StoryEditorOCM
ObalaKAZNA ‘NA ČEKANJU‘

Poznati dalmatinski policijski načelnik odgodio odlazak u zatvor, doznajemo zbog čega mora osam mjeseci iza brave

Piše Božana Sviličić
15. ožujka 2023. - 11:32

Bivšem načelniku Kriminalističkog odjela zadarske policije, 54-godišnjem Zrinku Perici, odgođeno je izvršavanje kazne zatvora od osam mjeseci na koju je pravomoćno osuđen zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Rješenjem od 18. siječnja, Dijana Grancarić, sutkinja izvršenja Županijskog suda u Zadru, prihvatila je njegovu molbu za odgodu izvršenja kazne temeljem odredbe Zakona o izvršavanju kazne zatvora.

- Okrivljenik Zrinko Perica nije upućen na izdržavanje kazne zatvora, s obzirom da mu je sutkinja izvršenja odgodila izvršavanje kazne zatvora na rok od tri mjeseca, te se okrivljenik ima javiti radi izdržavanja kazne zatvora u Centar za dijagnostiku u Zagrebu (Remetinec) dana 26, travnja ove godine - rekla je sutkinja Sandra Radanović, glasnogovornica i zamjenica predsjednika Županijskog suda.

Perica je zatražio odgodu zbog potrebe osiguranja skrbi i uzdržavanja djeteta ili osiguranja drugog člana obitelji koji je bez prihoda i nije sposoban skrbiti o sebi, a o kojem je skrbio prema mišljenju Centra za socijalnu skrb.

Uhićen je u USKOK-ovoj akciji u veljači 2016. godine u svojoj obiteljskoj kući u Dragama. Optužen je da je od 2013. do svibnja 2015. godine iz policijske blagajne za operativne troškove, iz koje se plaćaju "informatori" i podmiruju troškovi kriminalističkih obrada, uzeo tridesetak tisuća kuna za privatne potrebe.

Blagajniku Hrvoju Zankiju naredio je, prema USKOK-ovoj optužnici, da mu da novac, iako je bio svjestan da ga ne smije koristiti u privatne svrhe. U blagajnu je u međuvremenu vratio 21 tisuću kuna, a ostalo mu je 9100 kuna duga, što se vodi kao protupravna imovinska korist koju je dobio zlouporabom položaja i ovlasti.

U svojoj obrani na Županijskom sudu u Splitu Perica je rekao kako novac nije koristio privatno, već za "operativne akcije". Kazao je kako mu je namješteno kako bi se diskreditirao i maknuo s posla.

Motiv je bio taj što je uoči sezone 2014. godine nastojao usmjeriti policijske akcije na organiziranu distribuciju droge i organiziranu prostituciju na Zrću. Istaknuo je kako se tri dana nakon njegovog udaljenja s posla naglo našao manjak u blagajni. Naveo je i kako smatra da je Zanki imao motiv za osvetu jer mu nije oprostio što nije postao načelnik Operativne analitike Policijske uprave zadarske.

Zanki je posvjedočio kako mu je u više prigoda isplaćivao novac za osobne potrebe jer je bio prisiljen i bojao se za sigurnost i egzistenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 10:15