. Tako su pred kraj prošle godine povučene hrenovke Ivanečki Frankfurter 275g (IMISIMO, LOT 200159, upotrijebiti do 26. siječnja 2022. proizvođača Remedylink d.o.o., Vrbovec, a na tržište stavlja Konzum plus d.o.o.), zbog moguće prisutnosti stranog tijela (komadića metala) u proizvodu.

20. travanj 2024 22:07