StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI SUD UVJETNIM ZATVOROM KAZNIO LAŽNOG PROSJAKA

Ostao bez posla pa prosjačio za kruh, a sada su mu zaplijenili "sredstvo za rad" - invalidska kolica!

23. listopada 2018. - 20:43
invalid kolica

Na jednomjesečnu kaznu zatvora s rokom kušnje od godinu dana, osuđen je na Prekršajnom sudu u Zadru 33-godišnjak iz Zagreba nakon što je utvrđeno da je u svibnju ove godine glumio prosjaka u invalidskim kolicima. Uz izrečenu uvjetnu zatvorsku kaznu, sud mu je oduzeo i "sredstvo za rad", invalidska kolica „Otto Bock“, koja će se po pravomoćnosti presude predati Ministarstvu unutarnjih poslova.

Lažni invalid uhićen je 26. svibnja oko 15,40 sati u ulici Šetalište kneza Branimira u Biogradu na Moru gdje je u neposrednoj blizini caffe bara „Marko Polo“ sjedio u invalidskim kolicima, te od stranaca prosio novac. "Posao" mu je išao dobro sve dok mu nije prišao policajac koji se u tom trenutku nalazio van službe.

Nakon što ga je razotkrio, policajac je to rekao i strancima nakon čega im je 33-godišnjak vratio novac, a na mjesto događaja pozvana je policija.

Lažni prosjak je pritvoren, a PU zadarska, Policijska postaja Biograd podnijela je protiv njega optužni prijedlog zbog prekršaja protiv javnog reda i mira.

Nakon što je uhićen policiji je ispričao da je prosjačio kako bi zaradio za kruh jer je ostao bez posla. Zbog toga je 26. svibnja oko 10 sati sa autobusom došao iz Zagreba u Biograd i sa sobom donio ortopedsko pomagalo. Istog je dana na više mjesta prosio novac sve dok mu oko 15,30 sati nije prišao – policajac.

Tijekom sudskog postupka, na koji se nije odazvao, utvrđeno je da su se u njegovom ponašanju u cijelosti ostvarila bitna obilježja prekršaja koji mu se stavlja na teret radi čega je proglašen krivim, te je njegovo ponašanje sankcionirano u skladu sa zakonom. Kao otegotna okolnost uzeta mu je dosadašnja osuđivanost jer je za isto kazneno djelo, kako je utvrđeno, sedam puta kažnjen na sudovima u Splitu, Rijeci, Puli, te Novom Zagrebu.

- Ukoliko ponovno učini ovakav prekršaj, ovisno o posljedicama, uvjetna osuda može se opozvati, a izrečena kazna izvršiti, s tim da će prekršajno odgovarati i za novi prekršaj- navodi se u obrazloženju presude sutkinje Prekršajnog suda u Zadru Magde Troskot koja je utvrdila kako će se svrha kažnjavanja postići upravo uvjetovanjem izrečene kazne sa rokom kušnje od jedne godine za koje vrijeme će okrivljenik izbjegavati ponašati se na način kako je to ranije navedeno te neće ubuduće činiti ovakve prekršaje.

28. travanj 2024 17:15