StoryEditorOCM
ForumTIP A

Gripa se vratila, ali na mala vrata: nakon što je prošle sezone bilo nula prijavljenih slučaja, sad ih ima gotovo 3000!

Piše PSD
2. travnja 2022. - 17:40

Tijekom sezone 2020./2021. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) nije laboratorijski potvrdio niti jedan slučaj gripe. S obzirom na ovaj podatak, dalo bi se zaključiti da je pandemija koronavirusa u potpunosti izbrisala virus gripe s planeta Zemlje. Ipak, ove godine se pokazuje da to nije baš tako. Naime, ove sezone je zabilježen određen broj oboljelih od gripe, ali u broju koji je niži u odnosu na sezone gripe prije pandemije.

U Hrvatskoj je tijekom ove sezone, zaključno s 27. ožujkom 2022. godine, zaprimljeno ukupno 2 934 prijava oboljelih od gripe, od čega je 685 prijava stiglo u 12. tjednu 2022. godine. Prijave oboljelih pristigle su iz svih županija, osim Virovitičko-podravske i Splitsko-dalmatinske županije, prenosi RTL.

Najveća stopa prijave gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Krapinsko-zagorskoj (458,5) i Šibensko-kninskoj županiji (407,3), a slijedi ih Ličko-senjska županija (333,6). Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više, ističu iz HZJZ-a.

HZJZ se osvrnuo i na povećanu smrtnost, navodeći kako se uz sezonu gripe uobičajeno povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica toga što je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe starije od 65 godina te kronični bolesnici, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Nije jednostavno procijeniti koliko osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Tijekom ove sezone do sada je prijavljen jedan smrtni ishod zbog gripe i njezinih komplikacija.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 12. tjednu bilo  je 38,6 posto uzoraka pozitivnih na gripu, i to isključivo virus gripe tip A. U svim subtipiziranim uzorcima pozitivnim na gripu A potvrđen je virus A/H3N2, zaključili su.

26. travanj 2024 23:35