StoryEditorOCM
4 kantunaSEKSUALNI PREDATORI

Zadarske Čipke prikupile desetke slučajeva seksualnog uznemiravanja i nasilja na Sveučilištu: Maltretirao je brojne studentice, a javnost mu čuva leđa

Piše Iva Ivanac
3. veljače 2021. - 21:55

- Profesor koji mi je bio mentor na diplomskom radu pokušao me silovati na obrani rada. Tijekom pripreme diplomskog rada, kojem sam se vratila desetak godina nakon studiranja, pozivao me kod sebe doma, da radimo na preinakama, a zapravo je to koristio za udvaranje. Pristojno sam odbijala sva nastojanja. Kad sam bila na obrani diplomskog rada, osigurao je da budemo sami u njegovom kabinetu i napao me pokušavši me pritisnuti o stol s leđa. Ni sama ne znam kako, ali uspjela sam se iskobeljati iz tog mučnog klinča i glasno povikala NE. Dok me on vrijeđao, uspjela sam zgrabiti diplomski rad i izjuriti iz kabineta. Nikad to nisam prijavila jer sam se bojala da ću morati čitav diplomski rad i obranu početi ispočetka. Mislim da je toga i on bio svjestan i da je upravo zato iskoristio situaciju u kojoj sam ovisila o njegovom potpisu...

image
Neformalni feministički kolektiv Čipke
Čipke
Ovo je svjedočanstvo samo jedno od mnogih kojeg su žrtve seksualnog uznemiravanja i seksualnog nasilja na Sveučilištu u Zadru anonimno dostavile aktivisticama neformalnog feminističkog kolektiva Čipke. Čipke su prije desetak dana na društvenim mrežama objavile obrazac preko kojeg svi studenti koji su doživjeli verbalno, fizičko, seksualno, psihološko i rodno uvjetovano nasilje na zadarskoj visokoškolskoj ustanovi mogu prijaviti svoje iskustvo. U samo nekoliko dana stranicu su zatrpali deseci „prijava”, detaljno opisanih situacija seksualnog uznemiravanja i napastvovanja kojeg su doživjele studentice tijekom zadnjih desetak godina. Inicijativa Čipki nije namijenjena prikupljanju samo svjedočanstava seksualnog uznemiravanja već i neprimjerenih, uvredljivih ponašanja koje su studenti doživjeli od strane profesora.

- Čipke su nastale krajem prošle godine, ali ne kao reakcija na pokret "Nisam tražila", već kao reakcija na generalnu društvenu nepravdu. Kao članice pokreta smo se i prije bavile aktivizmom, a otvaranjem neformalnog obrasca za prijavu seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu u Zadru htjele smo dati sigurni prostor žrtvama gdje mogu iznijeti svoja iskustva, kaže Ana Pavičić, članica neformalnog kolektiva. Čipke su do sada prikupile 28 svjedočanstva, a iako se sva ne odnose na Sveučilište u Zadru, dogodila su se na zadarskom području.

- Svjedočanstva o seksualnom uznemiravanju i seksualnom nasilju pristižu nam i iz drugih institucija i s drugih radnih mjesta, a ne samo sa Sveučilišta. Prikupljena svjedočanstva uskoro ćemo predati studentskom pravobranitelju. Iako se među prijavama sa Sveučilišta najviše spominju profesori koji su otišli u mirovinu, zaprimili smo i svjedočanstva koja govore o profesorima koji su i dalje aktivni, odnosno redovno predaju, naglašava Pavičić dodajući kako članice Čipki ne žele da se njihov istup protumači kao napad na Sveučilište već mu žele dati šansu da pravodobno reagira na svjedočanstva žrtava.

- Smatramo da se može napraviti puno stvari koje bi žrtvama omogućio lakši istup, pogotovo na Sveučilištu. Za početak mogu na svojim stranicama otvoriti obrazac za prijave, a mogu i objaviti gdje, kome i kako se obratiti za slučaj da su doživjele takva iskustva, apelira Pavičić koja će nakon predaje svjedočanstava studentskom pravobranitelju pratiti razvoj situacije i reakciju nadležnih tijela Sveučilišta.

Druga žrtva je ispričala kako "cijelo vrijeme razmišlja o jednom jedinom imenu, o imenu jednog profesora sa Sveučilišta u Zadru". Nakon što ih je na početku kolegija nepristojno pozdravio, svima je kazao kako "nitko ništa ne zna i kako će, valjda, proći".

- Nekoliko godina nakon toga upisala sam još dvije godine diplomskog studija. Prvo što sam čula od kolegica na faksu je da je taj profesor "poludio": nabacuje se studenticama, ima ružne komentare, šalje im neugodne mailove, napisala je dodajući kako tome nije pridavala velike pažnje jer ona to nije vidjela. No jednog je dana na hodniku nabasala na djevojku kako sjedi ispred kabineta dotičnog profesora.

- U jednom trenutku se počela nekontrolirano tresti i plakati, pitala sam je je li sve u redu. Rekla je da se boji jer mora ući u kabinet profesora, ali ne može. Rekla sam joj da mi kaže o čemu je riječ i da ću joj pomoći koliko mogu. Samo mi je pružila svoj mobitel i otvorila mail u kojem su bile poruke od dotičnog profesora. Nisam mogla vjerovati što čitam...” Profesor je studenticu u mailovima "vrijeđao, govorio da može položiti ispit ako se potrudi, a da i on i ona znaju na koji način bez učenja, da dođe u njegov kabinet, da je ona lijepa i zgodna djevojka te da joj ne treba veliko znanje".
Na puno poznatijoj Facebook stranici "Nisam tražila" također je objavljen poznati slučaj iz Zadra u kojem je žrtva bila poznata hrvatska starleta.

- U moru ovih ogavnih predatora treba se prisjetiti i "slavnog" profesora s Odjela za talijanistiku sa Sveučilišta u Zadru. I on je godinama slavodobitno iskorištavao svoju poziciju i iako se o tome znalo, nitko nikada nije reagirao. Brojnim studenticama je slao poruke neprikladnog sadržaja tražeći od njih što mu u tim godinama nikad ne bi ni trebalo pasti na pamet! I sama sam bila žrtva njegovih ucjena, "ako ne dam nešto zauzvrat, neću proći ispit". Ja sam mu se uspjela suprotstaviti, ali na žalost, vjerujem da mnoge cure nisu imale tu sreću. One koje su reagirale javno, nisu dobro prošle. I tu je ključ problema. Zadarska javnost mu godinama čuva leđa. Iako je sada u mirovini, ne vjerujem da takvi ikad promijene ćud”. Sličan slučaj kod istog profesora ispričan je i na stranicama Čipki, no dotični profesor i u mirovini ima značajnu aktivnu ulogu u kulturnom životu Zadra.
Jakov Stanić, studentski pravobranitelj na zadarskom sveučilištu, u zadnjih godinu dana, od kada obnaša tu dužnost, nije zaprimio nijednu prijavu koja se tiče seksualnog uznemiravanja, ali je dobio nekoliko prijava zbog „nepravednog ocjenjivanja”.

- Zaprimljene prijave se prosljeđuju Rektoratu i oni dalje postupaju u skladu sa zakonom. Svjestan sam da se žrtve seksualnog uznemiravanja boje o tome govoriti. Zajedno ćemo sa Studentskim zborom u narednom periodu organizirati razne aktivnosti kako bi ohrabrili studente i tako im pomogli da progovore o problemima koji su im se na Sveučilištu u Zadru dogodili, kaže Stanić.

Iako na stranicama Čipki prevladavaju slučajevi stari desetak godina, među njima ima i primjera seksualnog uznemiravanja iz bliske prošlosti, no Sveučilište u Zadru, odnosno Ured rektorice, nema saznanja o tim događajima.

image
dr. Dijana Vican, rektorica Sveučilista u Zadru
Foto: Božidar Vukičević/Hanza media
Bozidar Vukicevic/Cropix
- Aktualni istupi pojedinih studentica na društvenim mrežama, o kojima se ovih dana piše i u medijima, prve su nam vijesti o tome. U tim anonimnim istupima ne navodi se ime osoba kojima se pripisuje neprihvatljivo ponašanje, a za neke se navodi da su u mirovini, stoga nemamo pravni mehanizam kojim bi se utvrdilo o čemu je konkretno riječ, kazali su nam iz ureda rektorice dodajući kako je uprava Sveučilišta u Zadru puno prije pokretanja inicijative o prijavi seksualnog uznemiravanja organizirala radionice o pitanjima akademske čestitosti na relaciji nastavnik – student za sve djelatnike koji sudjeluju u izvođenju nastave.
Uprava Sveučilišta u Zadru dosada nije imala spoznaje o verbalnom, fizičkom, seksualnom i psihološkom, odnosno, rodno uvjetovanom nasilju, ističu iz rektorata, ili bilo kakvom drugom obliku nedoličnog ponašanja prema studentima ili djelatnicima na Sveučilištu u Zadru.

- Nismo zaprimili niti jednu prijavu, bilo potpisanu, bilo anonimnu. Žrtve seksualnog i drugih oblika zlostavljanja mogu se obratiti upravi sveučilišnih sastavnica, upravi Sveučilišta kao i studentskom pravobranitelju. Tako je predviđeno sveučilišnim aktima, a na to je rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican pozvala studente i djelatnike Sveučilišta u Zadru na sjednici Senata održanoj u siječnju – kažu u rektoratu uz napomenu da Sveučilište ima etičko povjerenstvo koje će, ako se zaprimi bilo kakva konkretna predstavka, razmatrati takvu prijavu.

- Koristimo priliku osuditi bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja kao i druge načine neprihvatljivog ponašanja u akademskoj zajednici što smatramo nedopustivom zloupotrebom asimetrije moći, poručuju iz ureda rektorice Dijane Vican.

„Osobno sam doživjela i prilaženje s leđa i dodirivanje po ramenima...”

Iz svjedočanstava zadarskih studentica o doživljenom seksualnom uznemiravanju i nasilju na zadarskom sveučilištu:
...On se ustao, pružio mi ruku da se rukujemo i kad sam ja ispružila svoju ruku, povukao me k sebi, zagrlio drugom rukom i poljubio u oba obraza...
...Na ispitu mi je rekao neka si odaberem svjedoka koji će sa mnom ući u kabinet da ga ne bih kasnije mogla optužiti za silovanje dodajući da ne bi bilo prvi puta i da zna on kakve su žene...
...Na žalost, iz studentskih dana jako dobro pamtim ljigavca koji je zlostavljao tko zna koji broj studentica! Ono sto je najgore je da se to oduvijek znalo, ali se zataškavalo. Onog trenutka kad je prestao biti pročelnik, stiže njegova supruga...
...Usmeni ispiti kod prof. su bili sve samo ne ispiti, dvosmislena naklapanja uz uvijek isto "kolegice vidimo se ponovo"...
...Zadirkuje studentice, ispituje ih o njihovim privatnim životima, komentira ih na temelju izgleda (kako se koja obukla, našminkala, komentira kako ju je vidio u gradu i slično), nekad zna biti i podrugljivo, a osobno sam doživjela i prilaženje s leđa i dodirivanje po ramenima...
...Naglasio je, parafraziram: Ti nisi uopće usmjerena na ovaj predmet, nemaš pojma... Ti samo sjediš po kafićima i gledaš dečke kako prolaze, samo se čekaš udati! Zašto si uopće upisivala fakultet?...
...Na faksu nisam doživjela takve stvari, ali zato jesam prisustvovala predavanju sad umirovljenog profesora s Odjela koji je objašnjavajući nama, dominantno studenticama, kakvo treba biti izlaganje, predočavao duljinom minice, ne smije previše otkrivati, a dovoljno pokazati. Isti profesor je paradirao u potkošulji bazdeći na alkohol po hodnicima Sveučilišta, ali i pokazivao karikaturu Glasa Koncila o tome kako ključ i ključ ne idu skupa i slične analogije, na predavanju...
...Nakon par predavanja primijetila sam da profesor neprimjereno gleda studentice. Neprimjereno u smislu seksualnog uznemiravanja. Nakon toga sam čula da je "poznat" po tome i da ženske osobe lako prolaze kod njega...
...Želim reći da je bilo nekoliko profesora i da su svi/sve uglavnom znali a pravili su se da ne znaju; studenti/ice su prije petnaestak godina organizirali i peticije protiv dva profesora... Jedan je sklonjen u Centar na Sveučilištu. Osobno sumnjam da će uprava Sveučilišta reagirati jer mnogi u upravi to znaju godinama...
...Profesorica mi je, nakon što sam je zamolila da zadnja odgovaram na usmenom ispitu jer sam išla polagati vozački ispit, ispred 50 studenata rekla: "Ma što ćete vi biti? Kamiondžija, taksista ili koji ku*ac? Nemojte me zajebavati s tim vašim pizdarijama"...
...Profesor, koji je inače bio poznat po tome da pokušava flert sa studenticama, godinama je moju kolegicu gnjavio s pozivima na večeru, neumjesnim komplimentima i čak pozivima da dođe kod njega doma. Rekao joj je otvoreno da neće proći ispit kod njega, dok ne pristane...
...Profesor na samom kraju usmenog ispita, ali prije upisivanja ocjene u indeks: "Uvijek sam mislio da su arheologinje ružne...", popraćeno malim, ali znakovitim osmijehom...

27. travanj 2024 19:52