Pravilna prehrana doprinosi jačanju imuniteta. Dobrim izborom namirnica možete ublažiti simptome i posljedice gripe te pomoći u bržem oporavku vlastitog organizma. Za vrijeme gripe pridržavajte se prehrane koja uključuje prehranu bogatu svježim sezonskim voćem i povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, ribom, nemasnim mesom, a izbjegavajte namirnice bogate jednostavnim šećerima i zasićenim masnim kiselinama, piše za Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije Marija Vezilić, dipl. ing. prehrambene tehnologije.
Pa kaže dalje:
Obroci koje pripremate trebaju biti lagani i hranjivi te bogati esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima (A, C, E, beta-karoten) i mineralima (cink, selen, bakar) koji jačaju imunološki sustav. Unosite puno tekućine kako bi spriječili dehidraciju organizma i nadoknadili elektrolite. Tekućinu unosite u obliku vode, čajeva, juha, svježe iscijeđenih sokova od voća i povrća, a izbjegavajte gazirana pića, industrijske napitke i alkohol.
Što trebate konzumirati?
Namirnice bogate vitaminom E koji utječe na bolju funkciju imunološkog sustava: jaje, orasi, lješnjaci, bademi, zeleno povrće, jetrica, pšenične klice, biljna ulja, sjemenke.
Namirnice bogate selenom, mineralom koji pomaže u jačanju imunološkog sustava, naročito u kombinaciji s vitaminom E: brazilski oraščići, kvasac, integralne žitarice, morski plodovi, plava riba, češnjak, luk.
Namirnice bogate cinkom, mineralom koji je ključan za održavanje otpornosti na infekcije: crveno meso, morska hrana (školjke), pšenične klice, špinat, grašak, jaja, mlijeko, sjemenke (posebno bućine), pivski kvasac.
Namirnice bogate vitaminom C, koji pomaže u borbi protiv virusnih infekcija: petrusin, radič, paprika, brokula, agrumi (narančini, naranče, limun, grejp), kivi, kiseli kupus, cvjetača, šipak, kelj, rotkvica, bobičasto voće, kopriva.
Namirnice bogate bakrom, mineralom koji je neophodan za borbu protiv infekcija: morski plodovi, iznutrice, integralne žitarice, kakao, banane, masline, lješnjaci, leća.
Namirnice bogate beta-karotenom poput žutog i narančastog voća i povrća te tamno zelenog lisnatog povrća. To su: mrkva, špinat, blitva, brokula, batat, rajčica, tikva, mango, kruška. Beta-karoten se u organizmu pretvara u vitamin A koji jača imunitet i važan je za obnavljanje tkiva stoga ubrzava oporavak i regeneraciju sluznica gornjih dišnih putova.
Namirnice koje sadrže polifenole, jake antioksidanse koji djeluju blagotvorno po zdravlje ako su svakodnevno prisutni u prehrani čak i u malim količinama: bobičasto voće, agrumi, artičoke, šparoge, luk, petrusin, kelj, čaj, kakao, kava, crveno vino, cimet, đumbir, muškatni oraščić, mediteranski začini.
Prehrana u početnoj fazi bolesti
Visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, umor i iscrpljenost često mogu rezultirati gubitkom apetita. Iako se teško natjerati na redovite obroke oni su od velike važnosti. Smanjeni unos kalorija i nedovoljan unos zaštitnih tvari može usporiti oporavak organizma i dodatno pogoršati simptome. U ovoj fazi poželjno je da jedete više manjih obroka te pazite na hidraciju organizma. Pileća juha, čajevi, dvopek, banane, ribana jabuka i kompoti su dobar izbor namirnica.
►►► Prehrana u fazi oporavka:
Zajutrak
Započnite dan sa svježe iscijeđenim sokom od voća i/ili povrća. Iscijedite naranču, limun, grejp ili napravite zanimljivu kombinaciju soka od cikle, mrkve, jabuke, naranče s dodatkom zelenog lisnatog povrća. Možete dan započeti i s čajem od đumbira, a uz to izribati jabuku uz dodatak grožđica, cimeta i mljevenih oraha.
Doručak
Pripremite zobenu kašu s dodatkom suhog voća i/ili svježeg voća, cimeta i meda ili dvije tanke kriške integralnog kruha s namazom od svježeg posnog sira, češnjaka, mrkve i petrusina ili namazom od svježeg sira, sjemenki sezama i vlasca.
Objed
Pripremite laganu pileću juhu s mrkvom, juhu od povrća s prosom ili riblju juhu uz dodatak integralne riže, varivo od kelja s orzom, rižoto od tikve i poriluka, kuhano meso i riba te salate od raznog povrća (korjenasto povrće, zelena salata, rikula, matovilac, kupus) začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom uz dodatak suncokretovih sjemenki.
Popodnevni međuobrok
Izaberite fermentirane mliječne proizvode s probiotikom, svježe voće, kompote od raznog voća ili pečenu jabuku s mljevenim bademima i medom, frape, voćnu salatu s orašastim plodovima.
Večera
Izaberite jednostavne i laganije obroke poput povrća kuhanog na pari začinjenog maslinovim uljem, kuhanog jaja, salate od raznog povrća začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom, svježe sireve, batat s porilukom i svježim sirom.