StoryEditorOCM
4 kantunaOMJER KAZNI I POHVALA

Učenici Zadarske županije najgori u Hrvatskoj po broju izrečenih kaznenih mjera u prošloj školskoj godini! Donosimo i podatke o uspjehu i izostancima

Piše L.Burčul
9. rujna 2022. - 20:38

Završeni su i u Ministarstvu obrazovanja objavljeni svi statistički podaci vezani uz proteklu školsku godinu – u rubrici pedagoških mjera, gdje se po županijama navodi omjer izrečenih kaznenih mjera i pohvala, najviše kaznenih mjera izrečeno je u Zadarskoj županiji.

Sa 35,12 posto kaznenih mjera uvjerljivo vodimo u Hrvatskoj po ukorima, opomenama i isključenjima iz škole, a slijedi nas Brodsko-posavska županija sa 31, 52 posto izrečenih kaznenih mjera u odnosu na pohvale.

Niti jedna županija, osim ove dvije navedene, ne prelazi 30 posto. „Brončanu medalju”, odnosno treće mjesto drži Splitsko-dalmatinska županija sa 26,95 posto izrečenih kaznenih mjera.

U Zadarskoj županiji je u protekloj školskoj godini izrečeno 1.738 kaznenih mjera. To se odnosi na sve škole u Zadarskoj županiji, osnovne i srednje, te na sve gradove i općine. Zadarska županija u prošloj školskoj godini imala je nešto više od 19 tisuća učenika, a kažnjeno ih je 1.738. Pohvala je bilo 3.211.

Iz škole su „izletio” 21 učenik. Njih 1.152 dobilo je opomenu. Dodatnih 102 je dobilo opomenu pred isključenje. Slijede ukori: 453. Plus 10 strogih ukora.

Od šest gradova i 28 općina u Zadarskoj županiji, samo u Gradu Ninu nije bilo izrečenih kaznenih mjera. Kaznenih mjera u školama nije bilo ni u općinama Kali, Kolan, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Polača, Povljana, Ražanac, Sali, Starigrad, Vir i Vrsi.

Značajno veći postotak kaznenih mjera odnosi se na srednjoškolce (1.424 mjere). Od 21-og učenika koji je, kao krajnju mjeru, dobio isključenje iz škole, svi su srednjoškolci.

Iako se u prvi mah pomisli na neopravdane izostanke iz škole kao razlog što se „nabralo” toliko kazni, to nije tako.

U Zadarskoj županiji je prošle školske godine bilo u prosjeku 87,92 sati izostanaka po učeniku. Čak 86,37 posto ih je opravdano. Ako „izvučemo” samo Grad Zadar, škole kojima je osnivač, podatak je odličan: neopravdanih izostanaka ima 0,1 posto!

Tu, dakle, nije uzrok što smo po omjeru kazni i pohvala najgori u Hrvatskoj.

Ocjene? Po statistici, koja bi svakoga trebala iznenaditi, ni one nisu razlog. Svi su super učenici: prosjek kojim su završili razrede u našoj je županiji je 4,29. Polovica učenika u svim školama (u gradovima i općinama) u županiji prošla s odličnim uspjehom (9.219 učenika), a od toga je sve petice iz svih predmeta imalo njih 3.007.

U Zadru, u školama kojima je osnivač Grad, opći uspjeh je 4,5. Gledajući tako, ispalo bi da su svi odlikaši, no radi se o prosjeku: od 6.935 „gradskih” učenika, odlikaša ima 4.168, što je 61,2 posto. Impresivno zvuči da je s prosjekom 5.0 razrede u Zadru završilo 1.589 učenika.

- Što se događa? Odgovor bih dao protupitanjem: što vrijede izrečene mjere kad se brišu svake školske godine nakon završenog razreda? Trebalo bi pitati razrednike zašto se poseže za izricanjem mjera, a valja pitati i zašto pojedini nastavnici nemaju s tim problema - u telefonskom razgovoru komentirao je poznati socijalni pedagog dr.sc. Zlatko Miliša. Iako su izostanci iz škole opravdani, njihov broj je veli, pa dr. Miliša kaže da je "logično da djeca izostaju."

- Ako su mjere posljedica izostajanja, onda je apsolutno logično da djeca izostaju. Tko može voljeti ovakvu školu? - komentirao je dr. Miliša.

01. svibanj 2024 21:54