StoryEditorOCM
ĐiradaNAJAVE

Zavjetna svetkovina Gospe od Zečeva, Dani otvorenih vrata Klasične gimnazije, pakoška Svetkovina Uzašašća Gospodinova: evo datuma i sati

Piše Zadarski.hr
14. svibnja 2023. - 17:36

Zavjetna svetkovina Gospe od Zečeva svečano se slavi u ponedjeljak, 15. svibnja u Ninu, središnjem marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu u 11 sati predvodi fra Tomislav Šanko, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima.

Koncelebrirano misno slavlje u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon mise, nadbiskup Zgrablić predvodi i svečanu procesiju s Gospinim kipom središtem Nina.  

Mise su još u 6, 7.30 i u 9 sati. Ta svetkovina tradicionalno okuplja tisuće Gospinih štovatelja iz svih dijelova Zadarske nadbiskupije.

Dani otvorenih vrata Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar održavaju se od ponedjeljka 15. svibnja do petka, 19. svibnja.

Zainteresirani učenici osnovnih škola i njihovi roditelji pozivaju se na susret u ponedjeljak, 15. svibnja u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević u Zadru.

U prigodnom programu učenici Gimnazije će predstaviti svoj ovogodišnji projekt ‘Matoš u glazbi, riječi i slici‘, a život i rad Klasične gimnazije posjetitelji će upoznati i kroz predstavljanje novog broja školskog lista ‘Bolji svijet‘. Dani otvorenih vrata od utorka, 16. svibnja do petka 19. svibnja održavaju se u vremenu od 9 do 17 sati kada će svi koji žele moći posjetiti Klasičnu gimnaziju i dobiti sve potrebne informacije.

Premijera novog Magisovog filma ‘SENTIR Y GUSTAR‘ održava se u utorak, 16. svibnja u Samostanu sv. Frane u Zadru s početkom u 20 sati. U filmu se prikazuje što su doživjeli mladi iz cijelog svijeta proteklog ljeta u Hrvatskoj, dok su sudjelovali na međunarodnom isusovačkom programu za mlade MAGIS Europe 2022. 

Preko 50 svjedočanstava na više od 15 svjetskih jezika, u 80 minuta filma, priča  jedinstvenu priču koja se odvila u središtu turističke sezone na čak 29 lokacija u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Dio se održao i u Zadarskoj županiji. Redatelj i scenarist filma je Matej Sunara, a koautori scenarija su Ante Arambašić, Jakov Petrak i p. Tomislav Špiranec.

Svetkovina Uzašašća Gospodinova svečano se slavi u župi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima u četvrtak, 18. svibnja. Svečano koncelebrirano slavlje u pakoštanskoj župnoj crkvi u 9,30 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Misno slavlje u 18 sati predvodi mons. Želimir Puljić, apostolski administrator Splitsko – makarske nadbiskupije.

Na toj misi će propovijedati o. Ivan Ike Mandurić. Nadbiskup Puljić dolazi u Pakoštane u zahvalnosti za dodijeljeno počasno članstvo u pakoštanskoj bratovštini Sv. Ante Padovanskog.

28. travanj 2024 18:02