StoryEditorOCM
4 kantunaGDJE JE ZAPEO PROJEKT UREĐENJA TRŽNICE

Pred projektantima je vraški zadatak - "riješiti" kišu i vjetar, a udovoljiti i konzervatorima

Piše M. Kalajžić
12. ožujka 2017. - 13:52
2_trznica1-310315.JPG

Na natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja gradske Tržnice u Zadru, prva nagrada u neto iznosu od 80.000 kuna dodijeljena je radu autora njiric+arhitekti i Numen/For/Use. Autori su prof. Hrvoje Njirić, dipl.ing.arh. Iskra Filipović, dipl. ing. arh. Nikola Radeljković, dipl.diz. Sven Jonke, dok su suradnici Domagoj Mlinarić, stud.arh. Ivan Siništaj, stud.arh. Ian Kruezi, stud. Arh. i Irma Šmuc, dipl.ing.arh.

Ipak, to ne znači da će se prvonagrađeni rad automatski i realizirati na prostoru Gradske tržnice, jer tek slijedi postupak usuglašavanja projekta sa uvjetima konzervatora, objašnjava Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo grada Zadra.

- Održan je sastanak konzervatora i projektanta i primjedbe koje su date prvonagrađenom radu kao što su prokišnjavanje, vjetar itd., projektant je dobio kao zadatak riješiti, paralelno s konzervatorskim smjernicama za projektiranje. Ono što sada slijedi je procedura ugovaranja s projektantom izrade projektne dokumentacije, ali on to ne može dalje nastaviti raditi dok ne dobije konzervatorske smjernice. Ukoliko projektant može riješiti sve probleme koji su mu zadani, nastavit ćemo dalje, ukoliko ne, teoretski se može dogoditi - za što se nadam da neće - da projektant kaže da on ne može riješiti "kišu i vjetar" i tada bi mu se morali zahvaliti na suradnji. Onda bi se razglabalo dalje da li bi se išlo sa drugonagrađenim radom ili nekim drugim načinom rješavanja te situacije. U svakom slučaju, projektant će sada dobiti konzervatorske smjernice za projektiranje, a ima obvezu riješiti i pitanje vjetra i prokuišnjavanja – kaže Kasap.

Konzervatori su dali generalnu ocjenu rada, a iz razgovora s njima iskristaliziralo se da oni na otvoreni dio projekta nisu imali konzervatotrskih primjedaba o arhitektonsko izvedbenom rješenju, već su imali na zatvoreni dio tržnice kao nagrađenog rada. Ali s obzirom da je zatvoreni dio bio samo anketnog karaktera i o njemu se ovoga trenutka neće niti raspravljati, onda je to bespredmetno i razmatrati. A za otvoreni dio konzervatori će dati smjerbnice za izradu projekta i temeljem toga će projektant nastaviti s projektiranjem uz obvezu rješavanja tehničkih pitanja koja smo spomenuli – dodatno je pojasnio Kasap.

Rokovi realizacije obnove tržnice ovise o tijeku radnji koje treba obaviti. Ako bi sve išlo svojim tijekom, do kraja godine bi se mogla dobiti projektna dokumentacija. Ali izazovi koji se stavljaju pred projektanta nisu baš mali i potrebna su rješenja koja će opet ići na provjeru kod konzervatora.

 

28. travanj 2024 18:35