StoryEditorOCM
ForumPREASTRAŠNO

Kaštelanska Hvidra prikupljala novac za obnovu kuće branitelja u Glini, a onda čuli šokantno priznanje - novac je ‘sprašio na kocku, drogu i kurve!‘

Piše Jakov Žarko
17. lipnja 2021. - 20:21

– U najmanju ruku smo šokirani i ne možemo vjerovati dokud ide ljudska zloća. Ima li taj čovjek srca, ima li imalo ljudskosti u sebi kad je spreman napraviti takvo što. To je žalosno, tužni smo i razočarani – izjavio nam je to Ivica Vidović, predsjednik kaštelanske Hvidre, nakon što smo ga nazvali i zamolili da komentira šokantno priznanje šefa humanitarne udruge "Slavonsko srce", koji je nenamjenski potrošio 126 tisuća humanitarno prikupljenih kuna za pomoć ljudima stradalima u potresu, umjesto da taj novac uplati na račun braniteljske udruge iz Kaštela.

– Odmah nakon što se dogodio potres, mi u kaštelanskoj Hvidri smo se angažirali i uz pomoć naših prijatelja, Sportskog ribolovnog društva "Ugor" iz Kaštel Starog, krenuli u akciju prikupljanja donacija. U nekoliko dana uputili smo šleper hrane i drugih potrepština, no nakon toga smo čuli za obitelj Sigur iz Glinske Poljane, obitelj hrvatskog branitelja koji se bori s teškom bolešću, karcinomom limfnih čvorova, a koji živi sa suprugom i ima dva sina koja se školuju na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman". Uz tešku bolest s kojom se nose, potres im je oduzeo dom. Odluka je pala, prikupljat ćemo novac za njihov novi dom – kazuje nam šokirani šef kaštelanske Hvidre.

U valu dobrote koji je pohrlio na Baniju, i na njihov su prag stigli dobri ljudi, kaštelanski branitelji koji su dali sve od sebe da pomognu ovoj obitelji.

Akcija za obitelj Sigur

– Pokrenuli smo akciju za obitelj Sigur i u dva mjeseca prikupili oko 55 tisuća kuna, koje smo uredno uplatili na račun obitelji. Malo nakon toga mene su kao predsjednika Hvidre kontaktirali iz Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije i kazali mi kako će nam udruga "Slavonsko srce" na račun naše udruge uplatiti iznos od 126 tisuća kuna, jer su u toj udruzi prikupili jako puno financijskih sredstava pa ih raspodjeljuju drugim udrugama koje su se odlučile pomagati pojedinim obiteljima. Kazali smo – super. Uz naših 55 tisuća, još tih 126 i gotovo smo na 200 tisuća kuna. Bili smo presretni i odmah smo zvali obitelj Sigur da im priopćimo lijepe vijesti. Plakali su od sreće, a i mi skoro, vjerujte mi – govori nam Vidović.

U najvećoj tami obitelj Sigur je obasjalo sunce. Kaštelani okupljeni u nekoliko udruga obitelji su pomogli očistiti i zatrpani bunar, riješiti pitanje vode.

Napravljena je i procjena za obnovu kuće i više se nije imalo što čekati. Pokrenuta je humanitarna akcija, koja se odmah zahuktala. Prema procjeni, trebalo je biti prikupljeno do 200 tisuća kuna, no unatoč dobrom odazivu skupljeno je oko 55 tisuća kuna.

– Nismo očajavali, jer uz taj novac imamo i ovaj koji nam se treba uplatiti iz udruge "Slavonsko srce" sa sjedištem u Tovarniku.

Nemamo što čekati, moramo što prije u akciju i krenuti s obnovom. No, nije nam dugo trebalo da se šokiramo. Bilo mi je čudno kako se predsjednik te udruge ne javlja da je uplatio novac pa sam ja odlučio zvati njega. Imao sam što i čuti. Nema toga što mi čovjek nije izgovorio i naposljetku kazao kako nam neće uplatiti novac te kako će ga on potrošiti ili ga dati onome za koga njega bude volja. Ostao sam bez riječi – šokirano nam dodaje čelnik Hvidre Kaštela.

Vidović nam pojašnjava kako je humanitarnoj udruzi "Slavonsko srce" iz Tovarnika u jednoj humanitarnoj akciji ostao višak sredstava, a ona se, po zakonu, moraju prebaciti na račun prve iduće humanitarne akcije istoga tipa, o čemu na prijedlog ministarstva odlučuje nadležno tijelo u županiji. Vijest je to bila zbog koje su Kaštelani, kaže Vidović, skoro skakali od sreće. I oni i obitelj Sigur, jer uz ono što su sami skupili i novac iz udruge iz Tovarnika imali bi dovoljno za obnovu kuće.

No, umjesto transfera novca – šok!

– Šef humanitarne udruge iz Tovarnika taj novac je potrošio. On je za emisiju "Provjereno" izjavio da je novac, umjesto da ga proslijedi nama, sprašio na kocku, drogu i kurve! Mi smo izvan sebe, jednostavno ne znam što da više kažem. Pitam se dokud seže ljudska zloća i bezosjećajnost – zaključuje Ivica Vidović, otkrivajući kako je zahvalan svima koji su prikupili Hvidrinih pet tisuća kuna, a među njima je bilo najviše djece.

28. travanj 2024 15:10