StoryEditorOCM
4 kantunaBUDITE PODRŠKA DJECI

Suzana Periša: ‘Nezamislivo je da netko u 21. stoljeću može otjerati dijete s Down sindromom iz kafića! Takav čin oštro osuđujemo!‘

Piše Zadarski.hr
2. listopada 2020. - 14:37

Zgroženi smo jednim takvim činom i ne mogu suspregnuti emocije kada o tome govorimo, jer ne možemo vjerovati da vam u 21. stoljeću, netko može reći da izađete jer ste sjeli s djetetom koje ima Down sindrom. To je nezamislivo, kazala je na početku konferencije za medije Suzana Periša, predsjednica Udruge Down sindrom Zadar komentirajući incident koji se dogodio u jednom zadarskom ugostiteljskom objektu gdje je djelatnik ili vlasnik rekao djevojčici i njenoj starijoj prijateljicu da odu iz kafića jer im ruše 'reputacije ugostiteljskog objekta' zbog toga što djevojčica ima Down sindrom. 

- Taj čin je nešto za što sam bila uvjerena da se u Zadru nikada ne može dogoditi, jer Zadar nije takav grad. Taj grad živi i diše za našu djecu, ali se dogodio izolirani slučaj koji mi kao roditelji oštro osuđujemo. Stvari su, čini me se, otišle u krivom smjeru u kojem nisu trebale otići jer su građani pozivali na bojkot i linč, ali mi kao roditelji to ne želimo. Ono što mi želimo jest da se takav slučaj više nikada nikome ne dogodi. Taj čin je apsolutno za svaku osudu, rekla je Periša pozivajući sve da im ovaj incident posluži kao pouka da pruže podršku ne samo djeci s Down sindromom već roditeljima sve djece koje imaju određene poteškoće. 

- Javilo se dosta roditelja djece s različitim poteškoćama koji su kazali kako su bili izloženi vrlo sličnim situacijama, ali i oni roditelji koji zbog svog autističnog djeteta koje je malo glasnije nisu već godinama sjeli u kafić popiti kavu. To nam daje na razmišljanje kako sutra možemo biti bolji ljudi i toj djeci i tim roditeljima pružiti podršku gdje je još uvijek nemaju. Vidjela sam da se na nekim portalima imenuju ugostiteljski objekti , ali prvenstveno želim pozvati na razum jer još uvijek nema dokaza u kojem se kafiću incident dogodio. Ako to radimo, a to nije istina, onda je jednaka šteta počinjena i toj curici i tom restoranu kojeg se proziva, kazala je Periša. 

Konferenciji za medije nazočio je i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić koji je kazao kako 'presici' prisustvuje i kao gradonačelnik, ali i otac četvero djece te kako osuđuje takav oblik ponašanja. 

- Moram dati punu podršku jer vjerujem da bi svaki građanin Zadra djeci dao punu podršku. Potpisujem sve što je rekla Suzana što se tiče udruge i djece. Obitelji treba zaštiti, a takav čin strogo osuditi i da se to nikad više ne ponovi, kazao je gradonačelnik. 

Na novinarski upit što se točno dogodilo u kafiću u Zadru, predsjednica Udruge Down sindrom Zadar kazala je kako ne zna detalje i kako takve stvari trebaju rješavati nadležne institucije. 

- Gospođa koja je izvijestila na svom Facebook profilu o ovom događaju nije demantirala događaj, već navode koji govore u kojem se ugostiteljskom objektu to dogodilo, jer ona nije govorila o imenu objekta. Gospođa kojoj se ovaj incident dogodio je starije životne dobi i nije spremna izaći u javnost i podnijeti ovoliku količinu publiciteta i moramo poštovati njenu privatnost jednako kao privatnost djeteta kojem se ovo dogodilo. Uz ovo što im se dogodilo, zaista ne moraju proživljavati još jedan dodatni stres. 

26. travanj 2024 18:24