StoryEditorOCM
4 kantunaUČINAK ADVENTA?

Stigli su turistički rezultati za kraj prošle godine: Zadar ima izvrsne brojke unatoč svim problematičnim okolnostima, evo kako stojimo...

Piše M.Magaš
3. siječnja 2022. - 13:57

Studeni je Zadru, u turističkom smislu, donio sedmu poziciju među deset najboljih destinacija po ostvarenim noćenjima u Hrvatskoj.

S obzirom na okolnosti i činjenicu da je Zadar destinaciju koja uglavnom živi od ljetnih aktivnosti, to je vrhunski rezultat.

Uz to, Donatov je grad bio četvrti po broju noćenja domaćih gostiju, sedmi po hotelskom prometu u studenomu, četvrti u prometu u kampovima i šesti u kategoriji obiteljskog smještaja.

Uzbudljiviji i događajima potpuniji prosinac očekivano je donio još bolje brojke. Naravno, u prvom redu zbog adventskih događaja, odnosno manifestacije ”Advent u Zadru”, koja je bila najzahtjevnija i najsloženija manifestacija ikad organizirana u gradu.

- Tri mjeseca smo konstantno pokušavali riješiti sve tekuće probleme, kako bi zadovoljili što više strana. A vjerujte mi to je bilo jako teško... Ipak, mislim da smo itekako uspjeli, feedback je odličan! Ponavljam, uvjeti su bili itekako izazovni, od pandemije do gradskog rebalansa proračuna koji smo čekali da se izglasa kako bi vidjeli što dalje. Dosta smo toga u hodu smo odlučivali, no isplatilo se... - priznao nam je direktor TZ-a Mario Paleka te se zahvalio svim građanima i građankama grada na poštivanju svih epidemioloških mjera.  

image
Luka Gerlanc/Cropix

Zato možemo reći da, unatoč pandemijskim okolnostima i složenosti organizacije, ”Advent u Zadru” nije zaostajao za svojim najboljim izdanjem iz vremena prije korona krize.

Trud Turističke zajednice i Tržnice Zadar, koji su organizirali zadarski Advent isplatio se, što govore i brojke.

Tako Grad Zadar i mjesta koja mu administrativno pripadaju, prema aktualnim podacima za mjesec prosinac 2021. godine, bilježi 6.941 dolazak i 19.395 ostvarenih noćenja.

U usporedbi s 2020. godinom, u analiziranom razdoblju, bilježi se porast od 293 posto u dolascima i 100 posto u noćenjima. Ipak, treba uzeti u obzir da je baš ta godina bila prva i za turizam najteža COVID godina i često se uzima s rezervom.

No, ako usporedimo s rekordnom 2019. godinom, onda je u 2021. u prosincu ostvareno 60 posto prometa u dolascima i 77 posto ukupnog prometa u noćenjima.

- Prema podacima organizacije dolazaka bilježimo kako je 70 posto gostiju posjetilo naše područje u individualnom aranžmanu dok je 30 posto istih odabralo agencijski organizirani dolazak – istaknuli su iz TZ Zadar te dodali kako je, prema podacima strukture gostiju, udio broja domaćih turista od 49 posto dok je udio stranih turista 51 posto.

image
Brojke Zadar
Tz Zd

- Analizom tržišta, a s obzirom na broj ostvarenih noćenja, bilježimo kako su najveći udio u ukupnim noćenjima ostvarili domaći turisti, što je 37 posto, a zatim slijede Austrijanci i Slovenci s 13 posto. Gosti iz Bosne i Hercegovine bilježe 7 posto, Njemačke 6, SAD-a 3, dok 2 posto udjela u ukupnim noćenjima bilježe Poljska, Italija i Mađarska – nabrajaju iz TZ-a.

Prema podacima ostvarenih noćenja po tipu smještaja u mjesecu prosincu bilježi se najveći udio noćenja u hotelima, čak 49,63 posto i u smještaju u domaćinstvu, 26,94 posto.

Smještaj u kampovima bilježi 9,09 posto udjela, ostali ugostiteljski objekti za smještaj 7,53 posto dok je udio nekomercijalnih noćenja 6,82 posto.

Hrvatska je u prošloj godini, ostvarila najbolji turistički rezultat na Mediteranu, a Zadar je itekako uzeo dio tog kolača s obzirom se nalazi na četvrtom mjestu po broju noćenja u zemlji: prva je Istarska s 23,5 milijuna, zatim slijede Splitsko-dalmatinska s 15,5 milijuna i Primorsko-goranska županija s 15,3 milijuna te Zadarska s 12,7 milijuna noćenja,

27. travanj 2024 06:41