StoryEditorOCM
DubrovnikJedan je od najčešćih genetskih poremećaja

Danas obucite različite bječve, Dan je osoba s Down sindromom

Piše L. V.
21. ožujka 2024. - 11:43
Split, 210319. Svjetski dan Sindroma Down svecano je obiljezen u centru Juraj Bonaci.Sticenici doma su vjesali sarene carape na tiramol dok ime pjevacica Lorena Bucan otpjevala nekoliko pjesama. Na fotografiji: sarene crape na tiramoluNikola Vilic/Cropix

Danas je Dan osoba s Down sindromom, datum kad svijet obilježava postojanje iznimnih, posebnih osoba i njihovih obitelji. Ovaj datum, 21. ožujka odabran je simbolično, jer predstavlja 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Down sindrom se smatra najčešćim genetskim poremećajem, procjenjuje se da se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downom. Taj poremećaj sprječava uobičajeni fizički i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Simboličnim nošenjem šarenih, rasparenih čarapa, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti, na Svjetski dan osoba s Down sindromom želi se upozoriti na poteškoće osoba s Downovim sindromom. Podizanjem svijesti o učestalosti Down sindroma te razvojem tolerancije i prihvaćanja različitosti nastoji se osobama koje boluju od Down sindroma i njihovim obiteljima olakšati život i pružiti mogućnost ispunjenja vlastitih potencijala.

 

27. travanj 2024 23:10