StoryEditorOCM
4 kantunaEVO KAKO JE RADIO BIVŠI ŠEF ZADARSKOG KRIMA ZRINKO PERICA

Novcem iz policijske blagajne servisirao automobil, plaćao vijence za pogreb ženina djeda...

18. ožujka 2017. - 22:10
zrinko-perica


"Kolega i ja došli smo u izvanredni nadzor u PU zadarsku jer je PNUSKOK došao do nekih saznanja vezanih za zlouporabe oko blagajne za operativne troškove u Uredu voditelja Službe kriminalističke policije. Okrivljenog Pericu znam, on je bio odgovoran za pravilno trošenje tog novca, on je morao dati odobrenje za isplatu tog novca. Pregledom metalne kase utvrdili smo manjak u blagajni od 9100 kuna. Pitali smo blagajnika Hrvoja Zankija za objašnjenje, a on je rekao da je novac davao svom šefu Perici i to na njegovo traženje i da mu on nije htio potpisati isplatnice. Blagajnik je kazao da je Perica time podmirivao privatne svrhe. On je te isplate uredno bilježio u rokovnik koji mu je Perica išarao, ali je Zanki sve vodio i u datoteci na kompjuteru koju nam je pokazao - kazao je jučer Dejan Jezernik, djelatnik Ravnateljstva policije, svjedočeći na splitskom Županijskom sudu u postupku protiv Zrinka Perice, bivšeg načelnika Kriminalističkog odjela zadarske policije kojeg USKOK tereti za zlouporabu položaja i ovlasti.

Terete ga da je tijekom dvije godine iz blagajne za operativne troškove iz koje se plaćaju informatori i podmiruju drugi troškovi tijekom kriminalističkih obrada, uzeo oko 30 tisuća kuna tako što je blagajniku Zankiju naredio da mu da novac. Iako se u optužnici navodi da je novac trošio u privatne svrhe, ne navodi se koje su to. Tijekom suđenja, pak, spominjalo se da je navodno tim novcem, među ostalim, plaćao popravke akumulatora svog privatnog automobila te vijence za pogreb djeda svoje supruge. Dio novca je Perica vraćao, no tih 9100 kuna nikad nije.

Svjedok Jezernik kazao je i da je prije bilo nadzora nad tom blagajnom, no da nisu utvrđivane nepravilnosti i to navodno zato što je Perica uvijek znao kad će biti interni nadzor te je tada novac vraćao.

Što biste vi napravili da vam dođe ravnatelj policije i kaže da morate isplatiti novac iz blagajne za operativne troškove jer ministru policije treba novac za, primjerice, fitness sprave? Biste li mu vi isplatili novac - upitao je svjedoka branitelj Nediljko Ivančević, na što je tužitelj USKOK-a "skočio" i usprotivio se. Jezernik je odgovorio da naravno da ne bi te je još pojasnio da o navodnim isplatama Perici nije bilo podataka u službenoj evidenciji za 2013. i 2014. godinu, već da im je blagajnik Zanki pokazao njegovu neslužbenu, privatnu evidenciju koju je vodio.

Do sada sam radio mnoge nadzore po svim policijskim upravama, no s ovakvim se slučajem još nisam sreo - zaključio je Jezernik.

Protiv Perice na snazi je i optužnica ODO-a Zadar u kojoj se tereti da je lažnom prijavom prebivališta zarađivao na povratu poreza i putnim troškovima i tako oštetio državu za 41 tisuću kuna. U tom slučaju suđenje još nije počelo.

30. travanj 2024 19:10