StoryEditorOCM
4 kantunaLEKCIJE NA TV-u

Prvašići kreću nakon doručka: evo satnice po kojoj će đaci pratiti nastavu na HRT3; Dio roditelja se uspaničio jer ‘nemaju taj program‘, evo rješenja

Piše M.K.
13. ožujka 2020. - 19:15

Od ponedjeljka, 16. ožujka, učenici nižih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj nastavu će pratiti preko HRT-ovog Trećeg programa.

Kako se saznaje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja s HRT-om je dogovorio i definirao detalje oko "nastave na daljinu", koja će se pod nazivom "Škola na Trećem" održavati prema predviđenim nastavnim programima.

"Škola na Trećem" ići će svaki dan, a odmah ujutro, nakon doručka, očekuje prvašiće, koji će svoju nastavu moći pratiti od 8 do 10 sati. Slijede ih učenici drugih razreda, čiji će se program emitirati od 10 do 12.30 sati.

Trećaše na istom mjestu nastava čeka od 13 do 16 sati, a za četvrtaše će se održavati od 16 do 19 h.

Da bi ovakav vid nastave što uspješnije funkcionirao bitno je, dakako, da roditelji pomognu učenicima da "Školu na Trećem" dožive kao "pravu", koja će im biti utoliko ugodnija što gradivo mogu slušati iz udobnosti svog dnevnog boravka, ali ne mu zato pristupati kao crtiću. Ili možda i da, s obzirom da iste često prate fokusiranije nego nastavno gradivo.

Na HRT-u su, kažu, spremni za početak nastave.

'Spremne smo, sad je ovdje učionica...'

"Spremne smo, ovdje je to okružje, učionica, tu su svi spremni scenariji, osmislili smo zanimljive nastavne aktivnosti za 1,2,3,4 i upravo s kolegicom se dogovaram što ću ja raditi u 1 razredu, a ona u drugom" - komentirala je učiteljica Sanja Polak za HRT, a na njihovoj stranici možete vidjeti kako su se odvijale pripreme za novi vid nastave u Hrvatskoj.

Kako bilo, dobra strana "televizijske nastave" je i mogućnost vraćanja programa, za sve one koji nisu iz nekih razloga stigli pratiti ispočetka ili žele dodatno poslušati.

"Učitelji će tom programu dati svoj osobni obol, shodno gradivu na kojemu smatraju da treba intenzivnije raditi.

Osobno ću s roditeljima svojih učenika biti u kontaktu mailom i slati im zadatke i vježbe, za koje smatram da je dobro da se prolaze tijekom razdoblja koje nas očekuje..." - rekla nam je u razgovoru jedna od učiteljica razredne nastave iz splitske OŠ Manuš.

Njenu najavu potvrdila je i ravnateljica iste škole, Marita Guć, koja je poručila kako će nastavnici s roditeljima djece nižih razreda napraviti grupe preko kojih će, kao i preko mailova, dogovarati organizaciju nastave na daljinu.

"Važno je biti odgovoran i discipliniran u svemu, pa bi moj savjet bio i da učenici, za vrijeme fizičke odsutnosti iz svojih osnovnih i srednjih škola, doista izbjegavaju nepotrebna okupljanja, zatvorene javne prostore i slična mjesta, jer svi imamo zajednički cilj" - poručila je ravnateljica.

'Mi nemamo Treći!'

Dio roditelja našao se uznemiren činjenicom, kako nam tvrde, da na svom tv-u "nemaju Treći program HRT-a".

Za sve koji eventualno imaju takav problem rješenje je multimedijska usluga HRTi, preko koje se može pristupiti svim programima HRT-a na računalima, mobitelima i televizorima.

Riječ je o usluzi koja je potpuno besplatna, jedino što se ostvaruje internetski promet.

Korisnici osobnih računala, kao i oni koji žele program pratiti preko interneta na tv-u, ne trebaju nikakvu aplikaciju, tek se trebaju registrirati preko adrese https://hrti.hrt.hr/.

Korisnici pametnih telefona i tableta u trgovini aplikacija trebaju potražiti HRTi, te se registrirati i sve će im biti dostupno.

01. svibanj 2024 03:57