StoryEditorOCM
ĐiradaU BROD PA NA OTOK

Kakav program su pripremili! Evo što sve donosi Silbensko kulturno ljeto, poželjeli bi ga mnogi obalni gradovi. A svi su besplatni...

Piše M.K.
27. lipnja 2023. - 14:43

Sezona je već u svom punom sunčanom elementu, a Silbensko kulturno ljeto već tradicionalno donosi niz kulturnih, umjetničkih, zabavnih, sportskih, filmskih i drugih događanja kroz cijeli srpanj i kolovoz. 

Festival se otvara već ovog vikenda, s prvim danom srpnja, gostovanjem zagrebačkog benda Antenat. Antenat je najpoznatiji nepoznati bend zagrebačkog undergrounda. Njihovu živahnu glazbenu fuziju nemoguće je ignorirati na plesnom podiju. Kombiniraju afrički poliritmični groove, reggae skank, afrobeat, puhačke dionice, ska energiju, pustinjski blues i zvučnu estetiku duba. Uz tekstove koji slave prirodu i slobodu, njihov stil kojeg su prozvali “sub reggae”, poziva publiku na pjevanje uglas.

Već idući vikend, 8. srpnja, stiže nam na Silbu morskim putem umjetnička svita iz Stare Novalje s naramkom knjiga, novog izdanja svestranog umjetnika Stanislava Habjana. 

Osim predstavljanja knjige, Habjan će nas počastiti i performansom naziva “Selo moje morem plovi, iznad broda vije dim” - Glazbenik Antoan Perković, glumac Sreten Mokrović i pisac Stanislav Habjan kao specijalno izaslanstvo Golog Cara te njihovi gosti kao likovi iz knjige ”Otok ili kit” oblikuju glazbeno-scensku igru koja predstavlja jedan osobit pogled na svijet, umjetnost i prijateljstvo. Ali to nije sve, svita iz Novalje stare ima i svoju otočku poštu, a dio tog dugogodišnjeg projekta, Habjan će prenijeti i na Silbu dvodnevnom mail art radionicom sa zadaćom oblikovanja seta silbenskih razglednica. Nekoliko desetljeća umjetničke prakse obraćanja poštom, niz otisnutih kolekcija razglednica i grafičkih mapa, četiri godine vođenja Galerije Ex Post Office/Skale do Sunca u Staroj Novalji, kao i iskustvo Mailart Officera u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva, kvalifikacije su na osnovu kojih je za voditelja projekta pozvan dizajner i pisac Stanislav Habjan, autor antologijske kratke priče Poštari lakog sna. Veselimo se originalnim silbenskim razglednicama koje će polaznici izraditi zajedno sa ovim vrhunskim Mailart umjetnikom!

Uz gostovanje Stanislava Habjana, predstavit ćemo i novi broj “uradi sam” otočkih novina - Crtice s otoka #5, projekt umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art, koji je ove godine uredila Natasha Kadin, a vizualno oblikovala Ena Jurov. Već odavno nadišao okvire otoka Silbe, donosi nam priče, pisme, fotke, stripove, intervjue i reportaže sa raznih otoka i kopna koje otokom želi biti, a dijelit će se na Silbi cijelo ljeto, uhvatite svoj primjerak!

Čim novaljska svita parti, na Silbu stižu gosti izdaleka, u sklopu svoje europske turneje imamo čast ugostiti vrhunske argentinske glazbenike: gitaristi Moscato Luna i Martin Perdomo, te pjevač Walter Romero vode nas tango notama u čarobni ambijent Buenos Airesa u utorak, 11. srpnja. Prepustite se latino ritmovima na ljetnoj pozornici Silbe!

Već idući dan na rasporedu je prvo od čak šest ovogodišnjih Kina pod zvijezdama, najdugoročnijeg projekta Silbenskog kulturnog ljeta, koje svake srijede u srpnju i kolovozu, u suradnji sa Liburnia film festivalom i Festivalom mediteranskog filma Split te Kinom Mediteran, pod silbenske zvijezde donosi buket svježih filmskih uradaka samo za prave filmoljupce.

Istovremeno se održava glazbeni program “Jazz on Silba” u sklopu kojeg mlada akademska glazbenica Mia Maria Herceg, zajedno sa svojim prijateljima, također mladim glazbenicima, na Silbu dovodi mekane jazz melodije na razne lokacije na otoku.

Vikend 14. - 15. srpnja rezerviran je za svestranog slovenskog umjetnika Matjaža Pikala, koji će nam predstaviti radionicu i koncert za djecu, te izvedbu More, more, more sa svojim dugogodišnjim bendom Autodafe, a u vikendu iza toga lirsko - glazbenim hommage-om prisjetit ćemo se, te odati počast našoj kiparici Mariji Ujević, koja nas je napustila ove godine, ali nam je ostavila prekrasnu Galeriju Ujević u centru Silbe, u kojoj će se hommage i održati. 

Dana 22. srpnja otvara se treća izložba ove sezone u prostoru Mjesnog odbora Silba, mlada istraživačica Anita Baradić, porijeklom sa Silbe, predstaviti će životni put broda “Niobe”, koji je završio nasukavanjem na otoku Silbi, a glazbeni srpanj završavamo koncertom benda CHUI 31.7. Chui je hrvatski kvartet koji njeguje ponešto drugačiji pristup jazzu. Spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji sa jazzom, elektronikom i rock’n’roll beskompromisnim pristupom donijeli su im ove godine čak tri Porina za novi album “Zagreb - Berlin”, koji će nam predstaviti i na Silbi.

Osim kulturnih, ovogodišnji program obiluje i sa nizom sportskih događanja, počevši sa prvim Silba Sup Kup-om 29.7., čak dva turnira u balotama, već tradicionalnim Aquatlonom i Silba night run-om, te novim turnirom Kluba daljinskog plivanja Silba; Toreta Open Water, kojim završavamo festival početkom rujna. U zanimljive i sasvim originalne, ali nadasve sportske aktivnosti i natjecanja, spadaju i već više od desetljeća održavan Turnir u šibicama na Žaliću, te Čovječe ne ljuti se sa živim figurama, a sredinom kolovoza Športsko ribolovno društvo Galeb organizirat će i tradicionalnu Arbunijadu. Osim toga, prvi put ove godine organizira se projekt Zvjezdane staze; gledanje astronomskog fenomena Suze svetog Lovre, vidljivi fenomen padanja perzeida, meteorskih skupina koje su svoje ime dobile prema radijantu koje se nalazi u zviježđu Perzej.

Tradicionalni folklorni događaj, Dani Silbe, ove nam godine, uz nastupe Izvorne folklorne skupine Silba i njihove goste sa susjednih otoka, dovodi i koncert benda TBF, uz Glazbenu kuhinju na Žaliću 13. kolovoza.

Od glazbenih događanja kolovoz započinje Dalmatinskom feštom uz klapu Leut, a tijekom mjeseca očekuje nas i nastup ponovno okupljenog benda LA FOLEE, jednog od prvih bendova svestrane glazbenice i umjetnice Ivanke Mazurkijević, koji je osnovala s prijateljima Mariom i Sanjom Fišter davnih 90-tih u tada vrlo uzbudljivom Berlinu, a donose nam nove aranžmane starih ska/punk/rock/pop hitova te novoizdani album na vinilu. Od 14. do 19. kolovoza na Silbi će nam, na svojevrsnoj glazbenoj rezidenciji biti prije nekoliko godina osnovan mnogoljudni glazbeni projekt koji djeluje pod nazivom Živa voda, te će uz otvorene probe na Silbi izvesti nekoliko koncerata, a glazbenu sezonu zatvaramo sa još dvije međunarodne poslastice. Simon Chenet, poznat kao član benda JOKE, koji je na Silbi gostovao mnogo puta, ovaj put stiže nam iz Francuske sa svojim autorskim projektom, a Chant Électronique, međunarodni kolektiv glazbenika i producenata, nastupa na Silbi 26.8. 

O svemu više u narednim tjednima, za sada zabilježite datume i provedite divno i dinamično ljeto na Silbi. Zdravi bili i veseli!

Organizator Silbenskog kulturnog ljeta je Turistička zajednica mjesta Silba uz parnere Boćarski klub Silba, Izvorna folklorna skupina Silba, konoba Alavija, PZ Silba, SEA Silba Environment Art, Mavena – 36 njezinih čuda, Triatlon klub Zadar, Klub daljinskog plivanja Silba, Festival mediteranskog filma Split i Liburnia film festival, a sponzori i donatori su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar, Zadarska županija i Mia tours. Svi programi besplatni su za publiku, a događaju se na trgu ispred škole, ako nije drugačije navedeno. 

SILBENSKO KULTURNO LJETO 2023

PROGRAM

1.7. – 3.9.2023.

 

1.7. Otvaranje Silbenskog kulturnog ljeta: ANTENAT, koncert

8.7. STANISLAV HABJAN: predstavljanje knjige "OTOK ili KIT" + performans CAR JE GOL + izložba KLASJA HABJAN  

promocija novog broja CRTICA S OTOKA #5

10. – 11.7. POŠTA OTOČKA, Mail art radionica Stanislav Habjan – izrada silbenskih razglednica

11.7. Tango night - Maximiliano Moscato Luna, Martin Perdomo & Walter Romero

12.7. KINO POD ZVIJEZDAMA: Liburnia uplovljava

10.- 25.7. Jazz on Silba – Mia Maria Herceg & Friends

14.7. Matjaž Pikalo: Prijateljice beštije, radionica i predstava za djecu

15.7. Autodafe: More, more, more, koncert

19.7. KINO POD ZVIJEZDAMA: Liburnia uplovljava

21.7. Galerija Ujević: Hommage Mariji 

22.7. Izložba “Niobe”, autorica Anita Baradić

26.7. KINO POD ZVIJEZDAMA: Liburnia uplovljava

29.7. SILBA SUP KUP 

31.7. CHUI live

1.8. Dalmatinska fešta: klapa LEUT 

2.8. KINO POD ZVIJEZDAMA: Kino Mediteran

5.8. Anđeli, koncert

5.8. Boćarski klub Silba: Turnir u balotama

7.8. LA FOLEE live

8.8. Turnir u šibicama - Žalić

9.8. KINO POD ZVIJEZDAMA: Kino Mediteran

12.8. Arbunijada ŠRD

12. – 13.8. Aquatlon & Silba Night Run

12. – 13.8. Zvjezdane staze Silba - Nozdre

13.8. Dani Silbe - manifestacija Izvorne folklorne skupine “Silba”, nastupi folklornih skupina, koncert grupe TBF + Glazbena kuhinja

15.8. ŽIVA VODA live

16.8. KINO POD ZVIJEZDAMA: Kino Mediteran

17.8. ŽIVA VODA live

19.8. SIMON CHENET live (FR) 

22.8. Čovječe ne ljuti se - Žalić

25. – 26.8. BUKALIN, turnir u balotama

26.8. CHANT ÉLECTRONIQUE live

2. – 3.9. KDP Silba: Toreta Open Water

27. travanj 2024 12:26