StoryEditorOCM
ĐiradaNA UGLJANU SVEČANO

Gospa od Sniga: u Kukljici se u petak obilježava 508 godina najvećeg kukljiškog blagdana

Piše Zadarski.hr
3. kolovoza 2022. - 12:30

U Kukljici na otoku Ugljanu 5.kolovoza proslavlja se 508. godišnjica Gospe od Sniga, najvećeg kukljiškog blagdana koji se otpočeo slaviti daleke 1514. godine.

Iako je katolički blagdan Gospa od Sniga prvenstveno vjerski blagdan kroz stoljeće je postao i dio kulturnog identiteta mjesta Kukljice.  Uz jedinstven običaj,same procesije brodovima koja se kontinuirano održava svake godine, program proslave obogatit će se i raznoraznim kulturno-zabavnim sadržajima.

Prva misa, koju će predvodi župnik don Mario Akrap započet će u 8:00 sati u Župi Obraćenja sv. Pavla, a u 9:30 sati će se iz mjesta Kukljice brodovima krenuti prema zavjetnoj crkvi Gospe od Sniga, sa zapadne strane tjesnaca Mali Ždrelac u uvali Ždrelašćica. 

Svečano misno slavlje započet će se u 10:30 sati , a  potom će kroz mjesto krenuti dugogodišnja tradicijska procesija s Gospinim kipom koja se nosi na rukama od crkve Gospe od Sniga do Kukljice . Tijekom cijelog euharistijskog slavlja luncijat će zvonik na vrhu crkve “Sv.Pavla”.

Što se tiče crkvice „Gospe Snježne“  u uvali Ždrelac pokojni prof. povijesti i umjetnosti i hrvatskog jezika Ivica Milić iz Kukljice zapisao je: „U dokumentima nalazimo da se u Kukljici spominje župa 1405. godine sa župnikom Novakom pok. Grubine iz Like, crkva se nalazi u sredini sela. Zavjetna crkva „Gospe od Sniga“ spominje se 1514-po legendi da je 5.kolovoza na dan Gospe Snježne pao snijeg i doplivao „kvadar“-slika Isusove majke Marije. Iste godine napravljena je manja crkvica, vrlo vjerojatno povećana i dograđena kad i crkva Sv. Pavla 1666. godine. To se da zaključiti po zidanju klesanim kamenjem koje je veličinom i oblikom isto kao i na matičnoj crkvi Sv. Pavla. Crkva je dimenzije 21,5x8,5 m. U dokumentima pojavljuje se kao „Sancta Maria a nive in strictie“ 1603. godine ili „Madonna dell Stretto“. Danas ima 3 oltara, a nekad je imala 5 oltara. Kada i gdje su dali 2 oltara nije poznato .Glavni oltar je posvećen „patnji blaženice Djevice Marije“. Od 1982. godine Crkvica je stavljena pod zaštitom države.“

image

Crkva Sv. Gospe Snježne

Ante Jaša

Nakon ovih značajnih ceremonijalnih  događanja tijekom popodnevnih sati DJ Fofa puštat će glazbu, a od  18 sati krenut će zabavni program, nastup Mažoretkinja otoka Ugljana i Pašmana, utrka tovara, potezanje konopa i skidanje pršuta.

Na sam dan 5.kolovoza kad se obilježava i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja mještani Kukljice, turisti, hrvatice i hrvati RH na dostojanstven način uz hrvatsku himnu „Lijepa naša“ odat će posebnu čast i poštovanje svim hrvatskim braniteljima čiji su životi trajno utkani u samostalnu Hrvatsku te se prisjetiti 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođen grad Knin i kada se točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava.

Nakon popodnevnog programa u 21 sat započet će koncert tamburaškog sastava Mejaši te zabava i ples uz Zaratino bend sve do jutarnjih sati.

28. travanj 2024 08:16