StoryEditorOCM

eko umjetnikTalijan Massimo skuplja otpad s plaža na Silbi i stvara sjajne stvari, pogledajte čudesne radove

Piše M. I.
17. listopada 2023. - 10:18

Ljeta na otoku Silbi za Talijana Massima Marchiorija uvijek su bila inspirativna. Naime, od komada naplavine i puno plastike Massimo izrađuje sve vrste i veličine plovila, ali i lica ribara. Tijekom godine, dok stvara u svom ateljeu u Veroni, otkriva kako komade plastike često koristi i za izradu svojih 3D slika za koje ga inspiriraju djela proslavljenih slikara poput Picassa. Ovu lijepu priču donosi Večernji list.

Kao dijete Massimo je s djedom lovio ribu, gledao tatu kako dijelove otoka prenosi na slikarsko platno da bi onda i sam počeo pričati svoju umjetničku priču o ovom otoku. Jednog je ljeta, iz čiste dosade počeo skupljati smeće na zabitoj plaži te plastični otpad pohranio u svoje dvorište. Ubrzo je u hrpi pronašao inspiraciju i alat za stvaranje prekrasnih umjetničkih djela koja su ga vinula u orbitu i jednog od poznatijih ekoloških umjetnika današnjice.

Plastične boce, kutije, ambalaža od kozmetike, boce u kojima se nalazilo motorno ulje, ali i slični proizvodi samo su neki detalji koje možete primijetiti na zanimljivo dizajniranim lampama u obliku ribe, ukrasnim brodovima, licima ribara i slikama koje su produkt brenda Stari ribar. Ovaj pedesetogodišnji Talijan živi na relaciji Verona – Silba i inspiraciju za svoja unikatna djela pronalazi ni manje ni više nego na hrpama plastičnog otpada koji skuplja čisteći plaže na Silbi i u Veneciji.

- Na Silbu dolazim već punih 50 godina, prvi put sam tu bio dok sam još bio u maminom trbuhu – priča ovaj kreativni ekološki umjetnik koji već punih 20 godina skuplja plastiku koju je izbacilo more na obalu. Isprva je to bila čista potreba za uživanje na omiljenom otoku, na čistoj plaži, da bi se čišćenje plaže, ali i specifičan način reciklaže pretvorio u posao koji predano radi cijele godine. Kamo god pogleda i vidi plastiku, skuplja je stvarajući od nje prava mala remek-djela – unikatne lampe, brodove, slike…

image

Massimo Marchiori

Privatni album

Za razliku od ljeta, kad otok živi posebnim ritmom pružajući onaj poseban doživljaj brojnim turistima i zaljubljenicima u njegovu ljepotu, plaže tijekom jeseni i zime pričaju svoju posebnu priču. Prepune su smeća i otpada koje je ili ostavio čovjek u svojem nemaru ili izbacili morski valovi, čuvajući morske dubine od mikroplastike i drugih štetnih tvari.

– Problem plastike na mojoj voljenoj Silbi postoji već 20 godina, tad sam prvi put vidio koliko je ima. Ljeta sam i tada, ali i sada, provodio obilazeći plaže i skupljajući plastiku koju sam pronalazio. Počeo sam čistiti plaže, a kad bih nakupio vreće otpada, nisam pronalazio način kamo bih ih odložio. Tako sam ono najopasnije nosio u svoje dvorište, što me potaknulo da u opasnoj plastici vidim nešto novo – materijal koji ću koristiti za svoja djela. Tada sam u dvorištu svoje kuće napravio prvu skulpturu od plastike – ribu. Koristio sam komad kartona u obliku ribe, dodao pronađenu plastiku, oko pretvorio u svjetlo dodajući žarulju i tako napravio lampu – prisjeća se Massimo, jedan on najpopularnijih ekoloških umjetnika u ovom dijelu Europe i jedan od vrlo važnih promotora čistog mora bez plastike.

Massimo godišnje skupi čak 2000 kilograma plastike koje pretvara u svoje radove.

– Jedan sam od promotora neprofitne ekološke udruge Mareviva (dopredsjednik sam delegacije Venecije) koja štiti more i njegove resurse više od 35 godina. Osobito smo usredotočeni na očuvanje bioraznolikosti, održividopredsjednik sam delegacije Venecije) koja štiti more i njegove resurse više od 35 godina. Osobito smo usredotočeni na očuvanje bioraznolikosti, održivi razvoj, poboljšanje i promicanje zaštićenih morskih područja, onečišćenje i ilegalni ribolov. Promičemo obrazovanje u školama i na sveučilištima. Kao umjetnik kroz svoju umjetničku formu svakodnevno želim osvijestiti sve generacije i ukazati im na problem onečišćenja mora i oceana – kaže Massimo, dodajući kako je put do čistog mora put promjene navika u svakodnevnom životu – općenito upotreba jednokratne plastike, smanjivanje upotrebne nepotrebnih plastičnih komada, reciklaža, zero waist način života. Upravo o problemu zagađenosti mora koje nas okružuje Massimo je nedavno govorio i na Venecijanskom bijenalu ukazujući na veliku količinu plastike koja se nalazi u laguni ovog lijepog grada.

27. travanj 2024 07:48