StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON AKCIJE INSPEKCIJE OGORČENI UPRAVITELJ PZ POLIČANKA PERICA ZDRILIĆ TVRDI:

Ovo je hajka! Nismo radili samo 12 sati, naše meso je zdravstveno i sanitarno ispravno

Piše AVŠ
23. kolovoza 2018. - 23:16
IMG_20180823_123755_1

- Podržavam svaku akciju veterinarskih inspektora i svaku kontrolu mesa, to znaju svi naši kupci i oni koji prate naše poslovanje zadnjih 28 godina. Ali, ovakva hajka na nas, gdje nas se proziva zbog nečega što uopće nije istina, je strašna. Kao i šteta koja nam je nanesena bacanjem ljage na tradiciju zadruge koja drži isključivo domaće meso naših seljaka. Naša klaonica normalno radi, kao i naše mesnice, sve u njima zdravstveno je i sanitarno ispravno - kazao nam je jučer Perica Zdrilić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Poličanka iz Poličnika, čije se ime jučer našlo na popisu objekata koje je Veterinarska akcija zatvorila zbog brojnih nepravilnosti i potencijalnih opasnosti za potrošače.

Akcija je provedena na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, a sudjelovala je i Mobilna carinska jedinica Ministarstva financija.

U izvještaju koji je u srijedu stigao medijima iz Ministarstva poljoprivrede stoji kako je PZ Poličanka kažnjenja rješenjem sa privremenom zabranom rada i to zbog neimanja dokaza o zdravlju zaposlenika, neispravne opreme za dezinfekciju u klaonici, nevođenja propisanih evidencija koje propisuje sustav samokontrole u objektu utemeljen na HACCP načelima te izostanka sljedivosti ili, jednostavnije rečeno, papirnatim dokumentima. Dalje navode kako je podnesen i optužni prijedlog, zbog manjka 18 svinja koje je klaonica stavila u javnu potrošnju bez propisanih veterinarsko-zdravstvenih pregleda, a zbog svjesnog dovođenja u opasnost zdravlja ljudi biti će podnesena i kaznena prijava.

Osim klaonica, drugi dio odnosi se mesnice Poličanke gdje je doneseno rješenja za neškodljivo uklanjanje mesa zbog neutvrđene sljedivosti, bez identifikacijskih oznaka, bez otvorenih radnih naloga i bez valjanih otpremnica. Zbog toga je, navodi se, podnesen je i optužni prijedlog.

- Od svega toga točno je samo da je u petak, 10. kolovoza, u našim objektima izvršen detaljni nadzor koji je trajao duže od osam sati, da je pronađeno nekoliko nepravilnosti koje su trenutno uklonjene i da nismo radili samo 12 sati. Mesnice uopće nisu bile zatvarane niti je ikad itko donio takvo riješenje. Svi problemi koji su nađeni, bili bi nađeni u bilo kojem objektu koji normalno radi, samo što je naš jedini kontroliran - kazao nam je jučer ogorčeni Zdrilić koji je inspekciju dočekao na bolovanju.

- Inspektori su u velikom broju došli u naše obiteljsko dvorište ujutro oko 11 sati, odradili su svoj posao korektno i pronašli odrađene nepravilnosti koje smo mi odmah uklanjali na licu mjesta. Ja osobno sam pozvao majstore za popravak mašine i ovlaštenog veterinara za dezinfekciju štale. Kad je nadzor bio dovršen, dobili smo usmeno rješenje o privremenoj zabrani rada dok ne uklonimo sve nepravilnosti, što je i učinjeno u roku od 12 sati jer je riječ zapravo o tehničkim ili birokratskim minorrnim nedostatcima.

Nakon toga, odmah u subotu ujutro, pozvali smo županijsku veterinarsku inspektoricu u ponovnu kontrolu, međutim, kako oni ne rade vikendom, nadzor je obavljen u ponedjeljak ujutro kada je utvrđeno da su svi nedostatci uklonjeni i kako nam se izdaje dozvola za nastavak rada. I to je cijela istina. Greške se događaju svima koji rade, mi smo svoje otklonili i nastavili normalno s radom. Nismo zatvoreni, naše meso je ispravno i zdravo, a sve drugo je medijska hajka koja nanosi ogromnu štetu zadruzi koja se nikad nije bavila sivom ekonomijom - poručuje Zdrilić.

04. svibanj 2024 02:59