StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO PREŽIVJETI ZIMU NA TRŽNICI

Najskuplji poslovni prostor na Poluotoku: Kvadrat štanda nas košta 50 eura mjesečno, a posla nema. Zatvorit ćemo i sve otkazati!

Piše M. Kalajžić
25. siječnja 2019. - 22:56
trznica_zima11-270218

Zadarska je tržnica ovih siječanjskih dana sablasno pusta. Kao što se svake zime dogodi za hladnijeg vremena, štandovi su (polu)prazni, tu i tamo gdjekoji uporni prodavač nudi voće i povrće, što nije lako jer po ledu i studeni treba stajati čitav dan, a kupaca i prometa nema u izobilju.

No još je teže preživjeti zimu zbog cijena štandova koji, tvrde nam prodavači s gradske tržnice, "pojedu" čitavu zaradu, pa čak i više nego što se uspije zaraditi. Neki od njih rade na tržnici i više od 20 godina, a kažu nam da nikad nije bilo teže opstati nego ove zime. Mnogi čak razmišljaju da nakon godina rada na tržnici zatvore svoj obrt i otkažu zakup štandova jer im se – kažu – jednostavno ne isplati.

- Cijene su godinama iste, ali sad je situacija na tržnici, s obzirom da su štandovi posloženi prema novom načinu, takva da se osim ovog osnovnog štanda mora uzeti u zakup još jedan štand iza glavnoga, pa s obzirom da je izgled i funkcija štandova ograničavajuća, mora se postaviti i dodatni stolić ispred, pa se još plaćao i suncobran... Uglavnom, mjesečna cijena je za osnovni štand oko tisuću kuna, te za dodatni s druge strane još 800 kuna. Znači 1.800 kuna mjesečno, s tim što se ovaj dodatni štand mora uzeti jer tako u upravi kažu, isplatilo vam se ili ne, oni će to naplatiti. A dodatni stol od dva kvadrata stoji još 40 kuna dnevno, što znači ukupno 3 tisuće kuna mjesečno. Da bi se to isplatilo, trebate prodati robe u vrijednosti 11 tisuća kuna. To je za "ubiti se od posla", a zimi je to nemoguće inkasirati. Uz to treba platiti knjigovođu, doprinose i ostale namete – kaže nam prodavač koji ima svoj trgovački obrt na Gradskoj tržnici.

Nije niti OPG-ovcima puno lakše jer plaćaju rezervaciju štanda 400 kuna, plus svaki dan po 30 do 40 kuna najam banka, plus deset kuna dnevno vaga od tržnice...

- Te su cijene na snazi od prije nekoliko godina, ali morate uzeti dodatni štand čime je najam poskupio više od 100 posto, a ako ga ne uzmete, možete pakirati stvari i ća. To je ucjena. To je djelo nove uprave tržnice koja je skrojila takva pravila. Jedno vrijeme su nam i nove suncobrane naplaćivali 40 kuna mjesečno pa su to prekinuli, međutim ovaj pretjerani najam u krizi je ostao na snazi i to nas je dokusurilo. Čujte, život građana na Poluotoku ionako nestaje, treba preživjeti siječanj, veljaču, ožujak... sve do proljeća kad posao koliko toliko živne, mada je prošla sezona što se nas na tržnici tiče, potpuno podbacila. Došli smo do ruba, do odluke otkazati sve pa zatvoriti – kaže nam prodavač koji je želio ostati anoniman (podaci poznati redakciji).

Pokušali su, kaže, razgovarati s upravom tržnice, da se najamnina barem u zimskim mjesecima smanji, ali nije uslišano njihovim molbama. Od kada su nestali trajekti iz luke, a preseljene su i neke službe s Poluotoka, situacija je još lošija. Kupaca je sve manje, promet je sve tanji pa je i mogućnost održanja posla sve lošija. Cijene voća i povrća ne mogu se podizati jer je kupcima ionako sve skupo, pa ceh plaćaju prodavači trpeći gubitke. Uz to su obrtnici dužni fiskalizirati račune, stalne su kontrole i česte kazne, posao je postao nemoguć, žale se prodavači.

- Bilo je nekih najava da će prostor natkriti, na kraju od svega toga ništa. Sve se svelo na to da su promijenili štandove koji su nepraktični. Morali smo improvizorati, dodavati nekakve gajbe, police, da možemo kako-tako ponuditi robu. Na tri kvadrata teško je izložiti robu jer ako ponuda nije šarolika nećete ništa niti prodati. A kad je vrijeme loše, ne možete niti raditi jer ćete se inače razboliti po hladnoći. Ma napišite slobodno: nikad nije bilo gore! Gradska je tržnica u zimskom periodu potpuno propala – kaže nam prodavač.

Direktor Gradske tržnice Tomislav Letinić uzvraća kako se prodavači žale na cijene iako se od kad je on na mjestu direktora 27. prosinca 2017. godine nisu podigle. Osim što su im u međuvremenu prestali naplaćivati suncobrane.

- Dajemo razne popuste za klupe i slično, a razlika u onome što je bilo prije i sada je samo u tome da plaćaju ono što koriste. Ništa više i ništa manje. Prije to nisu plaćali, ili su plaćali nekome sa strane, ne znam. Niti jedna cijena se nije digla. Što se mene tiče, prošle godine smo maknuli one odvratne kašete jer su se sami širili, svatko na svoj način i od jednog štanda bi napravili tri. To smo ukinuli, svima smo napravili iste klupe koje također mogu koristiti. Cijene nisu mijenjane već godinama niti će se išta poskupljivati. Izišli smo im u susret i neke im stvari dali gratis. To što vam pričaju je čista laž i to se događa svaki put kad se potpisuju novi ugovori za zakup štandova, a to je upravo ovih dana. Ako OPG-ovac koji koristi štand plaća za svaki metar štanda, onda može i trgovac koji umjesto jednog štanda koristi tri, a plaća jedan, podmiriti i svoje obaveze – kaže direktor Gradske tržnice Tomislav Letinić.

Objašnjava i situaciju s dodatnim "štandom iza" koji nipošto nije ucjena.

- Tržište je slobodno, ali ako netko želi bez natječaja produžiti ugovor, a redovno je plaćao, ukoliko je prošle godine imao dva štanda može produžiti ugovor za ta dva štanda. Ne može jedan otkazati, a jedan produžiti. Procedura je takva ako se otkaže ugovor, to postaju slobodna mjesta i idu na natječaj. Nitko ih ne prisiljava na ništa. Imaju slobodu uzeti što im paše, cijene se nisu dizale, a ja sa svojim radnicima samo naplaćujem ono što se koristi – zaključuje Letinić.
 

CIJENE ISTE 8 GODINA
Jeste li razmišljali da se u zimskim mjesecima cijene najamnine ipak smanje, pa vrate na proljeće?
- Cijene su sedam, osam godina iste... Mi smo prošle godina dali prijedlog Nadzornom odboru da se cijene smanje izvan sezone, pa da se u sezoni možda malo i podignu kako bi se možda realnije naplaćivalo onima koji rade izvan sezone, međutim taj prijedlog nije prošao. U zimskim mjesecima neke stvari toleriramo, ali moramo postupati po pravilnicima, a ne po lijepoj riječi, kao prije – kaže Letinić.

 

POZITIVNI TRENDOVI
- Mjesečna najamnina štanda je, ovisno od pozicije, od 800 kuna do nešto više od 900 kuna. Druga je opcija dnevni najam 20 kuna po metru korištenog prostora, što znači 40 kuna dnevno za štand. Rezervacija štanda je 390 kuna, plus dnevna naplata koliko se dana dođe. U ovom razdoblju svake godine je tržnica pusta jer nema povrća. Naših proizvođača ima malo, nemaju svoje robe, a ovo što se prodaje na tržnici su uglavnom trgovci koji su tamo cijeli dan kroz godinu. Prema našim pokazateljima, bilo je u nekim segmentima od 10 do 30 posto povećanja u odnosu na prošlu godinu. Naročito na tržnici u gradu. Trendovi su nam svugdje pozitivni, osim na Veletržnici gdje fali infrastrukture, rashladnih komora, zatvorenih prostora... – ističe Letinić.

 

Računica
Cijena dva štanda iznosi 1820 kuna za upotrebljivih pet kvadrata, što je skoro 50 eura za kvadrat prodajnog prostora mjesečno, na suncu i kiši, što ga svrstava među najskuplje poslovne prostore u gradu, navodi prodavač.

 

TRŽNICA U CITY GALERIJI RADI BOLJE NEGO NA POLUOTOKU
- Tržnica u City galeriji na Relji zimi radi bolje nego Gradska tržnica na Poluotoku. Štandovi su natkriveni velikom kupolom, protok ljudi je tamo velik i posla ima više nego u gradu. Oni imaju po jedan štand na kojemu se napravi tri puta više posla nego na dva štanda na Gradskoj tržnici. Dosta se prodavača prebacilo na Relju, ali više tamo nema mjesta - žale se s gradske tržnice.
27. travanj 2024 14:34